Daca ingrijesti o livada de pomi fructiferi sau planuiesti sa faci acest lucru in viitor, esti probabil deja familiarizat cu fenomenul de alternanta de rodire. Afla in acest articol mai multe despre cauzele alternantei de rodire, dar si cum o poti preveni pentru a avea in mod constant o productie generoasa de fructe. 

Ce este alternanta de rodire

Alternanta de rodire este un fenomen des intalnit in livezile de pomi fructiferi si presupune variatii ale productiei de fructe. Prin urmare, alternanta inseamna ca dupa un an de recolta abundenta poate urma unul sau mai multi ani in care pomii vor produce putine fructe sau nu vor rodi deloc.

Cum se manifesta

Alternanta de rodire este un fenomen natural care poate afecta orice specie de pomi fructiferi. Astfel, intr-o livada, poti constata ca anumiti pomi au rodit abundent, unu, doi sau trei ani la rand, urmand ca in anul urmator productia sa fie semnificativ redusa sau sa lipseasca.

Care sunt principalele cauze

Farmbee - Alternanta de rodire la pomii fructiferi

Alternanta de rodire este cauzata de modul natural in care pomul isi gestioneaza resursele. Astfel, daca intr-un an pomul a folosit la maxim resursele disponibile din sol pentru a spori productia de fructe, acesta nu mai are suficiente rezerve pentru a sprijini si formarea mugurilor de rod. Daca mugurii se dezvolta slab sau nu apar deloc, productia de anul viitor va fi in mod evident afectata.

O alta cauza tine de structura genetica a fiecarui pom. Unele soiuri vor fi mai predispuse la alternanta de rodire.

Totodata, alternanta poate fi promovata prin taieri incorecte ale pomilor fructiferi, atunci cand se pastreaza prea multi muguri de rod pe ramuri, iar pomul nu este suficient de puternic pentru a sustine greutatea fructelor la maturitate.

Un aport excesiv de azot, care se poate datora aplicarii incorecte a fertilizatorilor, poate, de asemenea, contribui la alternanta. Pesticidele sau regulatorii biochimici aplicati necorespunzator pot avea acelasi efect.

Ce specii de pomi fructiferi sunt cel mai frecvent afectate de alternanta de rodire

Farmbee - Alternanta de rodire la pomii fructiferi

Speciile cele mai cultivate pe teritoriul tarii noastre precum merii, perii sau prunii sunt cel mai des afectate de alternanta de rodire. Acest lucru se datoreaza faptului ca alternanta vizeaza de regula astfel de soiuri care rodesc tarziu. O alta specie la care poate aparea alternanta sunt nucii.

La polul opus se afla speciile care rodesc mai devreme pe parcursul anului precum ciresii, visinii, caisii. Daca plantezi mere timpurii, vei vedea ca acestea sunt mult mai rar afectate de alternanta fata de soiurile tarzii. In cazul arbustilor fructiferi, alternanta nu se manifesta deloc.

Diferenta dintre alternanta de rodire si pierderile de recolta care pot aparea din alte cauze

Exista diverse motive pentru care pomii nu produc fructe in anumiti ani, alternanta nu este singura cauza. Astfel, trebuie facuta distinctia intre acest fenomen natural de alternanta, cauzat de rodirea excesiva, care va afecta doar o parte din pomi, si o problema generalizata la nivel de livada, in care majoritatea pomilor nu mai rodesc sau produc putine fructe din alte cauze cum ar fi bruma, degerarea mugurilor, atacul bolilor si daunatorilor, grindina sau polenizarea redusa.

Cum putem preveni alternanta de rodire la pomii fructiferi

Farmbee - Alternanta de rodire la pomii fructiferi

Una dintre metodele de baza prin care se poate evita alternanta de rodire la pomii fructiferi este taierea pomilor. Aplicand in fiecare an taierile necesare, se poate limita numarul de muguri de rod. In acest fel, pomul, in functie de varsta si marimea sa, va produce un numar potrivit de fructe. Realizand taieri in verde la pomii fructiferi, se limiteaza sansa ca pomul sa aiba prea multi muguri intr-un an si un numar prea mare de fructe, fapt care il va epuiza si ii va consuma toate resurselele, facandu-l incapabil sa mai rodeasca si anul urmator.

Aspecte importante de care trebuie sa tii cont la taiere sunt atat tehnica si perioada in care le realizezi, cat si instrumentele pe care le folosesti. Este recomandat sa utilizezi doar unelte de gradinarit, fara a improviza cu cutite de bucatarie sau alte instrumente care pot provoca rani si infectii pomilor, si totodata, sa cureti si sa dezinfectezi uneltele inainte de intrebuintare pentru a elimina riscul de transmitere a bolilor.

Taierile se aplica diferentiat, de la pom la pom, in functie de starea acestora si incarcatura de muguri. In anul in care un pom nu prezinta muguri de rod, taierile de fructificare trebuie sa fie moderate. Reducerea taliei pomilor prin taiere anuala se recomanda in anii in care acestia prezinta multi muguri de rod repartizati in mod uniform. In felul acesta, cresterea lastarilor va fi una moderata, iar fructele vor rodi, de asemenea, in mod echilibrat.

O alta modalitate de preventie a alternantei este rarirea fructelor. In principiu, un pom ale carui ramuri se apleaca din cauza greutatii fructelor care au crescut abundent are mari sanse sa nu mai rodeasca anul viitor. Poti preveni acest lucru examinand pomul atunci cand fructele au inca dimensiuni reduse (de exemplu, un diametru de aproximativ doar 2 cm). Daca ramurile unui pom au prea multe fructe pe ele, se pot indeparta manual cele care au o dezvoltare mai redusa. Pomul va utiliza ulterior resursele existente pentru a hrani numai fructele sanatoase care vor creste in numar moderat.

Deoarece alternanta de rodire este strans legata de resursele prezente in sol, se recomanda aplicarea de ingrasaminte specifice livezii de pomi fructiferi. Un sol prea sarac in substante nutritive sau cu carente de anumite elemente necesare pomilor fructiferi, nu va putea sustine o productie consistenta de fructe in fiecare an.

Totodata, prin tratamente cu fertilizatori si prin examinare regulata, se asigura un frunzis sanatos. Acesta este un factor esential pentru productia de fructe de calitate intrucat frunzele ajuta la hranirea ramurilor de rod, implicit a fructelor.

Alternanta de rodire iti poate afecta in mod semnificativ productia, mai ales in cazul in care ai o livada de mar, par sau prun. Astfel, cea mai sigura cale pentru a avea constant fructe pe parcursul anilor este sa aplici metodele de preventie mentionate mai sus. Pentru mai multe informatii si sfaturi despre ingrijirea livezii de pomi, te invitam sa parcurgi restul articolelor de pe blogul nostru.