Frumusetea trandafirilor din gradina ta vine cu un cost, si anume timpul alocat ingrijirii si mentinerii lor intr-o stare buna de sanatate. Pentru aceasta, trebuie sa poti recunoaste bolile si daunatorii care ataca trandafirii, precum si modalitatile de prevenire si combatere a acestora.

In articolul urmator ne propunem sa te familiarizam cu aceste lucruri pentru ca tu sa te bucuri de trandafirii tai cat mai mult timp.

Cel mai sigur mod de a preveni aparitia bolilor si daunatorilor la trandafiri este sa le asiguri conditii cat mai bune de crestere si dezvoltare. Astfel, inca de la achizitionarea si plantarea lor in gradina,  trebuie sa tii cont de cateva reguli esentiale:

  • alege soiuri de trandafiri cu rezistenta biologica la diverse boli
  • achizitioneaza butasi sanatosi, fara urme de boli
  • alege un loc potrivit, nu planta trandafirii in zone aglomerate din gradina ta, deoarece au nevoie de soare direct cel putin cateva ore pe zi, un sol bine afanat, drenat si bogat in substante nutritive.
  • aplica taieri regulate trandafirilor astfel incat sa asiguri o buna circulatie a aerului in interiorul tufei
  • nu stropi trandafirii cate putin in fiecare zi, uda mai rar si cu cantitati mai mari de apa si evita pe cat posibil stagnarea apei pe frunze

Cu siguranta, respectand aceste reguli, vei creste rezistenta trandafirilor tai la atacul agentilor patogeni.

Bolile trandafirilor

Fainarea trandafirilor este provocata de ciuperca Sphaerotheca pannosa. Pe partea superioara a frunzelor apar depuneri albe sau cenusii si care, la atingere, se scutura. Daca boala avanseaza, frunzele se usuca si devin rosiatice. Aparitia acestei boli este favorizata de aerul uscat si de diferentele de temperatura intre zi si noapte. Prezenta apei pe planta o poate descuraja sa apara, insa trebuie tinut cont de faptul ca umiditatea poate duce la aparitia altor boli.

farmbee-bolile-si-daunatorii-trandafirilor-fainarea

Pentru a preveni aparitia si raspandirea acestei ciuperci, alege soiuri rezistente, indeparteaza si distruge partile afectate.

Patarea neagra a trandafirilor este provocata de ciuperca Diplocarpon rosae. Pe partea superioara a frunzelor apar pete rotunde maronii sau negre. Daca evolueaza, petele isi maresc dimensiunea, frunzele ingalbenesc, se brunifica si in final cad. Patarea apare pe fondul insuficientei potasiului, in conditii de umiditate mare, pe soluri grele care nu permit o buna circulatie a aerului.

farmbee-bolile-si-daunatorii-trandafirilor-patarea-neagra

Pentru prevenire, alege soiuri rezistente, mentine solul bine afanat in jurul tufelor si suprafata  plantelor uscate, indeparteaza si distruge partile afectate, grebleaza frunzele din jurul tufelor in toamna.

Rugina trandafirului este provocata de ciuperca Phragmidium mucronatum. Ataca orice organ al plantei, cu exceptia radacinii si petalelor. In timpul verii, pe partea superioara a frunzelor apar pete mici rosiatice, iar pe cea inferioara galben-portocalii, mai tarziu devenind maronii. Daca evolueaza agresiv boala, trandafirul poate ajunge sa-si piarda frunzisul. Rugina apare pe fondul umiditatii crescute si al drenajului slab al solului.

farmbee-bolile-si-daunatorii-trandafirilor-rugina

Alege soiuri rezistente, indeparteaza si distruge partile afectate puternic.

Putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea. Cele mai afectate soiuri sunt cele cu flori mari si petale moi. Partile atacate sunt acoperite de un mucegai cenusiu pufos. Bobocii trandafirilor atacati de ciuperca nu mai cresc, nu mai infloresc, tulpinile expuse la umezeala (mulcire, rani etc.) se brunifica si putrezesc. In general, boala apare dupa perioade lungi de ploaie.

farmbee-bolile-si-daunatorii-trandafirilor-putregaiul-cenusiu

Pentru prevenirea bolii, asigura o buna circulatie a aerului in interiorul tufei, strange frunzele si petalele cazute sub planta.

Tripsii pot cauza aceleasi daune bobocilor jumatate deschisi, deci inspecteaza planta cu atentie.

Mana trandafirilor este provocata de ciuperca Peronospora sparsa. Apare mai frecvent in sere si solarii neaerisite corespunzator, din cauza umiditatii atmosferice ridicate. Pe partea inferioara a frunzei se observa o depunere albicioasa, iar partea superioara devine maroniu-rosiatica. Daca evolueaza, tufa se degarniseste si este afectata inflorirea.

farmbee-bolile-si-daunatorii-trandafirilor-mana

Pentru prevenirea aparitiei bolii, mentine tufa aerisita, executa tratamentele mai ales pe partea inferioara a frunzelor.

Cancerul bacterian al trandafirilor este provocat de bacteria Agrobacterium tumefacias. Boala se manifesta prin aparitia unor tumori chiar sub suprafata solului, pe radacini si tulpini. La inceput sunt de dimensiuni reduse, de culoare alb-verzui, iar pe masura ce imbatranesc le lemnifica si isi maresc dimensiunea, impiedicand absorbtia apei si a substantelor nutritive si slabind vigoarea tufei de trandafir.

Nu exista leac pentru aceasta boala, fiind descoperita doar la dezgroparea radacinii trandafirilor.

Pentru prevenirea aparitiei si raspandirii bolii, evita ranirea radacinilor la plantare si mentine controlul asupra nematozilor, deoarece bacteria intra in planta prin ranile proaspat produse. Indeparteaza si distruge planta imediat ce ai observant tumorile, iar daca e posibil, indeparteaza chiar si solul in care a crescut trandafirul, pentru ca bacteria rezista in sol 5 ani. Dezinfecteaza bine instrumentele de taiat in hipoclorit.

Mozaicul trandafirului este cauzat de o serie de virusi si se manifesta pe frunze in forme variate, linii, puncte circulare, pete galbene in jurul nervurilor. Tufele de trandafiri au vigoarea redusa, bobocii nu se dezvolta normal, florile pot fi decolorate. Virusul se transmite prin altoire si nu exista remediu. Asadar, este recomandata folosirea de portaltoi si altoi sanatosi.

Daunatorii trandafirilor

Afidele, sau paduchii de plante (Macrosiphon rosae), sunt cei mai frecventi daunatori ai trandafirilor. Formeaza colonii compacte pe frunze, lastari, bobocii florali si se hranesc cu sucul celular din planta. Frunzele atacate se incretesc, ingalbenesc si apoi se usuca, lastarii stagneaza in crestere si de deformeaza, iar bobocii florali se deschid cu greutate formand lori mici, deformate.

farmbee-bolile-si-daunatorii-trandafirilor-afide

Au ca pradator natural buburuza, dar in cazul unor atacuri puternice trebuie intervenit cu insecticide: Mospilan 20 SGActara 25 WG.

Tripsii sunt insecte foarte mici, greu de detectat, deoarece se ascund in floare sau sub frunze. Bobocii florali sunt deformati, nu se deschid si cad prematur.

Poti utiliza capacane atractante, iar in caz de atac puternic, se folosesc insecticide: Karate Zeon 50 CS, Mavrik 2 F.

Viespea neagra a trandafirului (Allantus cinctus). Adultii apar in aprilie-mai si se hranesc cu nectar si polen, isi depun ouale pe partea inferioara a frunzei, iar in cateva saptamani apar larvele care se hranesc cu frunzele trandafirului, lasand doar nervurile. 

<p style="font-size: 0.9rem;font-style: italic;"><a href="https://www.flickr.com/photos/52450054@N04/29566466827">"Curled Rose Sawfly larva - Allantus cinctus, Toronto, Ontario"</a><span>by <a href="https://www.flickr.com/photos/52450054@N04">judygva</a></span> is licensed under <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/?ref=ccsearch&atype=html" style="margin-right: 5px;">CC BY 2.0</a><a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/?ref=ccsearch&atype=html" target="_blank" rel="noopener noreferrer" style="display: inline-block;white-space: none;opacity: .7;margin-top: 2px;margin-left: 3px;height: 22px !important;"><img style="height: inherit;margin-right: 3px;display: inline-block;" src="https://search.creativecommons.org/static/img/cc_icon.svg" /><img style="height: inherit;margin-right: 3px;display: inline-block;" src="https://search.creativecommons.org/static/img/cc-by_icon.svg" /></a></p>

Viespea sucitoare a trandafirului (Blennocampa pusilla). Atacul se manifesta prin rasucirea frunzelor de la margine spre mijloc in jurul larvei. Este impiedicat procesul de fotosinteza si planta se dezvolta necorespunzator.

farmbee-bolile-si-daunatorii-trandafirilor-viespea-sucitoare

Cicada melifera (Metacalfa pruinosa) este un daunator relativ nou in tara noastra. Intensitatea maxima a atacului are loc in lunile de vara. Prezenta daunatorului este semnalata de puful alb ce acopera insecta, prezenta furnicilor pe planta, care sunt atrase de secretiile dulci eliminate de insecta (roua de miere). Ierneaza in stadiu de ou pe ramuri sau sub scoarta. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor, reduc cresterea si raspandesc viroze.

<p style="font-size: 0.9rem;font-style: italic;"><a href="https://www.flickr.com/photos/126987422@N05/29056080885">"Metcalfa pruinosa citrus flatid planthopper"</a><span>by <a href="https://www.flickr.com/photos/126987422@N05">Tibor Nagy</a></span> is licensed under <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/?ref=ccsearch&atype=html" style="margin-right: 5px;">CC BY-NC-ND 2.0</a><a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/?ref=ccsearch&atype=html" target="_blank" rel="noopener noreferrer" style="display: inline-block;white-space: none;opacity: .7;margin-top: 2px;margin-left: 3px;height: 22px !important;"><img style="height: inherit;margin-right: 3px;display: inline-block;" src="https://search.creativecommons.org/static/img/cc_icon.svg" /><img style="height: inherit;margin-right: 3px;display: inline-block;" src="https://search.creativecommons.org/static/img/cc-by_icon.svg" /><img style="height: inherit;margin-right: 3px;display: inline-block;" src="https://search.creativecommons.org/static/img/cc-nc_icon.svg" /><img style="height: inherit;margin-right: 3px;display: inline-block;" src="https://search.creativecommons.org/static/img/cc-nd_icon.svg" /></a></p>

Combaterea cicadei este ingreunata de faptul ca are corpul acoperit cu ceara si se confunda destul de usor cu paduchele lanos.

Albinele croitor (Megachile centuncularis) isi fac simtita prezenta in gradini la sfarsitul primaverii prin aparitia pe marginea frunzelor de trandafir a unor decupaje semicirculare. Cu bucatile decupate din frunza isi construiesc adapost pentru hibernare. Pagubele produse de aceasta albina sunt mai mult de natura estetica in cazul unor atacuri moderate, doar in cazul unui atac masiv devin o problema.

<p style="font-size: 0.9rem;font-style: italic;"><a href="https://www.flickr.com/photos/72200509@N07/6805399412">"Leaf Cutter Bee"</a><span>by <a href="https://www.flickr.com/photos/72200509@N07">Jack Skipworth</a></span> is licensed under <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/?ref=ccsearch&atype=html" style="margin-right: 5px;">CC BY-NC 2.0</a><a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/?ref=ccsearch&atype=html" target="_blank" rel="noopener noreferrer" style="display: inline-block;white-space: none;opacity: .7;margin-top: 2px;margin-left: 3px;height: 22px !important;"><img style="height: inherit;margin-right: 3px;display: inline-block;" src="https://search.creativecommons.org/static/img/cc_icon.svg" /><img style="height: inherit;margin-right: 3px;display: inline-block;" src="https://search.creativecommons.org/static/img/cc-by_icon.svg" /><img style="height: inherit;margin-right: 3px;display: inline-block;" src="https://search.creativecommons.org/static/img/cc-nc_icon.svg" /></a></p>

Scuipatul cucului (Philaenus spumarius). Denumirea insectei vine de la faptul ca larvele produc o spuma pentru protectie pana se transforma in adulti. Larvele mature se pot observa in iunie, in septembrie adultii depun ouale care ierneaza asa. Se hranesc cu sucul celular al plantei si sunt vectori pentru boli. Frunzele raman mici in urma atacului iar planta nu se mai dezvolta normal.

<p style="font-size: 0.9rem;font-style: italic;"><a href="https://www.flickr.com/photos/57402879@N00/180728501">"Spittlebug in his Spittle"</a><span>by <a href="https://www.flickr.com/photos/57402879@N00">BugMan50</a></span> is licensed under <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/?ref=ccsearch&atype=html" style="margin-right: 5px;">CC BY-NC 2.0</a><a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/?ref=ccsearch&atype=html" target="_blank" rel="noopener noreferrer" style="display: inline-block;white-space: none;opacity: .7;margin-top: 2px;margin-left: 3px;height: 22px !important;"><img style="height: inherit;margin-right: 3px;display: inline-block;" src="https://search.creativecommons.org/static/img/cc_icon.svg" /><img style="height: inherit;margin-right: 3px;display: inline-block;" src="https://search.creativecommons.org/static/img/cc-by_icon.svg" /><img style="height: inherit;margin-right: 3px;display: inline-block;" src="https://search.creativecommons.org/static/img/cc-nc_icon.svg" /></a></p>

Acarienii produc pagube inseminate la trandafir pe timpul verii. Pe partea inferioara a frunzelor se pot observa cu lupa acarieni in diferite stadii de dezvoltare. Simptomele devin vizibile pe partea superioara a frunzei sub forma unor puncte mici galbene, care odata cu hranirea acarienilor devin tot mai mari, pana cand frunzele capata o culoare albicioasa la inceput si maronie mai tarziu. In cazul unui atac puternic se poate observa o panza fina de paianjen pe planta.

farmbee-bolile-si-daunatorii-trandafirilor-acarienii

Gandacul paros (Epicometis hirta) este un daunator care ierneaza in sol ca adult, zboara intre aprilie-iulie si ataca organele florale ale plantelor (stamine, pistil, petale).

Combaterea lui este dificila deoarece atacul se suprapune cu zborul albinelor. Se poate mentine controlul prin scuturarea, strangerea si distrugerea lor zilnica, atragerea lor in diferite capcane.

Sfredelitorul tulpinilor (Monophadnus elongatulus) are o singura generatie pe an, ierneaza in sol ca larva. Femelele isi depun ouale in varfurile fragede ale lastarilor, iar larvele aparute patrund prin mugurele terminal in lastari si rod galerii drepte spre baza tulpinii. Lastarii se vestejesc brusc si in final se usuca.

farmbee-bolile-si-daunatorii-trandafirilor-sfredelitorul-tulpinilor

  • Este recomandata taierea lastarilor afectati in care se gasesc larve pana la tesut sanatos si arderea lor. Daca plantele sunt atacate foarte des se pot folosi insecticide: Calypso 480 SC, Fastac Active.

Carabusul de mai (Melolonta melolonta) ierneaza in sol ca larva de diferite varste. Cand incep sa se dezvolte, se hranesc cu radacinile trandafirilor, iar atacul duce la ofilirea tufei.

  • Combaterea se poate face prim mobilizarea solului din jurul tufei si aplicarea insecticidelor granulate la sol: Trika Expert.

Paduchele testos al trandafirului (Aulacapsis rosae). Larvele apar la sfarsitul linii mai, inceputul lunii iunie si formeaza colonii pe ramurile trandafirilor. In urma atacului, frunzele raman mici, se ingalbenesc si se usuca, bobocii florali nu se deschid, tesuturile lastarilor nu se lignifica, se necrozeaza, iar scoarta se exfoliaza.

  • Combaterea se face atat in perioada de repaus vegetative cat si in vegetatie,  cu insecticide: Calypso 480 SC, Actara

Nematozii ierneaza ca adult in sol, dar si in interiorul plantei atacate, unde se hraneste cu sucul celular. In urma atacului, radacinile se deformeaza si este afectata cresterea frunzelor tinere.  Florile atacate nu se dezvolta si se deformeaza.

Este recomandat sa se cultive soiuri rezistente, butasi sanatosi si sa se execute dezinfectarea solului cu Basamid Granule sau Nemagold.


Dupa parcurgerea acestui articol, te simti pregatit sa incepi lupta cu bolile si daunatorii care nu iti permit sa te bucuri de trandafirii tai?