In ziua de azi, lucrarile de pregatire a pamantului pentru infiintarea si ingrijirea culturilor se pot realiza mult mai usor cu ajutorul utilajelor moderne, precum motocultorul. Daca te-ai bazat pana acum pe mijloace manuale pentru muncile agricole, cu ajutorul unui motocultor iti vei usura si eficientiza munca. Afla care sunt lucrarile pe care le poti efectua cu motocultor, la ce ar trebui sa fii atent cand achizitionezi unul si cum sa il mentii in conditii cat mai bune.
Ce este un motocultor si ce lucrari se pot face cu ajutorul lui
Motocultorul se mai intalneste si sub denumirea de motocultivator. Acest utilaj agricol te poate ajuta sa faci fata cu brio lucrarilor de pregatire a pamantului care trebuie realizate in vederea cultivarii diverselor specii de plante. Motocultorul poate fi electric sau poate functiona pe baza de combustibil si permite atasarea diverselor tipuri de accesorii la acesta pentru a facilita mai multe tipuri de lucrari. Acest utilaj pregateste pamantul inainte de plantare, maruntindu-l sau afanandu-l, si poate fi folosit si la semanat.
Diferenta dintre motocultor si motosapa
Atat motocultorul, cat si motosapa pot realiza numeroase lucrari agricole, lucru care poate starni cu usurinta confuzie atunci cand vrei sa achizitionezi unul dintre cele doua utilaje. Cu toate acestea, ele difera in ceea ce priveste capacitatile de care dispun, dar si scopul utilizarii lor.
O motosapa este, in principiu, utilizata pentru maruntirea pamantului si pentru afanarea acestuia. Cu ea poti insa lucra pe suprafete reduse de pamant care nu depasesc jumatate de hectar. O alta diferenta majora intre cele doua utilaje este faptul ca motocultorul face fata oricarui tip de teren, putand fi folosit pe orice fel de relief, inclusiv pe versanti si terenuri pietroase.
Motosapa, in schimb, poate prelucra doar terenuri moi si nu poate patrunde in acestea la adancimi mai mari de 20 cm, in timp ce motocultorul poate ajunge pana la 25 cm adancime si latimi de taiere de peste 110 cm. Mai mult de atat, spre deosebire de motocultor, motosapa nu poate fi utilizata la semanat. Un alt aspect esential care diferențiază cele doua utilaje este putere acestora; motosapa are un maxim de 9 CP, in timp ce motocultorul poate avea pana la 15 CP.
Cum alegi motocultorul potrivit
Inainte de a investi intr-un motocultor, trebuie sa iei in considerare mai multe aspecte pentru a te asigura ca faci alegerea potrivita. Bugetul de care dispui va influenta cu siguranta alegerea ta, insa inainte de a-ti cumpara un astfel de utilaj, e bine sa gandesti pe termen lung. Este indicat sa faci o investitie mai mare, dar de durata, intr-un motocultor de calitate, decat sa economisesti bani pe moment, dar sa nu te poti folosi la drum lung de produs sau sa realizezi ca nu iti ofera rezultatul scontat.
Pentru a afla care sunt cele mai bune motocultoare de pe piata, e bine sa studiezi ofertele existente si sa citesti recenzii scrise de catre cei care deja le-au utilizat. Totodata, e recomandat sa parcurgi cu atentie intreaga descriere a produsului pentru a afla cat mai multe despre capacitatile si detaliile sale tehnice. Poti face foarte usor aceste lucruri online, iar daca achizitionezi motocultorul direct dintr-un magazin de specialitate, poti cere direct cat mai multe detalii.
Practic, ceea ce te intereseaza cel mai mult la un motocultor este gama de lucrari pe care o poate realiza, suprafata pe care o poate acoperi si conditiile in care poate lucra. Cele mai bune modele sunt capabile sa infrunte orice conditii de mediu, oferind si forta mare de lucru. Luand in considerare aceste aspecte, ar trebui sa investesti intr-un motocultivator de calitate care poate face fata cu brio sarcinilor la care il supui, si care are forta necesara pentru a livra rapid si cu precizie rezultatul asteptat. Totodata, motocultorul pe care il alegi ar trebui sa fie unul rezistent care sa poata suporta munca intensiva.
Un alt aspect la care sa fii atent este garantia. Cu cat aceasta este mai generoasa, cu atat mai linistit vei fi in raport cu produsul pe care stii ca il poti returna sau repara fara a plati in plus.
Ia in considerare si consumul utilajului deoarece acesta va avea impact asupra cheltuielilor pe care le vei suporta in timp. In functie de tipul de motor pe care il are motocultorul, poti afla cat combustibil va consuma. Exista numeroase modele care au un consum limitat si reusesc in acelasi timp sa faca fata unor suprafete mari de teren. Apropo, un alt criteriu de eligibilitate este capacitatea motocultorului in raport cu suprafata. Astfel, in functie de cat de mult teren ai, trebuie sa optezi pentru un motocultor care sa il poata lucra cu succes.
La alegerea motocultorului, te intereseaza si capacitatea acestuia de a fi accesorizat. Poti afla usor cate si ce fel de accesorii poti atasa motocultorului citind descrierea produsului, foarte multe modele permitandu-ti sa le accesorizesi cu plug, remorca, rarita sau prasitoare.
Intretinerea motocultorului
Un motocultor nu este foarte greu de intretinut, cativa pasi simpli fiind suficienti pentru a-l mentine in conditii bune de functionare pe o perioada lunga de timp. Ca oricare alt utilaj sau unealta agricola, motocultorul ar trebui curatat in mod regulat, mai ales daca il folosesti in zile ploioase, lucru care sigur va lasa urme vizibile pe suprafata sa. De asemenea, indata ce munca s-a terminat, motocultorul ar trebui depozitat intr-un spatiu inchis, intunecat si uscat, cum ar fi un hambar sau garaj.
Motocultorul iti va fi de folos aproape in intregime pe parcursul anului, insa perioada in care il vei tine in repaus, si anume lunile de iarna, este tocmai cea in care acesta necesita cea mai mare ingrijire. Inainte de a depozita motocultivatorul pe parcursul iernii, e nevoie sa golesti combustibilul din rezervorul acestuia, asigurandu-te ca acesta a fost eliminat complet si ca robinetul de combustibil este inchis la final.
De asemenea, trebuie sa cureti atat filtrul de aer inainte de depozitare, cat si intregul motocultor, mai ales daca acesta a acumulat mult pamant pe roti.
In cazul in care spatiul de depozitare este acoperit cu fan sau este unul care permite usor formarea prafului, pentru a mentine motocultorul cat mai curat, acopera-l cu folie protectoare.
La primavara, cand incepi din nou lucrarile in gradina, poti schimba uleiul motorului si ii poti verifica transmisia inainte de a demara munca.
Motocultorul efectueaza rapid si cu usurinta lucrari care necesita foarte mult timp si efort daca sunt realizate manual. Un astfel de utilaj poate face munca in gradina mult mai eficienta si placuta, ajutandu-te sa economisesti timp si sa te bucuri de rezultate bune si de o productie agricola pe masura. In cazul in care esti in cautarea unui motocultor, iti putem sugera cateva modele aici.