Anasonul este una dintre plantele cultivate din cele mai vechi timpuri pe teritoriul Europei. Acesta este foarte cunoscut ca planta medicinala, datorita proprietatilor uleiului si a fructelor sale, iar industria cosmetica este un alt domeniu care valorifica din plin anasonul. Daca esti interesat sa cultivi anason, afla cum sa plantezi si ingrijesti cu succes aceasta specie.
Cateva detalii despre anason
Anasonul mai poarta si denumirea stiintifica de Pimpinella anisum. Acesta isi are originile in tarile cu climat mediteranean, crescand si pe teritoriul Asiei de Sud. Aceasta planta a fost cultivata inca din vechime de catre romani, raspandindu-se apoi in alte zone, incepand din Spania si pana in Anglia.
Anasonul este o planta anuala care face parte din familia Umbeliferae. Are o tulpina erecta, iar ramificatiile sale se afla in partea de sus a plantei. Frunzele anasonului au diverse forme, cele de la baza fiind ovale, iar cele din partea superioara au forma penat-sectata.
Planta de anason depaseste de regula inaltimea de jumatate de metru. Florile sale mici si albe cresc in grupuri, iar fructele produc niste seminte de culoare gri-verzui.
Utilizarea anasonului
Anasonul se foloseste atat in produse medicinale, cat si ca tratament naturist pentru diverse afectiuni. Fiind o planta aromatica ce are un parfum intens, anasonul a fost folosit timp de secole pentru parfumul sau. Acest contine uleiuri volatile care se preteaza perfect industriei cosmetice, fiind folosit in diverse produse de igiena personala sau parfumuri.
Ca proprietati, anasonul poate ajuta la ameliorarea unui numar mare de afectiuni intrucat in compozitia sa regasim urmatoarele elemente: magneziu, calciu, proteine, fibre, vitamine, potasiu, riboflavina, zinc, sodiu, tiamina, anetol, acizi grasi, fier.
Anasonul poate aduce nenumarate beneficii sanatatii. Cateva dintre capacitatile sale sunt acelea de a imbunatati digestia, ameliora astmul, mentine pielea sanatoasa, sprijini sistemul imunitar si cel cardiovascular, imbunatati metabolismul, combate gripa, tusea sau bronsita, promova echilibrul hormonal.
Pentru a beneficia de aceste proprietati, anasonul poate fi utilizat sub forma de ceai sau ca ingredient in preparate culinare, iar uleiul sau se poate folosi ca solutie cutanata, solutie pentru masaj sau bai aromatice.
Cultivarea anasonului
Anasonul este o planta care se adapteaza usor diferitelor medii. Astfel, acesta poate creste fie in gradina, pe langa alte plante aromatice, cat si in casa, in ghiveci. Anasonul prefera un loc insorit, fie ca il plantezi afara sau il vei tine in casa in apropierea ferestrei. PH-ul ideal al solului ar trebui sa fie unul neutru. Totodata, anasonul are nevoie de un pamant cu un bun drenaj.
Pentru a cultiva cu succes anason, pamantul pe care vei infiinta cultura trebuie pregatit in prealabil, fie la inceputul primaverii, fie in toamna. Lucrarile de pregatire a terenului vor asigura o germinare corecta care va spori productia de anason. Acestea includ o aratura de baza la o adancime de circa 22-25 cm sau discuirea terenului in cazul in care acesta nu are parte de suficienta umiditate. La aratul pamantului, trebuie ca terenul sa fie cat mai bine nivelat, iar araturile realizate in mod cat mai uniform.
Anasonul se inmulteste cu ajutorul semintelor prin semanare directa. Infiintarea culturii poate avea loc fie primavara in luna martie, fie spre finalul toamnei. La pregatirea patului germinativ, primavara devreme, se poate folosi grapa sau combinatorul. Distanta de care trebuie sa tii cont la semanare este de circa 30-45 cm intre randuri, iar plantele de pe acelasi rand pot fi plasate la aproximativ 20-30 cm una de cealalta. In general, se recomanda utilizarea unei cantitati de aproximativ 12 kg de samanta pe hectar. Anasonul are nevoie de minim 20 de grade pentru a germina in conditii bune. Plantele pot insa rasari chiar si la temperaturi mai reduse. Pana cand anasonul va germina, solul sau pamantul din ghiveci trebuie irigat constant.
Ingrijirea culturii de anason
Pentru ca plantele de anason vor creste relativ incet in prima etapa a vietii lor, ele au nevoie de toate resursele de hrana pe care solul le poate oferi, motiv pentru care buruienile trebuie constant eliminate pentru a nu depriva anasonul de resurse. Pentru a combate buruienile, terenul poate fi grapat perpendicular in raport cu orientarea randurilor.
Pe parcursul verii, mai ales in cazul in care sezonul este unul mai secetos, anasonul ar trebui irigat. Deoarece anasonul poate creste pana la inaltimi de 50-60 cm, il poti sustine cu ajutorul unor sisteme de suport pentru a te asigura ca are o pozitie verticala si nu se apleaca la pamant.
Culturile de anason au, de asemenea, nevoie de fertilizare, existand o multitudine de ingrasaminte pe care le poti aplica dupa realizarea lucrarilor de pregatire a terenului pentru a maximiza recolta. Anasonul da bune rezultate atunci cand este fertilizat cu produse care contin azot si potasiu. Totodata, in toamna, se pot aplica si incorpora sub aratura,fertilizatori pe baza de fosfor si potasiu.
Combaterea bolilor si daunatorilor
In privinta daunatorilor si a bolilor anasonului, merita subliniat faptul ca aceasta planta este relativ rezistenta si nu dezvolta boli foarte des. Totusi, cateva dintre bolile care pot aparea sunt mana, cauzata de Plasmopara pimpinellae care se va manifesta prin pete neregulate, cercosporioza semnalizata de pete brune, rugina sau fainarea care se manifesta prin eflorescente albi-cenusii, iar la capitolul daunatori, intalnim afidele si plosnita umbeliferelor.
Pentru a tine bolile la distanta, in primul rand, trebuie sa alegi sa folosesti doar seminte sanatoase si de calitate superioara la plantare, iar in cazul in care vezi ca planta prezinta semne de boala, trebuie aplicate tratamente fitosanitare fara intarziere. Una dintre solutiile comune care pot ajuta la combaterea acestor boli este zeama bordeleza, care se aplica prin stropire.
Recoltare si conservare
Recoltarea anasonului se realizeaza mecanic in perioada in care fructul are culoare verde-cenusiu. In aceasta faza, planta poate fi taiata, ulterior urmand sa fie lasata la uscat intr-un spatiu lipsit de umezeala. Plantele recoltate ar trebui sa aiba un minim de 45 de cm inaltime.
Imediat dupa recoltare, acestea pot fi lasate in brazde pana la 5 zile, apoi depozitate. Dupa uscare, semintele vor fi recoltate pentru consum. Uscarea se poate realiza si in uscatoare speciale in care temperatura nu ar trebui sa depaseasca 40 de grade.
Semintele pe care urmeaza sa le folosesti pentru infiintarea unei noi culturi de anason urmeaza sa se recolteze atunci cand planta s-a maturat complet. In aceasta perioada, peste 50% din fructe ar trebui sa fie coapte.
Anasonul poate avea numeroase utilizari atat ca remediu natural, cat si ca ingredient pentru produse cosmetice. Daca te-ai hotarat sa cultivi anason, in gradina sau in ghiveci, vei gasi cu siguranta numeroase intrebuintari pentru semintele acestuia. Te mai asteptam pe la noi pentru alte sugestii si recomandari legate de culturile pe care le poti infiinta, dar si pentru tratamente sau ingrasaminte pentru plante.