Cauti inspiratie pentru gradina ta? Daca vrei sa o infrumusetezi cu flori viu colorate, plantele perene sunt una dintre cele mai bune alegeri. Nu stii exact ce sunt aceste specii de plante? Afla in continuare cateva generalitati despre plantele perene precum si 10 specii cunoscute de flori perene pe care le poti cultiva cu usurinta in gradina.

Infiintarea culturilor de flori perene si amenajarea gradinii

Plantele perene sunt acele specii care au o durata de viata mai mare de doi ani consecutivi. Spre deosebire de plantele anuale, al caror ciclu de viata se finalizeaza intr-un an, radacina plantelor perene continua sa supravietuiasca, iar anul urmator planta se dezvolta din nou. Acesta este un avantaj, intrucat plantele perene nu trebuie plantate in fiecare an. Unele plante perene infloresc inca din primul an, altele din al doilea, iar durata medie de viata a acestora este de 2-3 ani. Plantele perene au de regula flori frumos colorate si foarte parfumate.

Intrucat florile plantelor perene nu dureaza foarte mult, la amenajarea gradinii este bine sa le combini cu alte specii de plante, cum ar fi cele anuale, pentru a te asigura ca gradina ta va avea in permanenta flori pe parcursul perioadei de vegetatie.

Ingrijirea plantelor perene

Farmbee - Specii de flori perene pentru gradina ta

In general plantele perene sunt rezistente si nu necesita extrem de multa ingrijire. Acestea nu au pretentii mari cu privire la solul in care se pot planta si suporta usor soarele. Ca majoritatea florilor de gradina, speciile perene au nevoie regulata de apa. Cu toate acestea, pot supravietui usor si in perioade mai secetoase fara un aport suplimentar datorita radacinilor puternice. Ca recomandari generice pentru ingrijirea plantelor perene, tine minte ca trebuie sa:

  • indepartezi regulat buruienile
  • realizezi periodic aerarea pamantului
  • fertilizezi solul de 1 – 2 ori pe an, toamna sau primavara

In cele ce urmeaza, iti vom prezenta pe scurt cateva specii frumoase si apreciate de flori perene pe care le poti cultiva in gradina.

Margarete

Farmbee - Specii de flori perene pentru gradina ta

Denumita si Leucanthemum vulgare, margareta este o planta originara din Europa si Asia. Aceasta planta poate ajunge la inaltimi de pana la 100 cm. La baza tulpinii, margareta dezvolta lastari laterali taratori si rizomatosi. Aceasta planta are frunze mari sub forma de lingura la baza si subtiri spre varf si flori de circa 4 cm in diametru, de culoare alba, cu petale subtiri si mijloc galben, care apar la finalul primaverii si dureaza circa 3 luni. Margareta are nevoie moderata de apa si de fertilizare periodica folosind ingrasaminte lichide.

Garofite

Farmbee - Specii de flori perene pentru gradina ta

Garofita (sau Dianthus barbatus), face parte din genul Dianthus, care cuprinde circa 300 de specii. Aceasta planta are tulpini drepte si rigide de pana la 50 cm, frunze lanceolate cu lungime de circa 7 cm si flori simple sau duble cu 5 petale grupate in inflorescente care pot cuprinde pana la 30 de flori. Garofitele pot avea flori roz, violet, rosii, albe sau bicolore si au nevoie de un pamant bine drenat, fertil si de udare o data pe saptamana.

Crini

Farmbee - Specii de flori perene pentru gradina ta

Crinul face parte din grupa Lilium spp care contine circa 100 de plante cu bulbi. Crinii se recunosc dupa frunzele verzi, ascutite, lanceolate, florile mari (albe, roz, rosii, galbene, portocalii, violet) frumos parfumate cu sase petale si sase stamine. Crinii au nevoie de un pamant bogat in humus, bine drenat, cu pH slab acid si de minim 6-8 ore de soare pe zi, fiind plante iubitoare de lumina.

Regina noptii

Farmbee - Specii de flori perene pentru gradina ta

Aceasta floare perena face parte din familia Solanaceae, denumirea sa stiintifica fiind Nicotiana alata. Regina noptii poate ajunge la inaltimi de pana la 100-150 cm. Planta are pe toata suprafata perisori lipiciosi, tuplina ramificata, frunze eliptice de circa 20 cm si flori pedunculate albe, roz, violet, galbene sau rosii. Aceasta floare are nevoie de un pamant fertil si drenat, udare moderata si lumina directa.

Lavanda

Farmbee - Specii de flori perene pentru gradina ta

Lavandula angustifolia - sau lavanda - se recunoaste usor dupa mirosul sau puternic si culoarea violet. Lavanda se dezvolta sub forma de tufa si are flori mici dispuse pe spice. Planta creste de mii de ani in zona mediteraneana si este utilizata pentru proprietatille sale medicinale. Lavanda suporta temperaturi intre 7 si 28 °C si are nevoie de lumina, un sol moderat fertil si de taieri pe parcursul primaverii.

Floarea miresei

Farmbee - Specii de flori perene pentru gradina ta

Floarea miresei sau Gypsophilla spp isi are originile in Europa de Sud si Asia. Aceasta planta are un aspect placut de semi-tufa si poate ajunge la inaltimi de aproape 1 metru. Florile sale perene apar in iunie, sunt mici, de culoare alba, lila sau roz, si cresc in inflorescente. Floarea miresei are nevoie de fertilizare regulata, o data la 4 saptamani, in perioada in care infloreste, udare moderata si un loc cu 5-6 ore de lumina pe zi.

Lupin

Farmbee - Specii de flori perene pentru gradina ta

Lupinus spp. sau lupinul este o planta originara din America. Aceasta poate ajunge pana la 1,5 m inaltime, are frunze alternate si flori erecte grupate in inflorescente de circa 45 cm inaltime. Florile pot avea diverse culori precum roz, mov, alb, albastru, galben, portocaliu. Lupinul produce si fructe sub forma de pastaie. Aceasta planta are nevoie de un pamant bine drenat, umiditate de 50% si soare.

Muscate

Farmbee - Specii de flori perene pentru gradina ta

Muscata sau Pelargonium spp este o planta usor de recunoscut dupa florile sale puternic colorate, care pot fi rosii, roz, portocalii sau albe. Muscatele au aspect de tufa si inaltimi de 30 pana la 50 cm, iar florile se dezvolta grupat. Ingrijirea muscatelor presupune udare moderata, alegerea unui spatiu cat mai luminos si fertilizare regulata in perioada de crestere.

Crizanteme

Farmbee - Specii de flori perene pentru gradina ta

Crizantema sau Chrysanthemum spp. este o planta perena cu frunze mari sau mici si zimtate, in functie de specie. Florile crizantemei apar la finalul verii. Acestea sunt sferice si pot avea diverse culori: galben, purpuriu, portocaliu. Crizantema este o floare versatila care are nenumarate variatii. Ea are nevoie de un sol fertil, udare regulata de 2-3 ori pe saptamana si fertilizare la inceputul perioadei de vegetatie.

Coada soricelului

Farmbee - Specii de flori perene pentru gradina ta

Coada soricelului sau Achillea millefolium este o planta perena rizomatoasa cu originile in Europa si Asia de Vest. Aceasta planta erecta dezvolta ramificatii in partea superioara si are inaltimea medie de aproximativ 75 cm. Frunzele sale puternic mirositoare sunt segmentate si inguste, iar florile mici si albe apar la inceputul verii. Floarea dezvolta si fructe mici. Aceasta planta perena are nevoie de cat mai mult soare, udare moderata si fertilizare anuala.

 

Alte exemple de plante pe care le poti cultiva in gradina fara prea mare efort includ ierburi aromatice, precum salvia, mararul, busuiocul, cimbrul, rozmarinul sau plante medicinale precum galbenelele, menta, socul, salvia, musetelul, lavanda sau echinaceea. Acestea iti pot imbogati gradina, oferindu-ti totodata beneficii culinare sau medicale. Acum ca ai atatea idei noi, ce plante esti pregatit sa cultivi in gradina?