Vita de vie se cultiva cu succes de mii de ani pe teritoriul tarii noastre. Roadele sale, strugurii, se pot consuma fie proaspeti, fie pentru a produce vin. Pentru a obtine struguri de calitate, aromati si cu un continut potrivit de zahar, e nevoie insa de efort. Unul dintre procesele care te pot ajuta sa te bucuri de un soi de struguri rezistenti si de calitate superioara este altoirea. Afla in continuare cum si de ce trebuie sa altoiesti vita de vie.

Ce este altoirea

Altoirea presupune taierea unei parti a unui lastar si transplantarea acesteia la o planta similara, in vederea inmultirii. Altoirea este una dintre cele mai vechi metode de inmultire vegetativa si se utilizeaza pentru diverse tipuri de plante. La altoire, avem de-a face cu altoi si portaltoi. Primul este partea care creste in zona aeriana a butucului, iar cel din urma este elementul din care cresc radacinile.

Care este rolul altoirii în viticultura

Farmbee - Altoirea de primavara a vitei de vie

Scopul altoirii vitei de vie este acela de a inmulti vita de via, dar si de a obtine soiuri de struguri noi de calitate superioara. Pe langa faptul ca strugurii obtinuti pe aceasta cale sunt mai gustosi, mari si suculenti, ei au si capacitatea de a rezista mai bine conditiilor de mediu si daunatorilor.

Vita de vie obtinuta prin acest mijloc de inmultire va fi una mai viguroasa, iar pentru a tine la distanta bolile, poti opta pentru un portaltoi rezistent la un anumit tip de daunatori.

Altoirea de primavara

Una dintre activitatile din gradina de la inceput de primavara este altoirea in uscat a vitei de vie. Perioada ideala pentru altoirea de primavara este intre finalul lunii februarie si inceputul lunii martie. Tipul de altoire pe care urmeaza sa ti-l prezentam se numeste altoire in despicatura.

Pentru a realiza cu succes aceasta altoire, ai in primul rand nevoie de un altoi si un portaltoi sanatos. Daca aceste elemente provin de la plante bolnave, care au fost afectate de bacterii sau viroze, soiul obtinut poate fi compromis. In general, portaltoiul se obtine de la vita de vie deja prezenta in plantatie sau de la o vita de vie hibrida.

Ca grosime ideala, portaltoiul ar trebui sa aiba intre 2,5 si 5 cm. In cazul in care folosesti un portaltoi cu o grosime mai mare, exista un risc crescut ca inmultirea sa nu se poata realiza pentru ca planta s-ar putea vindeca mai greu sau ar putea fi afectata de boli.

Altoiul si portaltoiul se sorteaza impreuna pentru ca trebuie sa te asiguri ca se vor potrivi ca grosime pentru realizarea altoirii.

De ce materiale si instrumente avem nevoie pentru a face altoirea de primavara?

Farmbee - Altoirea de primavara a vitei de vie

Din arsenalul de unelte si materiale de care ai nevoie pentru altoirea vitei de vie nu trebuie sa lipseasca urmatoarele:

  • Briceagul de altoit
  • Foarfeca horticola
  • Fierastraul horticol
  • Un cutit sau o alta unealta care poate despica
  • Banda de altoit sau banda izolatoare
  • Mastic de altoit sau ceara de altoit
  • Portaltoiul
  • Cordite de altoi

Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a altoi vita de vie primavara?

In primul rand, e util de retinut faptul ca altoirea de primavara asigura sanse mari de prindere. Ea se realizeaza in perioada in care vita de vie este inca in repaus vegetativ.

Procesul incepe cu realizarea coditelor altoi care se fasoneaza la lungimi de circa 30-40 cm. Dupa taiere, acestea trebuie infasurate cat mai strans in nailon, iar partea de jos trebuie sa fie pusa in apa sau in rumegus umed, ulterior recipientul fiind pastrat la rece, la o temperatura de maxim 6 grade, pe o perioada de maxim 14 zile. La alegerea corditelor, se evita specimenele bolnave sau cele care inghetasera pe parcursul iernii.

Pentru a demara altoirea in uscat a vitei de vie, trebuie retezat la cep portaltoiul, la o inaltime de circa 10 cm de la pamant. Retezarea sa trebuie realizata perpendicular folosind foarfeca sau fierastraul horticol. Ulterior, capul se netezeste cu briceagul. Pasul urmator implica despicarea portaltoiului. Despicatura trebuie sa masoare 4-5 cm si sa se realizeze la mijlocul portaltoiului. Apoi, trebuie fasonat altoiul, forma sa va fi una de pana sau de lama de cutit, partea din exterior fiind mai groasa decat cea interioara. In despicatura din portaltoi se va introduce apoi altoiul, ca intr-o teaca, si se va aplica banda izolatoare pe zona de altoire.

Ultimul pas consta in aplicarea masticului de altoit pe capul de altoire si cel al altoiului. Indata ce planta intra in perioada de vegetatie, ar trebui ca mugurii sa inceapa sa se dezvolte din altoi. Indata ce si coditele altoi au crescut, ele se leaga si se fixeaza pentru a nu fi rupte de vant. Dupa ce altoiul si portaltoiul s-au unit pe deplin (au calusat), poate fi indepartata banda adeziva.

Ingrijirea vitei de vie dupa altoire

Farmbee - Altoirea de primavara a vitei de vie

Pentru a te bucura de o recolta bogata, nu e suficient ca altoirea sa fi fost una de succes, ci si ca vita de vie sa fie bine ingrijita ulterior. Pentru acest motiv, e nevoie sa aplici in mod regulat tratamentele fitosanitare necesare acestei plante, pentru a preveni ca daunatorii sau bolile sa iti compromita productia de struguri. Dozele necesare suprafetei pe care o cultivi nu trebuie depasite si trebuie, de asemenea, sa respecti cu strictete intervalele recomandate de aplicare a tratamentelor.

In cazul in care vita de vie prezinta oricare simptome de boala, trebuie actionat imediat pentru a preveni raspandirea acesteia. Totodata, la plantare trebuie sa alegi o zona insorita, benefica vitei de vie, si butasi de vita de vie de calitate. Toate sculele si uneltele pe care le folosesti atunci cand realizezi altoirea sau taierea vitei de vie trebuie sa fie ascutite si curatate pentru a evita sa ranesti planta sau sa raspandesti bacterii pe suprafata sa.

La udare, ia in considerare cantitatea specifica de apa de care are nevoie vita de vie si evita sa uzi frunzele. Udarea trebuie facuta la radacina, iar momentul ideal pentru a o realiza este dupa apus.

 

Vita de vie nu este extrem de greu de altoit sau intretinut. Avand insa in vedere dimensiunile sale considerabile, presupune destul de multa munca. Cu toate acestea, o productie de struguri de calitatate pe care o poti consuma, comercializa sau transforma in vin merita tot efortul. Esti gata sa demarezi in aceasta primavara lucrarile de altoire si ingrijire a vitei de vie?