In comparatie cu majoritatea culturilor agricole, cultivarea lavandei isi dovedeste profitabilitatea tot mai mult, chiar si pe suprafete mici de teren si poate fi transformata intr-o afacere, prin valorificarea atat a plantelor, cat si a produselor obtinute din lavanda.

Beneficii

Pe langa valoarea economica a culturii, mirosul minunat al florilor, lavanda are numeroase proprietati si intrebuintari:

  • in industria farmaceutica naturista, sub diferite forme: ceaiuri, tincturi, ulei esential, cu  proprietati antiseptice, antifungice si antiinflamatorii, pentru tratarea insomniei si a depresiei, a problemelor sistemului digestiv, etc.
  • in industria cosmetica sub forma de parfumuri, sapunuri, lotiuni odorizante, apa floral
  • obtinerea de solutii impotriva insectelor
  • in industria alimentara la obtinerea unor condimente, inghetata, miere etc
  • amenajari peisagistice, decoratiuni florale si artizanat

Daca iti doresti sa ai propria cultura, in acest articol iti descriem cateva aspecte despre cum sa infiintezi o cultura de lavanda.

Lavanda (Lavandula angustifolia) este un arbust peren de origine mediteraneana, cu tulpini subtiri si lemnoase, frunze mici aromatice, mereu verzi, de culoare verde argintiu si flori liliachii, violet-albastrui, cu miros aromatic.

lavanda

Inmultirea lavandei

Lavanda poate fi inmultita prin butasire, seminte, marcotaj sau despartirea tufei.

Prin seminte, inmultirea lavandei este mai dificila, deoarece semintele germineaza doar la o temperatura in sol de 18-22 C si umiditate de 90%.

Cea mai eficienta metoda de inmultire este butasirea. Aceasta de executa in 2 variante:

  • prin taiere de muguri moi (softwood)
  • prin taierea de tulpini lemnoase (hardwood)

Pentru obtinerea butasilor de lavanda:

  • alege plante-mama sanatoase, care au deja 3 ani
  • taie oblic tulpinile lemnoase, cu o lungime de cel putin 15 cm si o grosime minima de 30 mm
  • indeparteaza de la baza butasului frunzele pe o portiune de 10 cm

Dupa ce ai obtinut butasul, il poti planta intr-un amestec de turba si nisip sau direct in camp, asigurand stimulente de inradacinare periodic.

La plantarea in camp:

  • modeleaza terenul in straturi de 80-120 cm latime si acopera cu folie de mulcire
  • infige 10 cm din butas prin folie in sol si pastreaza distanta optima intre ei de 5 cm
  • aplica foliar stimulatori de inradacinare din 2 in 2 saptamani
  • iriga butasii dimineata sau seara pentru a pastra solul reavan
  • pentru stimularea formarii radacinii si a tulpinii principale, tija florala se taie imediat ce apare
  • butasii se tund pe parcursul verii la maxim 25 cm inaltime
  • la sfarsit de august se opresc tunderile, indepartandu-se doar tijele florale
  • recoltarea butasilor inradacinati se face in septembrie si octombrie

Infiintarea culturii de lavanda

cultura lavanda

Alegerea soiului

La nivel global sunt omologate foarte multe soiuri, fiecare cu destinatia proprie: ulei esential, condiment alimentar, ceaiuri etc.

Pentru cultura din zona noastra, sunt adaptate si pot fi folosite in cultura mai multe soiuri, din care amintim:

  • Grosso, produce o cantitate mare de flori si se preteaza pentru obtinerea de ulei
  • Hemos, apreciat pentru florile mari, de calitate, folosite in aranjamentele florale
  • Sevtopolis si Angustifolia Vera, cu flori apreciate pentru mirosul puternic

Pregatirea terenului

Lavanda prefera un teren fertil, bine drenat, cum sunt cele nisipoase, argiloase, calcaroase sau chiar lutoase, insorite, planta avand nevoie de 6-8 ore de soare pe zi.

Cultura poate fi realizata si pe terenurile in panta, cu inclinatie de cel mult 15 grade, deoarece radacinile lavandei patrund adanc in sol, cultura avand astfel efect antierozional.

Inainte de a infiinta o cultura de lavanda este foarte important ca in primul rand sa facem o analiza de sol a terenului pentru a stabili pH-ul, deoarece acesta influenteaza rata de mortalitate a plantelor, dezvoltarea acestora, precum si cantitatea si calitatea uleiului esential obtinut, cu repercursiuni asupra pretului de vanzare a recoltei. Un pH optim al solului pentru cultura de lavanda ar trebui sa fie usor alcalin, intre 6,5 - 7,5.

Pregatirea terenului consta in:

  • scarificarea terenului
  • aratura adanca pentru afanare
  • maruntirea solului

Plantarea

Cultura de lavanda se poate infiinta toamna sau primavara, prin plantare de butasi inradacinati. Plantarea de toamna este mai benefica deoarece radacinile butasilor au mai mult timp sa se dezvolte.

In functie de modul in care urmeaza sa exploatezi cultura, manual sau mecanizat, distantele de plantare pot fi:

  • 1 m intre randuri si 50 cm intre plante pe rand in cazul intretinerii manual a culturii
  • 1,4 m intre randuri in cazul intretinerii mecanizate

Densitatea de butasi poate varia intre 17-20.000 bucati/ha.

Intretinerea culturii

Completarea golurilor

In toamna sau in primavara urmatoare se completeaza golurile aparute in cultura cu rasad din acelasi soi, viguros, atat pentru a evita o scadere a recoltei pe care urmeaza sa o obtinem, cat si pentru a evita dezvoltarea buruienilor in acel loc gol.

Combaterea buruienilor

Este recomandata erbicidarea totala a terenului cu un an inaintea infiintarii culturii si prasile frecvente.

In primii doi ani buruienile sunt mai periculoase si pot chiar sufoca cultura. Dupa anul 3, cand tufele sunt deja ramificate, mature, buruienile nu mai sunt atat de periculoase. Se mai pot efectua erbicidari in perioada de repaus vegetativ, dar cu efecte negative asupra productiei obtinute.

Fertilizarea

La pregatirea terenului, este recomandat sa se incorporeze si gunoi de grajd sub aratura. Anual, se administreaza ingrasaminte cu fosfor si potasiu toamna, iar azotul se aplica primavara devreme, in mustul zapezii, inainte de pornirea plantelor in vegetatie sau la inceputul acesteia.

Irigarea

Desi este o planta rezistenta la seceta, in primii doi ani, lavanda are nevoie de mai multa hidratare, de aceea este recomandat sa instalam un sistem de irigare prin picurare pentru a putea asigura aportul necesar de apa,  mai ales in perioadele caniculare. Odata ce sistemul radicular s-a dezvoltat complet, lavanda devine rezistenta la seceta datorita radacinilor care patrund adanc in sol, procurandu-si apa suficienta.

Excesul de apa este extrem de daunator culturii deoarece radacinile lavandei putrezesc foarte usor. Se recomanda irigarea doar cand solul este uscat. Dupa 4-5 zile in care apa balteste pe sol, plantele incep sa sufere. Pe terenurile expuse inundatiilor, se recomanda cultivarea lavandei pe biloane pentru a evita stagnarea apei la radacini.

Taierile

Dupa plantare, taierile aplicate butasilor au ca scop stimularea inradacinarii si a ramificarii tulpinilor.

Taierile de intretinere se aplica cu grija tufelor, astfel se taie:

  • varfurile tijelor, la finalul iernii pentru a reda forma rotunjita arbustului
  • florile pentru a evita suprasolicitarea arbustului si a-I permite sa se dezvolte in continuare
  • partea superioara a lastarilor lemnificati in cazul plantatiilor batrane

Musuroitul si mulcitul

Lavanda incepe sa sufere la temperaturi sub -15 grade, de aceea, pentru a proteja cultura, inainte de geruri foarte puternice, se aplica musuroirea sau mulcirea plantelor, urmand ca in martie sau aprilie sa se indeparteze pamantul sau mulciul.

Combaterea bolilor si daunatorilor

Lavanda este o planta rezistenta la boli si daunatori si nu ridica probleme deosebite in acest sens, ea insasi fiind o planta care alunga daunatorii.

Totusi, pe fondul unui exces de umiditate sau a unei fertilizari irationale cu azot, pot aparea boli de sol (Phytophtora, Fusarium, Verticillium, Phytium, Rhizoctonia), care duc la putrezirea radacinilor. Pentru combaterea lor poti aplica tratamente fitosanitare la sol cu fungicide.

  • Septorioza (Septoria Lavandula), apare pe fondul unui sol slab drenat, exces de umiditate si se manifesta prin aparitia unor pete rosii-cafenii pe partea superioara a frunzelor; ulterior, in mijlocul petelor apare un punct negru, iar in final frunzele se usuca si cad. Pentru prevenirea si combaterea ei este necesar sa controlezi excesul de apa si sa indepartezi partile afectate si sa tratezi cu fungicide pe baza de cupru.
  • Phomosis Lavandula este o ciuperca ce ataca tulpinile lavandei si se manifesta prin aparitia unor puncte negre mici pe tulpina si ofilirea brusca a plantelor. Pentru a combate aceasta boala este necesara eliminarea si arderea tufelor afectate.

Daunatorii care pot aparea in cultura de lavanda

  • Lacusta verde de pasune (Teltigonia viridissima) poate migra in cultura de lavanda de pe pasuni. Daca apar in numar mare, se pot aplica tratamente cu insecticide.
  • Gandacii Cercopoidea nu ameninta sanatatea plantelor, doar partile pe care exista secretia acestor gandaci se pot ofili. In caz de atac puternic este recomandat tratament cu insecticide.
  • Musculita Aleyrodidae pot afecta dezvoltarea lavandei deoarece se hranesc cu seva plantei. Sunt insecte mici, albe, si apar pe partea inferioara a frunzei. Prezenta lor in numar mare poate duce la ingalbenirea si ofilirea plantei. Deoarece insecticidele nu au efect asupra lor, poti reduce numarul lor indepartandu-le cu mana de pe frunze sau sa folosesti capcane atractante.
  • Greierii de tufis - doar daca se inmultesc in exces este recomandat a se aplica tratamente fitosanitare.
  • Insecte Aphidoidea - nu sunt daunatoare pentru lavanda, dar pot transmite virusul alfalfa mosaic, care afecteaza cresterea si inflorirea plantelor. Pentru combaterea lor, se pot folosi insecticide specifice. In caz de aparitie a virusului la plante, acestea se elimina din cultura si se ard pentru a evita propagarea lui.

Recoltarea lavandei

recoltarea lavandei

Trebuie sa alegi o zi insorita, fara vant si caldura excesiva, deoarece este favorizata evaporarea uleiului esential, si fara precipitatii in ultimele 2-3 zile, deoarece umiditatea prea mare in aceasta faza duce la scaderea calitatii produsului final cu repercursiuni asupra veniturilor ce urmeaza sa le obtii din valorificarea recoltei.

Recoltarea se executa mecanizat sau manual, cand mugurii s-au format dar nu s-au deschis toate florile, cand cultura e inflorita in proportie de peste 50%.

Lavanda cultivata pentru obtinerea uleiului esential se recolteaza mai devreme cu 5-10 zile fata de cea destinata obtinerii de flori.

La varietatile care infloresc de doua ori pe an, a doua recolta e mult mai slaba.

Pastrarea lavandei

Daca productia e destinata extractiei de ulei, recolta se transporta imediat la unitatile de distilare pentru a fi prelucrate fara a-si pierde din continutul de ulei volatile.

Daca se pastreaza, se va usca la umbra, in spatii special amenajate, ferite de umiditate. Se poate pastra sub forma de manunchiuri mici suspendate sau in straturi subtiri lasand suficient spatiu pentru a evita mucegairea.

Valorificarea lavandei

ulei lavanda

Valorificarea lavandei se poate face sub forma de:

  • butasi inradacinati pe care ii poti vinde
  • ulei esential, caz in care vei avea nevoie de un cazan de distilare
  • lavanda uscata, in scop farmaceutic
  • diverse produse (saculeti cu lavanda, buchete de lavanda uscate etc.)

Fara doar si poate, lavanda este o planta cu multiple beneficii, pe care le poti explora fara prea multe batai de cap. Mai ales in aceasta perioada a verii, te poti bucura de lavanda frumos inflorita si parfumata. Pentru cei care doresc sa planteze lavanda in aceasta toamna - echipa noastra de specialisti va sta cu drag la dispozitie cu sfaturi si recomandari.