Daca vrei sa iti infrumusetezi curtea sau gradina cu flori gingase si cu un aer rustic, anemonele sunt o alegere ideala. Aceste flori multicolore se pot adapta cu usurinta in orice spatiu deschis, dar si in ghivece, iar aspectul lor placut iti va incanta privirea de fiecare data cand le privesti. Iata cateva generalitati despre anemone, dar si o serie de sfaturi utile de care ar trebui sa tii cont la plantarea si ingrijirea acestora pentru a te bucura de toata splendoarea lor.

Farmbee - Gradina de anemone - plantare si ingrijire

Anemona este o planta perena ce poarta si denumirile de “floarea vantului” sau “floarea pastelui”. Ea provine din zone cu climat mediteranean, cu precadere din regiuni de altitudine mai mare. Punctul forte al acestei plante si motivul pentru care este asa de iubita si de populara sunt petalele sale in diverse culori: alb, violet, roz, albastru sau rosu. 

Florile se dezvolta pe o perioada lunga de timp, incepand din primavara si pana la sfarsitul verii. Astfel, te poti bucura multe luni de frumusetea lor, acesta fiind un alt motiv pentru care merita sa plantezi anemone la tine in gradina. Tulpinile anemonelor cresc inalte, pana la inaltimi de 20-50 cm, iar o planta poate avea aproximativ 9 tulpini.

Soiurile cele mai cultivate de anemone

Farmbee - Gradina de anemone - plantare si ingrijire

  • Anemonele blanda: au flori asemanatoare margaretelor, de culoare albastra, alba sau roz, si infloresc pe o perioada lunga de timp, incepand din martie si pana spre finalul lui aprilie. In ceea ce priveste conditiile de crestere, anemona blanda prefera un loc cu soare.
  • Anemonele japonica: sunt unul dintre soiurile inalte de anemona, ele pot ajunge pana la inaltimi de 1 m. Florile sunt roz sau albe si apar spre finalul verii, zona preferata de crestere este una de semi-umbra cu un sol bogat in substante nutritive.
  • Anemonele coronaria: cu flori de culoare violet, roz, albastra sau rosie, aceste flori pot fi duble sau simple si infloresc, de regula, in intervalul aprilie-iunie. Ca loc de plantare, se dezvolta bine fie la soare, fie in semi-umbra.
  • Anemonele nemrosa: florile acestei plante sunt albe sau au o nuanta de violet ce se aseamana cu cea a lavandei; ele cresc sub forma de covor, la umbra.
  • Anemonele pavonina: cresc pana la inaltimi de circa 20 cm sau chiar mai mult, florile lor solitare pot fi roz, rosii, dar si violet.

Plantarea si inmultirea anemonelor 

Farmbee - Gradina de anemone - plantare si ingrijire

Spre deosebire de alte flori mai pretentioase, anemonele se simt bine atat la soare, cat si la umbra. Cu toate acestea, intrucat nu au o mare nevoie de lumina, o zona cu semiumbra este considerata spatiul ideal pentru florile din aceasta specie. Orele cele mai indicate in care anemonele ar trebui sa aiba expunere la soare sunt dimineata si dupa-masa.

Un sol potrivit pentru anemone este bogat in substante nutritive, reavan si are un bun drenaj. PH-ul potrivit este unul neutru, insa planta se poate dezvolta si in sol cu pH usor acid. Nu se recomanda plantarea acestor flori in apropierea pomilor fructiferi samburosi, pentru ca ele pot fi gazda unor spori care cauzeaza boala numita rugina prunului.

In cazul in care plantarea se face in ghiveci, e recomandat sa folosesti un substrat universal potrivit pentru plantele decorative. Anemonele se inmultesc prin bulbi, iar plantarea se poate realiza atat primavara, cat si toamna. Cele plantate toamna vor inflori primele. Inainte de a trece la plantarea propriu-zisa, bulbii de anemone ar trebui tinuti in apa calda pentru cateva ore.

Aceste flori se pot planta direct in sol, dar si in jardiniere sau ghivece, iar pentru a-ti face munca usoara, iti stam la dispozitie cu plantatoare de calitate.

Inainte de plantare, terenul ar trebui mobilizat la o adancime de 25 cm, nivelat si maruntit. Plantarea bulbilor se realizeaza la distante de aproximativ 9 cm intre tuberculi si 25 cm intre randuri. Adancimea aproximativa la plantare este de 5-6 cm. Bulbii pot fi amplasati in pamant in orice pozitie. Dupa introducerea acestora in pamant, solul ar trebui tasat pentru a te asigura ca bulbii se afla in contact cu solul. Ultimul pas la plantare este udarea pamantului cu apa din belsug. Apoi, urmatoarea udare ar trebui sa o faci de abia cand pamantul este uscat.

Ingrijirea anemonelor

Farmbee - Gradina de anemone - plantare si ingrijire

In sezonul cald, anemonele au nevoie de irigare, insa nu trebuie udate abundent. Totodata, inainte de a le uda, trebuie sa astepti ca solul sa fie uscat. Apa nu ar trebui sa balteasca la radacina anemonelor, iar daca acest lucru se intampla dupa ploi, se poate aplica la baza scoarta maruntita, compost, muschi de turba.

Anemonele pot fi protejate pe parcursul iernii de temperaturile reduse prin acoperirea cu un strat de paie, frunze uscate sau chiar rumegus care se vor inlatura la instalarea primaverii cand planta incepe sa dezvolte varfuri verzi.

In perioada de vegetatie, anemonele pot fi sprijinite in dezvoltarea lor prin aplicarea lunara a unor ingrasaminte lichide sau hidrosolubile. Se pot folosi solutii generice pentru plante decorative cu flori.

Farmbee - Gradina de anemone - plantare si ingrijire

Pentru a intretine cat mai bine anemonele, se recomanda ca frunzele uscate sa fie eliminate deoarece acestea pot contine agenti patogeni care se pot raspandi la restul plantei, provocand boli. Atunci cand planta se afla in perioada de inflorire, se pot taia flori pentru a le tine in vaza.

Printre bolile si daunatorii care pot sa afecteze anemonele intalnim patarea frunzelor, rugina, fainarea, putregaiul alb, melcii fara cochilie si afidele.

Tratamente cu fungicide si insecticide se pot aplica la nevoie in cazul in care plantele au un aspect nesanatos si nu se mai dezvolta.

Anemonele sunt flori deosebit de gingase si relativ usor de cultivat si intretinut. Ele pot decora frumos orice gradina, insa ia in considerare si faptul ca se pot extinde in mod invaziv. Daca nu dispui de suficient spatiu, s-ar putea sa fie mai util sa plantezi anemonele in ghivece sau containere. Pentru mai multe sfaturi despre ce flori poti cultiva la tine acasa, ramai conectat la blogul Farmbee.