Arbustii sunt un element esential care nu ar trebui sa lipseasca din gradina ta, mai ales daca ai suficient spatiu pentru acestia. Daca vrei sa plantezi arbusti nu doar pentru functia lor estetica, poti alege specii de arbusti fructiferi. Acestia iti vor oferi niste fructe delicioase si pline de vitamine. Afla mai multe despre cele mai comune tipuri de arbusti fructiferi si beneficiile fructelor acestora.

Zmeur 

Farmbee - Ce arbusti fructiferi poti planta in gradina ta

Cunoscut sub denumirea stiintifica Rubus idaeus, zmeurul se gaseste in mod natural in zonele unde clima este mai racoroasa. Acesta creste in mod natural la altitudini mai mari, in zona de deal sau cea montana. 

Exista diverse tipuri de zmeur, unele dintre cele mai comune sunt Meeker, Rubaca, Fertodi Zamatos, Tulameen. Pentru a creste in mod optim, zmeurul are nevoie de mult soare. Solul ideal pentru cresterea zmeurului este unul fertil, cu un bun drenaj si usor. Totodata, solul in care vrem sa crestem zmeur ar trebui sa aiba un continut ridicat de humus. Un pH optim pentru cultivarea zmeurului are o valoare de pana la 6,5. 

Zmeurul se planteaza pe parcursul toamnei, in mod normal, in decursul lunilor octombrie si noiembrie. O alta optiune ar fi plantarea in decursul lunilor martie sau aprilie. Plantarea se face cu ajutorul butasilor, care se vor introduce in pamant la o adancime de circa 20 cm. 

Pentru a creste arbusti de zmeur sanatosi, ar trebui sa se fertilizeze solul. Substantele de care acesta are nevoie sunt azotul, fosforul, potasiul, magneziul. Totodata, se pot utiliza cu succes variante organice precum gunoiul de grajd. Zmeurul trebuie sa primeasca mai ales pe timpul verii cantitati suplimentare de apa. 

Zmeurul, ca oricare alta planta poate fi atacat de daunatori si boli precum putregaiul cenusiu sau fainare si, pentru a le combate, se aplica tratamente fitosanitare. 

Zmeura se va recolta la maturitatea deplina a fructelor, in mod manual, cu sau fara receptacul. Fructele se pot depozita in lazi frigorifice sau in congelator. Fructele de zmeur au numeroase proprietati benefice. Acestea contin vitamina C, vitamina E, vitamina K, acid elagic, antioxidanti. Zmeura sustine sistemul imunitar, previne aparitia cancerului si protejeaza vederea.

Coacaz 

Farmbee - Ce arbusti fructiferi poti planta in gradina ta

Coacazul poarta denumirea stiintifica de Ribes rubrum. Cateva soiuri comune sunt Rondom, Ometa, Blanka. Pentru a creste optim, coacazul are nevoie de un sol al carui pH sa se situeze intre 6,5 si 7,5. Alte proprietati esentiale sunt ca acesta sa fie bine drenat, reavan si afanat. 

Coacazul nu se va dezvolta bine daca nu este udat suficient, iar fructele vor fi vizibil afectate, mai ales la temperaturi de peste 30 de grade. Intervalul de temperatura ideal pentru coacaz este intre 11 si 22 de grade. Coacazul este un arbust care iubeste lumina. Poate totusi sa reziste si in zone cu semiumbra. 

Coacazul se va planta fie in perioada de toamna, fie in primavara. Fructele de coacaz sunt de dimensiuni mici si au intre 0,7 si 1,1 cm. Acestea au culoarea rosu inchis sau negre, sunt rotunde si cresc in ciorchini. 

Farmbee - Ce arbusti fructiferi poti planta in gradina ta

Recoltarea coacazelor se face atunci cand fructele au ajuns la maturitate, in general in luna iulie. Fructele pot fi consumate proaspete sau pot fi congelate si consumate ulterior. Exista nenumarate beneficii ale consumului de coacaze. Acestea contin antioxidanti, vitamina A, vitamina C, magneziu, calciu, potasiu, zinc, acid folic. Coacazele reduc riscul de boli cardiovasculare, intaresc sistemul imunitar, regleaza digestia si ajuta la mentinerea unei greutati normale. Coacazele se pot utiliza fie pentru a produce gem, sirop, lichior, ceaiuri, in diverse preparate alimentare sau pot fi consumate ca fructe uscate sau proaspete. 

Afin 

Farmbee - Ce arbusti fructiferi poti planta in gradina ta

Afinul sau Vaccinium corymbosum provine din America. Acest arbust creste pana la o inaltime de 3 metri. Cateva dintre cele mai comune soiuri de afin cultivate la noi sunt Coville, Duke, Blue Ray. Un sol ideal pentru cultivarea afinului are un pH acid. Totodata, acesta trebuie sa fie bogat in material organic si sa ofere un bun drenaj. Afinul nu se dezvolta bine daca apa balteste la baza acestuia. 

In cazul in care cultivam afinul pentru fructe, nu este insa recomandat nici sa lasam pamantul sa se usuce pentru ca afinul nu suporta seceta. O alta conditie ideala pentru cultivarea afinului este lumina. Acest arbust are nevoie de lumina din belsug. 

Fructele de afin au o forma rotunda sau sunt putin turtite. Culoarea acestora este albastra. Fructele de afin sunt acoperite de pruina. Recoltarea afinelor se poate face pe tot parcursul verii, in functie de momentul in care fructele au ajuns la maturitate. Pentru a beneficia din plin de proprietatile afinelor, ar trebui sa le consumam in stare proaspata, insa daca vrem sa avem afine si dupa perioada de recoltare, le putem conserva usor, congelandu-le. Afinele contin vitamina C, vitamina A, antioxidanti, saruri, resveratrol. Afinele se pot folosi atat in preparate precum gemul sau dulceata, cat si in ceaiuri, siropuri sau ca fructe uscate.

Mur 

Farmbee - Ce arbusti fructiferi poti planta in gradina ta

Murul face parte din familia Rosaceae. Acest arbust provine de pe teritoriul Asiei si al Africii. Exisa zeci de specii diferite de mur, acest arbust cultivandu-se in prezent in diferite zone, pe toate continentele. Murul produce fructe cu un continut ridicat de vitamina A si vitamina C, precum si saruri minerale si alte substante nutritive esentiale. 

Murele pot fi consumate proaspete sau pot fi transformate in gem, sirop sau alte preparate. Exista diverse soiuri de mur, unii au ghimpi, altii nu. Cateva exemple sunt comanche, kittatinny, thornfree, smoothstem. Soiurile cu ghimpi suporta mai usor temperaturile reduse din timpul iernii.

Una dintre cerintele esentiale pentru cresterea unui mur este apa. Acest arbust are nevoie de cantitati mari de apa in perioada de crestere. Nu trebuie insa udat din abundenta pentru ca altfel ii punem in pericol dezvoltarea. 

La plantarea murului se poate utiliza material saditor format din plante sau butasi inradacinati, conditia fiind ca materialul sa aiba cel putin doua tulpini de circa 30 cm. Terenul cel mai bun pentru mur este unul care il fereste de vant puternic si unde are parte de multa lumina. Murul fara ghimpi se planteaza pe parcursul primaverii. Cel cu ghimpi se planteaza pe parcursul toamnei. 

Dupa plantare, se fertilizeaza pamantul cu gunoi de grajd. Pentru intretinere, trebuie indepartate regulat buruienile si aplicate tratamente fitosanitare.

Catina

Farmbee - Ce arbusti fructiferi poti planta in gradina ta

Catina se creste in mai multe zone in Romania, cu precadere Muntenia si Moldova. Specia intalnita pe meleagurile noastre este catina alba. Catina se poate dezvolta spontan sau se poate cultiva in mod controlat si poate sa creasca sub forma de arbust sau pom. Pentru ca aceasta planta sa produca fructe, e nevoie de un exemplar masculin si unul feminin pentru a se putea realiza polenizarea. 

Catina are o tulpina ce se ramifica, prezentand tepi duri si ascutiti. Fructele de catina au dimensiuni mici, forma ovala si sunt portocalii. Ele cresc lipite de ramuri. Arbustul infloreste primavara, iar fructele incep sa se coaca la finalul lui august. 

Catina este importanta pentru sol fiindca ajuta la mentinerea unei cantitati optime de azot, util celorlalte plante. Pentru a creste si a se dezvolta sanatos, catina are nevoie de lumina directa a soarelui, umiditate nu foarte mare, iar in ceea ce priveste solul, se poate dezvolta in oricare tip de sol. 

Catina se planteaza fie toamna, in luna octombrie, fie la inceputul primaverii. Pentru asigurarea nevoilor nutritive, se poate utiliza ingrasamant natural precum gunoiul de grajd. Acest tip de fertilizare se aplica mai ales in primii ani de viata ai plantei. Ulterior, se pot administra tratamente care sa contina potasiu si fosfor. 

Se intreprind, de asemenea, lucrari de taiere pentru a da forma arbustului si a usura culesul fructelor. Culegerea fructelor se face toamna, dupa luna septembrie pentru ca acestea sa fie mature si sa aiba o cantitate mare de vitamina C. Culegerea se poate face in mod manual sau mecanic. 

Catina prezinta nenumarare beneficii pentru sanatate, in special datorita continutului sau mare de vitaminca C. Dupa recoltare, fructele se pot pastra pana la o luna in lazi frigorifice. Fructele se pot utiliza in obtinerea uleiului de catina, a capsulelor de catina, ca extract natural in produse alimentare, ca si colorant natural sau ca si component al produselor cosmetice. 

Plantarea arbustilor fructiferi se face in functie de regulile specifice fiecarui tip. Fie ca ii cultivi pentru aspectul lor sau pentru fructele lor delicioase, arbustii fructiferi merita un loc in gradina ta. Ce tip de arbust te gandesti sa plantezi pentru anul viitor?