Vrei sa iti completezi culturile din gradina si sa aduci productia de fructe la un nou nivel? Coacazul este optiunea ideala din toate punctele de vedere. Pe langa beneficiile pentru sanatate, acest arbust este usor de plantat si de intretinut cu un efort minim. Asadar, iata tot ce trebuie sa stii despre coacaze in acest articol.

Generalitati despre coacaz

Farmbee - Coacazul - plantare si ingrijire

Coacazul este un arbust fructifer de dimensiuni mici, des intalnit pe meleagurile noastre. Este cunoscut pentru fructele grupate in ciorchini care au un gust specific si zeci de beneficii pentru sanatate. Un singur arbust ajuns la maturitate poate genera aproximativ 2 sau 3 kilograme de fructe, in functie de soi si de factorii de mediu. 

Coacazele sunt o sursa importanta de vitamina C si antioxidanti, la care se adauga vitaminele din complexul B si alti nutrienti necesari pentru buna functionare a organismului. Gratie acestor compusi, fructele de coacaz sunt responsabile pentru: 

  • imbunatatirea memoriei;
  • diminuarea senzatiilor de rau;
  • stimularea digestiei gastrice;
  • adjuvant in eliminarea toxinelor.

Specii de coacaz

Din familia coacazelor se evidentiaza mai multe tipuri de arbusti fructiferi:

Farmbee - Coacazul - plantare si ingrijire

Coacazul negru - este cea mai intalnita specie si, de regula, face fructe in al doilea an de la plantare. Cu timpul, productia de coacaze creste de la cateva grame la 8 kilograme per arbust. Cateva astfel de soiuri sunt: Record, Costwold Cross, Mendip Cross.

Farmbee - Coacazul - plantare si ingrijire

Coacazul rosu - se aseamana foarte mult cu cel negru, atat prin metodele de ingrijire, cat si prin gustul si beneficiile fructelor. Printre principalele soiuri rosii se numara: Rosu Timpuriu, Detvan, Jonkher van Tets, Rondom.

Farmbee - Coacazul - plantare si ingrijire

Coacazul alb -  este mai putin raspandit, insa se diferentiaza prin savoarea si gustul unic al fructelor. Cele mai cunoscute soiuri albe sunt Blanka si White Wersaille.

Conditii de mediu necesare pentru infiintarea culturii de coacaz

Farmbee - Coacazul - plantare si ingrijire 

In general, coacazul nu este o planta pretentioasa si se adapteaza rapid la conditiile de mediu. Cu toate acestea, este recomandat ca solul sa aiba un continut bogat de materie organica si un pH cuprins intre 5.9 - 8. In ceea ce priveste umiditatea, cultura trebuie irigata prin picurare. De avut in vedere faptul ca acest arbust nu tolereaza excesul de apa, dar nici seceta.

Avantajele coacazului este ca vegeteaza bine atat in conditii de umbra, cat si in conditii de lumina puternica. Pentru rezultate optime, se recomanda plantarea in zone insorite, in care temperatura se incadreaza in intervalul 4-30 de grade Celsius. Fiind un arbust mic si cu roade dispuse sub forma de ciorchine, este ideal ca plantarea sa se realizeze intr-un loc adapostit si ferit de fenomene meteo extreme.

Metode de infiintare si inmultire a culturii de coacaz

Farmbee - Coacazul - plantare si ingrijire

Coacazul se inmulteste cel mai rapid prin butasi lemnificati. De asemenea, se poate opta si pentru butasii verzi sau pentru marcotare. Daca optezi pentru prima varianta, trebuie sa stii ca butasii trebuie sa aiba grosimea cuprinsa intre 5 si 9 milimetri si sa prezinte cate un mugure dezvoltat.

Pasi pentru infiintarea culturii de coacaz

Dupa pregatirea butasilor, acestia trebuie plantati pana la stadiul de dezvoltare intr-o rasadnita. Perioada ideala pentru plantare este toamna sau primavara, insa nu la o  temperatura mai mica de 0 grade.

Pamantul trebuie pregatit cu cel putin 2 luni inainte de plantare prin: fertilizare cu ingrasaminte si eliminarea buruienilor.

Plantarea arbustilor fructiferi se face in gropi de 40 centimetri. Acestea trebuie sapate la o distanta de 1 metru intre plante si 3 metri intre randuri. La baza fiecarei gropi trebuie sa se gaseasca ingrasamant natural (gunoi de grajd), iar pamantul se va tasa bine in jurul arbustului. Dupa aceea, este important sa se adauge undeva intre 5 sau 6 litri de apa pentru fiecare butas in parte.

Ingrijirea culturii de coacaz

Farmbee - Coacazul - plantare si ingrijire 

Pentru roade si culturi sanatoase de coacaze, ingrijirea joaca un rol esential, indiferent de sezon. Astfel, in fiecare an se recomanda aplicarea ingrasamantului la radacina fiecarui arbust. Activitatea se desfasoara toamna sau primavara. Poti opta pentru ingrasamant natural sau chimic. Mai mult, ai grija sa tii buruienile sub control ca sa nu invadeze culturile. 

Cel mai important aspect cand vine vorba de cultura de coacaze este umiditatea. In perioada de seceta trebuie sa asiguri o irigare completa pentru o recolta bogata. Se recomanda si pulverizarea plantelor atunci cand conditiile meteo nu sunt favorabile, iar precipitatiile sunt insuficiente.

In ceea ce priveste taierea si toaletarea butasilor, aceasta activitate depinde de momentul plantarii. Astfel, toamna ramurile se vor lasa intregi, insa la inceputul primaverii se vor taia la 6-10 cm (sau 3-4 muguri). Dupa intrarea in rod si in faza maxima de dezvoltare, aceste taieri nu vor mai fi necesare.

Combaterea bolilor si daunatorilor

Farmbee - Coacazul - plantare si ingrijire 

Chiar si atunci cand ingrijesti ca la carte cultura de coacaze pot sa apara o serie de boli. Cele mai frecvente sunt: fainarea, antranoza coacazului si agrisului, rugina coacazului sau sfredelitorul lastarilor si al tulpinilor care ataca prin larve. Tratamentele specializate te ajuta sa repui pe picioare culturile, intr-un timp relativ scurt, mai ales daca respecti in detaliu instructiunile de utilizare ale produsului.

De asemenea, pentru a tine pasarile la distanta, poti incerca metoda clasica cu o sperietoare, poti acoperi arbustii cu plasa sau sa apelezi la dispozitivele cu ultrasunete. Cele din urma sunt special concepute sa tina daunatorii departe de fructe.

Recoltarea si depozitarea fructelor

Farmbee - Coacazul - plantare si ingrijire 

Recoltarea depinde de soiul arbustului, insa apogeul rodirii este dupa jumatatea lunii iulie si pana in septembrie. Ai nevoie de un cos si de un instrument cu care poti taia ciorchinii pentru a nu pierde din fructe prin smulgere. Nu trebuie asezate cantitati mari de fructe in acelasi recipient, deoarece se vor strivi si isi vor pierde din calitate. Fructele se pot pregati pentru iarna in pungi vidate si congelate, dar si in dulceturi cu sau fara zahar. De asemenea, poti face siropuri sau chiar vin din coacaze, produse foarte gustoase si pline de nutrienti.

Farmbee - Coacazul - plantare si ingrijire

Coacazul este un arbust usor de plantat, fara pretentii mari si care se poate aclimatiza usor in gradina ta. Rezultatul? Fructe cu un gust deosebit si cu un continut impresionant de vitamine si nutrienti pentru sanatate. Acestea se pot consuma ca atare sau in diferite prajituri si dulceturi. 

Cum a fost experienta ta pana acum in ceea ce priveste cultura de coacaze? Ce provocari ai intampinat?