Pentru aproape oricine locuieste la casa, mai ales in mediul rural, prezenta soarecilor si a sobolanilor este o grija in plus. Daca in trecut oamenii se bazau pe eficacitatea pisicii pentru a scapa de acesti inamici, in ziua de azi avem solutii moderne si sigure. Sa vedem, asadar, ce pasi trebui sa parcurgem pentru a tine aceste rozatoare nepofite la distanta.

Inspectia si protejarea cailor de acces in gospodarie

Daca in timpul sezonului cald soarecii si sobolanii sunt o pacoste pentru plantele si legumele din gradina, pe timp de iarna, acestia sunt atrasi de spatiile inchise unde cauta hrana si adapost. In orice caz, aceste vietati pot transmite diverse boli, motiv principal pentru care trebuie sa le tinem la distanta. Mai mult de atat, ele pot cauza pagube considerabile rozand cablurile si mobilierul.

In lupta contra soarecilor si a sobolanilor, trebuie sa gandim strategic. Inainte de toate, analizam spatiul in care acestia se pot ascunde sau infiltra: gauri in ziduri, podele, gaurile destinate tevilor, cai de aerisire. Odata identificat locul in care au gasit adapost, il astupam utilizand materiale de constructie, silicon, lemn, plase de sarma etc. Soarecii, in special, se pot strecura prin spatii mult mai mici decat corpul lor. Astfel, trebuie sa fim atenti la toate crapaturile din ziduri sau podele pentru a taia toate caile de acces. Nici sobolanii nu au nevoie de mai mult de 2,5 -5 cm pentru a patrunde intr-un spatiu.

Igienizarea gospodariei

Putem preveni aparitia soarecilor si a sobolanilor pastrand ordinea si curatenia in gospodarie si igienizand spatiile de stocare a alimentelor.

O gradina si o casa curata si ordonata vor fi un mediu mult mai putin atragator pentru micii dusmani. Atat timp cat nu lasam prea multe obiecte in dezordine, acestia nu vor mai avea unde sa se ascunda. Lemnele, cutiile, sau oricare alte obiecte depozitate in curte, trebuie luate in considerare ca potential adapost al rozatoarelor. Pe cat posibil, incercam sa le punem in ordine intr-un spatiu dedicat, foarte bine inchis si izolat. Iarba trebuie tunsa periodic pentru a nu fi un pasaj si un ascunzis propice.

Totodata, tinem cont de faptul ca soarecii si sobolanii adora resturile de alimente. Un cos de gunoi plasat in curte, mereu la dispozitia lor, nu e cea mai buna idee. Bucataria sau locul in care mancam trebuie mentinute in ordine si curatate permanent.

Deratizarea

Dupa ce am parcurs primii doi pasi in lupta impotriva rozatoarelor, este timpul sa aplicam solutia finala – deratizarea, prin plasarea momelii sau a momelilor / capcanelor potrivite.

Capcanele mecanice

Acestea sunt capcanele traditionale, din metal sau plastic, in care soarecele sau sobolanul se blocheaza datorita unei clapete, odata ce le atinge pentru a consuma ‘momeala’ de la suprafata. Exista mai multe tipuri de astfel de solutii antidaunatori: unele vor vatama sau ucide rozatoarele (capcane cu clesti), altele le vor face sa ramana lipite de dispozitiv (capcane adezive), iar altele pur si simplu le blocheaza fara a le rani. Indiferent de metoda aleasa, indata ce am constatat ca am prins un inamic, vom fi nevoiti sa il indepartam imediat (utilizand in mod necesar manusi pentru a evita infectarea).

Acest gen de capcana iti poate curata si casa si curtea de daunatori. Pentru primele cateva zile, le poti plasa dezactivate, doar pentru a vedea daca sunt pozitionate in spatiul corect si pentru a lasa soarecii sa se familiarizeze cu ele.

Capcane electrice

Capcanele electrice au un principiu de functionare similar cu cele mecanice. Diferenta consta in faptul ca intrusul moare prin electrocutare odata ce atinge capcana. Acestea sunt o solutie mai rapida, curata si sigura.

Daca optam pentru metoda capcanei, este important sa eliminam cadavrele rozatoarelor la timp, altfel restul grupului le va considera un semnal de amenintare si va evita capcana.

Dispozitive cu ultrasunete

Acestea functioneaza emitand anumite ultrasunete pe care omul nu le poate percepe, dar care sunt extrem de neplacute pentru rozatoare. Practic, datorita zgomotului, acestea se sperie si fug. Dispozitivele cu ultrasunete pot fi alimentate electric, prin baterii traditionale sau prin baterie solara.


Tipuri de raticide impotriva rozatoarelor

Raticidele contin substante chimice care ucid daunatorii prin otravire.

Otrava pentru soareci sau sobolani poate avea diverse forme, culori si consistenta. Sub forma de granule, gel, pasta, peleti, cubulete, ea tinde sa atraga rozatoarele ca o sursa de hrana insa, odata consumata, va provoca decesul acestora. Aceasta isi va dovedi eficacitatea dupa circa o saptamana. Asadar, dat fiind faptul ca otrava contine substante toxice, trebuie sa avem grija la animalele de companie si sa le tinem departe de locurile in care a fost plasata otrava.

Momeala sub forma de otrava se poate plasa in interiorul asa-ziselor statii de intoxicare (cutii din plastic, carton sau alt material) in care pot patrunde aceste vietati. Odata intrate in statie, daunatoarele consuma substanta din interior, se otravesc si mor. Utilizand statiile de intoxicare, protejam totodata celelalte animale din gospodarie. Statiile de intoxicare pot fi folosite atat in interior, cat si in curte sau gradina.

Dezavantajul otravii este faptul ca rozatoarele, inainte sa moara, se pot ascunde intre pereti sau in alte spatii de unde ne este aproape imposibil sa le depistam, emanand insa la ceva timp mirosul neplacut, care indica prezenta cadavrului acestora. Totodata, exista riscul ca alte animale sa se otraveasca de asemenea daca vor consuma un soarece sau sobolan otravit, dar folosind statiile de intoxicare, animalele de companie nu pot avea acces la continutul acestora.  

Exista si solutii organice de combatere a rozatoarelor, bazate pe extras de plante pe care acestea nu le tolereaza (ulei de menta, ceapa, piper) sau alte alternative non-toxice: balegar, pe care il vor consuma si se vor otravi, fire de par uman (rozatoarele il inghit si mor), pudra de talc.

Indiferent ce metoda alegi pentru a te scapa de rozatoarele care ti-au invadat spatiul, citeste cu atentie toate instructiunile de utilizare ale produsului respectiv. Esti gata sa incepi lupta impotriva soarecilor si a sobolanilor?