La inceput de toamna, demaram activitatile in podgorie. Nu va fi usor si nu va dura putin timp, insa la final, vom avea parte de mustul sau vinul la care am visat tot anul. Haide sa vedem care sunt principalele activitati pe care trebuie sa le realizam pentru recoltarea strugurilor si producerea vinului.

Procesul de recoltare a strugurilor

Farmbee - Calendarul activitatilor de toamna in podgorie

Recoltarea nu trebuie sa aiba loc inainte ca strugurii sa fie copti pentru ca altfel vinul va avea un gust prea acru. Putem detecta momentul optim de recoltare gustand o data la cateva zile boabele de struguri, iar daca sunt suficient de dulci si parfumati, pot fi culesi.

Totodata, le putem verifica gradul de „duritate” - daca strugurii pocnesc atunci cand ii presam intre degete, inseamna ca sunt buni de cules. Culoarea este si ea un bun indicator al momentului optim de recoltare: strugurii albi ar trebui sa aiba o nuanta aurie, cei negri ar trebui sa fie opaci, iar cei rosii sa isi intensifice nuanta.

Nu se face recoltarea daca afara ploua sau este foarte cald. Recoltati in astfel de momente, strugurii se pot strica. Cel mai bine este sa ii adunam pe parcursul diminetii. In acelasi timp, daca intarziem recoltarea si o realizam atunci cand strugurii incep sa aiba un aspect stafidit, vom avea o productie redusa.

La recoltare, folosim manusi si o foarfeca speciala, pe care o curatam in prealabil. Culegerea se face din partea inferioara catre cea superioara. Punem strugurii cu grija de-o parte, insa nu in lumina soarelui pentru ca astfel se pot strica pierzand apa.

Farmbee - Calendarul activitatilor de toamna in podgorie

Dupa culegere, strugurii trebuie depozitati in ladite. Ei au nevoie de aer si de temperaturi reduse. Umiditatea ideala in spatiul de depozitare este de circa 90%.

Strugurii de vin se culeg de obicei mai tarziu decat cei de masa, lucru care ii face mai perisabili; de aceea trebuie sa ii depozitam corect.

Diferenta dintre strugurii de masa si cei de vin

Farmbee - Calendarul activitatilor de toamna in podgorie

Daca esti un novice in arta producerii vinului, esti cu siguranta curios sa afli care este diferenta dintre strugurii de masa si cei de vin. Denumirea lor ne da usor de inteles care este menirea fiecarui tip de struguri. Cei de masa au de regula un aspect mai atragator, dimensiune mai mare sau mijlocie si o textura mai carnoasa, nefiind extrem de suculenti. Coaja lor este destul de subtire. Un alt aspect esential este numarul foarte limitat de seminte al acestora.

Farmbee - Calendarul activitatilor de toamna in podgorie

Strugurii de vin sunt cei mai comuni struguri cultivati pe meleagurile noastre. Cand se coc, acestia sunt de regula mult mai suculenti, mai moi si mai dulci decat strugurii de masa. Acestia au seminte mai multe si mai proeminente si o pielita mai groasa. Putem cultiva diverse soiuri de struguri de acest tip, pe care probabil le cunosti de pe eticheta vinurilor comerciale: Fetească Albă, Pinot Gris, Fetească Regală, Grasă de Cotnari, Chardonnay, Pinot Noir, Cadarcă etc.

Realizarea vinului

Farmbee - Calendarul activitatilor de toamna in podgorie

La realizarea vinului, vom folosi doar strugurii copti. Acestia trebuie zdrobiti cu atentie si exista diferite instrumente pe care le poti intrebuinta pentru a munci cu spor. Nu se zdrobesc ciorchinii, ci doar boabele, pentru ca altfel vinul va iesi mai acru. 

Cu ajutorul unui desciorchinator, poti sa indepartezi automat ciorchinii cand zdrobesti strugurii, castigand astfel timp. Dupa ce strugurii au fost zdrobiti, ei trebuie lasati o zi sa se limpezeasca (in cazul celor albi) sau sa fermenteze impreuna cu cojile (in cazul celor rosii), dupa care se adauga drojdiile care vor sustine procesul de fermentare. 

Tipul de drojdii se preteaza la tipologia strugurilor. Avem astfel drojdii pentru strugurii albi si pentru cei rosii. Vinul rosu fermenteaza la temperaturi mai mari decat cel alb. Pentru vinul rosu, putem asigura fermentatia la temperaturi de pana la 35 de grade vs. 18 - 20 de grade - temperatura optima pentru vinul alb. Intervalul de zile pe care il necesita strugurii pentru a fermenta depinde de temperatura. Astfel, la 20 de grade, putem lasa strugurii sa fermenteze 2 saptamani, iar la temperaturi de aproximativ 30 de grade, avem nevoie doar de cateva zile. Totodata, spatiul unde ii depozitam trebuie sa fie unul oxigenat pentru a permite fermentatia. La finalul perioadei de fermentatie, vinul se va separa de drojdie si de alte sedimente prin filtrare. Exista o sumedenie de filtre pe care le poti achizitiona pentru a face corect filtrarea vinului.

Farmbee - Calendarul activitatilor de toamna in podgorie

Vinul proaspat obtinut trebuie depozitat in anumite conditii pentru a-si mentine aroma: temperatura ideala variaza intre 8 si 18 grade si nu inregistreaza fluctuatii. Spatiul de depozitare are o umiditate ridicata si nu este luminat, iar sticlele sau recipientele au o pozitie stabila.

Instrumentele pe care le utilizam la realizarea vinului trebuie sa fie din urmatoarele materiale: inox, lemn sau plastic.

Inainte de a pune vinul in butoaie, trebuie sa ne asiguram ca acestea sunt perfect curatate. Oricare reziduri pot altera gustul vinului. Farmbee iti sta la dispozitie cu diferite produse pe care le poti utiliza in tratarea si conservarea vinului.

Ce facem cu strugurii de masa

Farmbee - Calendarul activitatilor de toamna in podgorie

Atunci cand culegem strugurii de masa, vom incerca sa luam toate fructele. Apoi, vom taia crengile si frunzele uscate. Recoltarea strugurilor de masa se face cand acestia nu sunt foarte copti. Strugurii se depoziteaza intr-un loc racoros. Acestia trebuie dusi cat mai repede in locul de depozitare, fara sa ii expunem prea mult timp la temperaturi ridicate sau la soare. Un spatiu cu umiditate ridicata, chiar de peste 95% este ideal pentru depozitarea strugurilor de masa. Ei ar trebui sa reziste fara probleme intre 7 si 10 zile. 

Strugurii de masa destinati uzului comercial sunt de regula tratati cu dioxid de sulf pentru a rezista mai mult timp si a fi protejati de boli. Atunci cand depozitam strugurii, trebuie sa indepartam toate boabele stricate si sa lasam doar strugurii sanatosi. Exista diverse variante prin care sa ne folosim de strugurii de masa. De regula, ei sunt consumati proaspeti, insa ii putem folosi si ca ingredient in diverse preparate culinare, de regula deserturi, ca aperitiv in combinatie cu branzeturi, nuci sau in salate.

Fertilizarea vitei de vie

Farmbee - Calendarul activitatilor de toamna in podgorie

In general, vita de vie poate fi fertilizata cu succes utilizand materiale organice, cum ar fi gunoiul de grajd. Pentru a fertiliza corect vita de vie, se testeaza solul pentru a vedea care este aportul de nutrienti al acestuia si a-i determina nivelul de pH. Ulterior, se pot alege tratamente specifice disponibile in comert. Vita de vie are nevoie de urmatoarele elemente: fosfor, calciu, potasiu, azot, sulf, fier, zinc, magneziu. Fertilizarea se face diferit in functie de etapa de viata a vitei de vie: in primii ani, vita are nevoie de cat mai multi nutrienti. Incepand cu al treilea an de viata, se combina tratamentele de fertilizare cu aplicarea materiilor organice.

Fie ca folosim strugurii pentru vin sau pentru a-i consuma proaspeti, acestia aduc nenumarate beneficii pentru sanatate si sunt absolut deliciosi. Esti gata sa treci la treaba ca sa te poti bucura de recolta vitei tale de vie?