Daca iti plac caisele, de ce sa nu incerci sa ai propria ta livada de caisi? Poti consuma aceste fructe in stare proaspata, dar le poti folosi si in numeroase preparate culinare. In acest articol, iti vom vorbi despre cum trebuie plantati caisii, dar si despre cum ar trebui sa ii ingrijesti pentru a te bucura de roade cat mai gustoase. 

Cateva generalitati despre cais

Farmbee - Caisul, plantare si ingrijire

Acest pom fructifer mai poarta si denumirea stiintifica de Prunus armeniaca. Caisul se cultiva de sute de ani in intreaga lume, avandu-si originea in Asia Centrala.

Ca dimensiuni, caisul are talie medie, iar coroana sa este una larga si deasa. Frunzele acestui pom sunt de forma lanceolata si au zimti mici pe margini. Florile caisului sunt de culoare alba sau roz. Fructele sunt mici, zemoase si dulci, dimensiunea lor fiind de circa 3 cm. Acestea contin o serie de nutrimente esentiale precum vitaminele A, E, C, P, magneziu, proteine, potasiu, calciu, fosfor.

Desi roadele caisului sunt foarte gustoase, acest pom fructifer nu este in topul celor mai cultivate specii de la noi in tara. Aproximativ 6% din totalul pomiculturilor din Romania il reprezinta culturile de cais. Cu toate acestea, foarte multe soiuri de cais se regasesc pe plaiurile noastre, unele dintre cele mai comune fiind:

  • Elmar: soi cu maturare timpurie, rezistent la frig si seceta, cu fructe ovale, suculente si aromate care rodesc in anul 3-4.
  • Amiral: soi cu maturare timpurie, autofertil, rezistent la boli, cu fructe de circa 70 g, de forma oblonga cu pielita portocalie cu rosu carmin, rodeste in al patrulea an. 
  • Carmela: soi cu maturare timpurie si vigoare mijlocie, rezistent la ger si boli, cu fructe mari de pana la 100 g, sferice si alungite, cu pulpa portocalie si suculenta, intra in rod in anul al treilea.
  • Auras: soi cu maturare timpurie, rezistent la boli, seceta si frig, fructe de circa 40 g, cu forma oblonga si pielite portocalii cu rosu carmin, intra in rod in al patrulea an. 
  • Tudor: acest soi timpuriu are fructe suculente de dimensiune mijlocie, de circa 35-50 g, de forma sferica, putin ovoidala, cu pielite portocalii pe parte expusa la umbra si rosu carmin pe cea expusa la lumina. 
  • Harcot: soi timpuriu, are o vigoare medie-mijlocie, productivitate buna, fructele sunt de marime medie (35-40 g) si forma conica, putin turtite, pielitele sunt portocalii, cu pete rosii, catifelate, pulpa este suculenta, portocalie si aromata. 
  • Viorica: soi timpuriu, cu fructe mari de 100-120 g, de forma sferica si putin turtita, cu pulpa galben-portocalie, de consistenta mare si foarte suculente, bune pentru a fi consumate proaspete. 
  • Dacia: soi cu maturare mijlocie, rezistent la ger si boli,  cu fructe de 70-90 g, sferice, cu pielite galben-portocalii, intra in rod in anul al treilea.
  • Mamaia: soi cu maturare mijlocie, foarte productiv, de vigoare mijlocie, cu fructe de circa 60 g, forma ovoid-tronconică, pielite portocalii-rosii, sambure dulce.
  • Urias de Ceglad: soi cu maturare mijlocie-tarzie, fructe mari, de peste 80 g, forma acestora este sferica si usor alungita, pielitele sunt groase si pubescente, de culoare portocaliu-rosiatica, pulpa e consistenta si nu foarte suculenta. 
  • Adina: soi cu maturare tarzie, rezistent la ger, cu fructe de circa 90g, sferice si alungite, pulpa de culoare galben deschis si pielite de culoare galben-portocaliu.
  • Ovidius: soi cu maturare tarzie, rezistent la boli, cu fructe de circa 75g, pielite portocaliu-rosiatice, miez dulce si pulpa portocaliu deschis.
  • Olimp: soi cu maturare tarzie, cu fructe de 65-70 g, de forma sferic-alungita si turtite in lateral, cu pielite galben-portocalii si pete rosii, pulpa de culoare portocaliu deschis si miez dulce.
  • Bergeron: fructele acestui soi ajung la maturitate in perioada 1-10 iulie, soiul are vigoare mijlocie, e rezistent la frig si boli, fructele sunt mijlocii sau mari (cantarind peste 45 g) si sferice, are pielitele de culoare galben-portocalie, cu rosu pe partea expusa la soare. 
  • Sulmona: soi cu maturare tarzie, de vigoare mica, are o mare rezistenta la boli si productivitate ridicata, fructele ovoide si turtite in lateral cantaresc aproximativ 70g, pielitele sunt galben-portocalii, cu pete rosii, pulpa este aromata. 

Mediul propice pentru cultivarea caisului

Farmbee - Caisul, plantare si ingrijire

Caisul este un soi rezistent care poate supravietui la temperaturi de sub -20°C in perioada de repaus vegetativ. Pentru a inflori, are nevoie de temperaturi de peste 12°C. In ceea ce priveste solul, caisul se poate dezvolta in orice tip de teren.  

Caisul creste cel mai bine in zone cu precipitatii anuale de 450-550 mm. Totodata, aceasta specie foloseste foarte eficient resursele de apa din sol.

Caisul este insa o specie foarte pretentioasa fata de lumina. Se planteaza pe directia nord-sud, iar la plantare, trebuie sa ai grija ca pomii sa nu isi tina umbra unul celuilalt. Astfel, distanta dintre randuri trebuie sa fie de circa 5 m, iar cea dintre pomii de pe acelasi rand de 4 m.

Plantarea caisului in livada

In calendarul activitatilor din livada, caisul, ca majoritatea speciilor de pomi fructiferi, se planteaza toamna, dar si primavara.

La plantare, se sapa gropi de 50 cm ca diametru si ca adancime. Pe fundul gropii, se pune un strat de pietris care are rol in asigurarea drenajului, in special in cazul solurilor argiloase. Deasupra stratului de pietris, se pune un strat de gunoi de grajd amestecat cu pamant.

Radacinile caisului nu trebuie sa fie in contact direct cu gunoiul de grajd. Caisul se plaseaza apoi in groapa, avand grija ca nodul de altoire sa ramana deasupra pamantului, la o distanta de 1,5 - 3 cm si sa fie orientat inspre nord.

Ingrijirea caisului

Farmbee - Caisul, plantare si ingrijire

Lucrarile de ingrjire in pomicultura de caisi incep primavara. Indata ce pomul incepe sa infloreasca, trebuie irigata in mod regulat livada de caisi, fiind esential sa uzi zona din jurul pomilor.

Totodata, zona din jurul caisilor trebuie neaparat mulcita prin acoperirea cu resturi vegetale. Mulcirea va proteja pomii, va impiedica cresterea buruienilor si va ajuta la conservarea rezervelor de apa din sol.

Trebuie, de asemenea, aplicate diferite tratamente pentru pomi fructiferi pentru a mentine caisii sanatosi si a asigura o recolta de calitate. Astfel, tratamentele de fertilizare se vor aplica in perioadele esentiale: toamna si primavara. Ca metoda de fertilizare, gunoiul de grajd este, de asemenea, o varianta foarte eficienta. Acesta se aplica la baza tulpinii pomilor.

Caisul poate suferi de diverse boli precum monilioza, fainarea caisului, ciuruirea micotica a frunzelor, ciuruirea bacteriana a frunzelor, rugina caisului. Combaterea bolilor caisilor se realizeaza cel mai usor si eficient cu ajutorul tratamentelor fitosanitare. Aplicarea tratamentelor fitosanitare se face la intervale regulate, in decursul perioadei de vegetatie, din momentul in care florile se deschid, pana cand fructele se coc.

O alta lucrare de intretinere esentiala pentru caisi este taierea. Prin taierea coroanei pomului, se mentine forma acesteia si se echilibreaza fructificarea in raport cu cresterea vegetativa. Cu ajutorul taierilor, se sporeste productia de fructe.

Astfel, indata ce pomul a intrat in vegetatie, se taie mugurii de pe tulpina pana la o inaltime de jumatate de metru. Apoi, in partea superioara a pomului se selecteaza 3-4 lastari plasati uniform care vor forma primul etaj din coroana, iar restul lastarilor vor fi eliminati.

In al doilea an, lastarii se vor scurta la lungimea de jumatate de metru deasupra mugurelui, iar pe ramurile principale se pastreaza 2-3 lastari de prelungire.

In al treilea an, lastarii de prelungire se vor taia la 50-60 cm deasupra mugurelui orientat in exterior.

In al patrulea an, se scurteaza lastarii formati in noul etaj al coroanei pentru a fi plasati la distante de aproximativ 25 cm deasupra celuilalt etaj.

Recoltarea fructelor si conservarea lor

Farmbee - Caisul, plantare si ingrijire

Caisele se recolteaza atunci cand au atins maturitatea si sunt bune pentru consum. In functie de soiul specific pe care il cultivi, iti vei da seama cand fructele au ajuns la maturitate, dupa culoarea si marimea lor. Odata coapte fructele, recoltarea lor nu trebuie amanata pentru ca, lasate prea mult timp in pom, calitatea lor va fi afectata.

Dupa recoltare, caisele se pot pastra in depozit pana la 14 zile. Temperatura ideala pentru depozitarea lor variaza intre 1°C si 3°C, iar umiditatea ar trebui sa fie de 80-90%.

 

Prin respectarea pasilor necesari la plantarea caisului, folosirea unui altoi si portaltoi de calitate, irigarea si aplicarea regulata a tratamentelor fitosanitare si a ingrasamintelor, poti obtine caise sanatoase si gustoase. Iti dorim spor si noroc in livada de caisi si nu uita ca iti stam la dispozitie si cu material saditor de calitate pentru pomi fructiferi.