Asa cum am anticipat in articolul anterior, in care am vorbit despre combaterea bolilor si daunatorilor la speciile semintoase, astazi este randul pomilor frcutiferi cu samburi. Acestia poarta denumirea generica de specii samburoase. Afla care sunt cei mai comuni daunatori si bolile specifice acestor pomi, dar si cand si cum ar trebui sa lupti impotriva lor.

Speciile samburoase

Speciile samburoase reprezinta o mare parte din pomicultura tarii noastre. Acesti pomi produc fructe care au in interior samburi. Printre cele mai populare exemple despre care vom vorbi in cele ce urmeaza se numara:

Prunul: prefera zonele calduroase de campie si deluroase si temperaturi medii intre 18 si 33 °C. Nu are nevoie foarte mare de lumina, insa are nevoie de cantitati mari de apa. Se adapteaza la aproape orice tip de sol. Exista mai mult de 2000 de soiuri diferite de prun.

Ciresul: se dezvolta bine in zonele care au o temperatura anuala de aproximativ 10°C. Are nevoie moderata de apa, iar solul ideal e unul mijlociu sau usor, cu un bun drenaj.

Visinul: este o specie destul de rezistenta la ger. Intervalul de temperatura ideal pentru visin este 15-25°C. Nu are nevoie la fel de mare de lumina ca ciresul si se adapteaza la mai multe tipuri de sol.

Caisul: este unul dintre cei mai apreciati pomi fructiferi datorita roadelor sale extrem de gustoase care se pot consuma atat proaspete, cat si in stare prelucrata. Aceasta specie are cerinte ridicate de caldura, cu temperaturi medii anuale intre 14 si 35 °C. Caisul are totodata nevoie mare de lumina.

Piersicul: este una dintre cele mai cultivate specii pe teritoriul tarii noastre. Piersicul se dezvolta ideal la un interval de temperatura de 20-33°C, rezista destul de bine la seceta si are nevoie de lumina multa si un sol profund, cu un bun drenaj.

Boli

Prun

Farmbee - Combaterea bolilor si daunatorilor in pomicultura - speciile samburoase

Mozaicul: este semnalizat de aparitia unor inele si dungi pe fruct. Transmiterea are loc prin altoire, seminte si polenizare.

Patarea rosie (Polystigma rubrum): dupa cum spune si numele sau, se manifesta prin aparitia unor pete rosii pe frunze. La un copac afectat, frunzele cad, ducand la defolierea pomului.

Monilioza: poate afecta oricare parte a pomului - frunzele, lastarii, florile fructele. Acestea se vor ofili, brunifica, iar apoi se vor usca. Simptomele bolii sunt ofilirea, indoirea si uscarea varfului ramurilor, florile atacate raman prinse de ramuri, fructele se mumifica.

Ciuruirea frunzelor: se manifesta prin aparitia unor pete brune sau cenusii pe frunzele care vor avea un aspect ciuruit. 

Cires

Farmbee - Combaterea bolilor si daunatorilor in pomicultura - speciile samburoase

Patarea rosie: se manifesta prin aparitia unor pete mici, rosii, rotunde. Frunzele pomului se vor scutura, ducand la defoliere prematura.

Rasucirea frunzelor: se manifesta in lunile de vara, prin aparitia petelor brune si roscate pe frunze, rasucirea si apoi caderea acestora.

Ciuruirea frunzelor (Stigmina): se manifesta primavara, apar pete rotunde roz-violet pe frunzele care apoi se vor necroza si vor cadea, frunzele au aspect ciuruit.

Putregaiul si mumifierea fructelor: boala apare atunci cand fructele sunt dezvoltate si coapte. Se manifesta prin aparitia putregaiului brun, mumificarea fructelor si putrezirea inimii fructului. Fructele depozitate prezinta un mucegai cenusiu-albicios.

Visin

Farmbee - Combaterea bolilor si daunatorilor in pomicultura - speciile samburoase

Monilioza: este semnalizata prin aparitia unui putregai brun; aceasta boala se manifesta agresiv la aparitia fructelor. Visinele se vor mumifica, iar cele lasate in pom pot transmite boala mai departe.

Ciuruirea frunzelor: apar pete brune pe frunze, lastari sau fructe. Partile afectate se vor necroza si vor cadea.

Cancerul bacterian: pomii afectati vor prezenta rani cu un aspect umed, planta nu va creste la maximul potential, va fi slaba, iar frunzele se vor ofili. Pentru preventie, se dezinfecteaza uneltele inainte de taieri, iar portiunile deja afectate trebuie eliminate si arse.

Cais

Farmbee - Combaterea bolilor si daunatorilor in pomicultura - speciile samburoase

Monilioza (Putregaiul brun): apare in perioada in care fructele deja se coc. Boala se raspandeste rapid la umiditate. Frunzele se mumifica, iar interiorul fructului putrezeste. Produsele fungice pot fi folosite ca tratament preventiv.

Antracnoza: provoaca defolierea pomului in mod prematur. Frunzele vor prezenta pete de culoare rosie care devin apoi brune si se extind pe intreaga frunza. Se manifesta la inceputul verii.

Fainarea: este cauzata de o ciuperca denumita Podosphaera tridactyla. Este o boala comuna si la alte specii si se manifesta prin aparitia unei pasle albe pe frunze si lastari.

Piersic

Farmbee - Combaterea bolilor si daunatorilor in pomicultura - speciile samburoase

Boala Plumbului (Stereum purpureum): frunzele afectate dobandesc culoarea plumbului, se ingroasa si deformeaza, iar lastarii se subtiaza si se ramifica. Fructele care apar toamna vor fi de asemenea afectate de aceasta boala cauzata de o ciuperca. Pentru combatere, se elimina si se distrug toate partile afectate si se aplica tratamente cuprice preventive toamna.

Basicarea frunzelor (Taphrina deformans): apare dupa dezmugurire si se manifesta prin aparitia besicilor pe frunzele care vor cadea la inceputul verii. Tratamentele se aplica in perioada de repaus cu solutii pe baza de sulfat de cupru, ingrasamintele cu azot sunt utile pentru refacerea culturii.

Daunatori

Prun

Viermele prunului: viermele sta in stare de larva, pe parcursul iernii, in scoarta copacului. In sezonul cald, ataca prunele sapand galerii in interiorul acestora, prezenta lor e semnalizata de urme de excremente.

Omida paroasa a prunului: consuma frunzele pomilor atacati, care vor fi slabiti si care se pot usca in cele din urma. Pe parcursul verii, trebuie verificati permanent pomii pentru a se interveni cu tratamente specifice la nevoie.

Paduchele fals testos al prunului: ataca lastarii tineri ai pomului care vor prezenta fumagina. Totodata, acest daunator suge sucul celular al fructelor care vor avea dimensiuni mici.

Viespea neagra a prunului (Hoplocampa minuta sau Hoplocampa fulvicornis): se hraneste cu florile, consumand polenul si nectarul acestora, dar si cu fructul, odata ce samburele devine prea tare. Acest daunator se poate combate prin ararea sezoniera a pamantului (primavara si toamna) sau prin eliminarea fructelor deja infestate.

Cires

Paduchele negru al ciresului: ataca frunzele pomului care vor avea un aspect de dantela, se vor brunifica si cadea. Combaterea se poate realiza cu tratamente chimice aplicate atunci cand larvele se dezvolta.

Viermele prunului: se manifesta la fel ca in cazul prunului

Molia orientala a fructelor: ataca in special lastarii pomilor. Acestia se vor ofili, iar in final se indoaie si devin uscati.

Omida paroasa: atacul acestui daunator se manifesta prin consumul frunzelor. Pomul va fi debilitat si poate chiar sa se usuce.

Visin

Paduchele negru: suge sucul celular din tesuturile plantei. Frunzele afectate se usuca, lastarii se curbeaza si nu mai cresc. Partile atacate se indeparteaza si ard, tratamentele specifice se aplica primavara.

Musca ciresului si visinului: va ataca fructele pomului, consumandu-le pulpa. Fructele afectate devin moi si inchise la culoare.

Paduchele din San Jose: consuma sucul celular al plantelor afectate. Fructele vor ramane mici, iar pomul se usuca.

Cais

Molia orientala a fructelor: pagubele cele mai mari sunt produse fructelor deoarece larvele patrund in fruct si rod galerii in jurul samburelui, fructele putrezesc si cad.

Paduchele testos: adultii si larvele colonizeaza ramurile si frunzele ducand la necroza acestora, frunzele atacate se deformeaza si cad.

Paduchele San Jose: ramurile atacate cresc greu, fructele au dimensiuni reduse, iar intreg pomul incepe sa se usuce. Se aplica tratamente insecticide, atat in perioada de repaus, cat si in cea de vegetatie.

Viermele prunului: ierneaza in scoarta pomului, iar la maturitatea fructelor incepe sa isi faca galerii in interiorul acestora, ducand la stafidirea lor.

Piersic

Acarienii: frunzele atacate au un aspect pergamentos, florile avorteaza, pomul stagneaza in crestere.

Paduchele din San Jose: atacul se manifesta la fel ca la celelalte specii, precum visinul.

Paduchele verde al piersicului (Myzodes persicae): inteapa frunzele pomului si suge seva acestora. Frunzele vor cadea, pomul va fi slabit, iar fructele vor ramane mici.

Carabusul de mai: larvele ataca radacinile pomului, dar la maturitate ataca, de asemenea, si frunzele. Se aplica insecticide specifice pentru combatere.

Tratamente cheie

Farmbee - Combaterea bolilor si daunatorilor in pomicultura - speciile samburoase

Pentru a tine la distanta aceste boli si specii de daunatori, trebuie aplicate la timp tratamente specifice. Pe langa tratamentul in sine, vei avea nevoie si de pompe sau pulverizatoare pe care ti le putem pune la dispozitie. Mai jos, vezi cateva recomandari de tratament pe care le poti aplica cu succes la pruni, ciresi, visini, caisi sau piersici.

Nr. de stropiri

Momentul aplicarii

Boala sau daunator

Substanta utilizata

1

Repaus vegetativ

monilioza, boli ale scoartei, paduchele din San Jose, afide, acarieni (forme hibernante)

In 10 l apa se adauga

30 gr Champ 77 WG

Dupa 7-10 zile

Pachet Mospilan Oil pentru 10 l apa.

2

Dezmugurit (buton alb\roz)

monilioza, deformarea frunzelor, antracnoza, ciuruirea bacteriana, viespea fructelor, molii

la 10 l de apa se adauga:

4,5 gr Chorus 50WG

2ml Karate Zeon 004

3

Inflorire

Monilioza, antracnoza, patari, basicarea frunzelor, paduchi, afide

la 10 l de apa se adauga:

  • 5gr Signum

  • 5 ml Mavrik

4

Scuturarea petalelor

Ciuruiri, monilioza, fainare, deformarea frunzelor, antracnoza, acarieni, paduchi, viermele fructelor, afide

la 10 ml de apa se adauga:

  • 2ml Score

  • 1,8 ml Calypso 480 SC (9 l apa)

  • 10 ml Vertimec

5

Fruct 1\2

Basicare, antracnoza, monilioza, ciuruiri, fainare, paduchi, viermele fructelor, molii, acarieni 

la 10 ml de apa se adauga:

  • 15 gr Merpan

  • 6 ml Laser

  • 10 ml Vertimec

6

Fruct 3\4

Ciuruirea frunzelor, monilioza, fainare, paduchi, viermele fructelor

la 10 ml de apa se adauga:

  • 4,5 gr Chorus

  • 6 ml Laser

  • 10 ml Vertimec

7

Maturitatea fructului

Monilioza, putregai

la 10 ml de apa se adauga:

  • 10 g Switch

  • 6 ml Laser

8. 

Dupa caderea frunzelor

Monilioza, ciuruiri bacteriene si micotice, boli ale scoartei

La 10 l de apa se adauga:

50 gr Zeama Bordeleza


Speciile samburoase reprezinta o parte importanta a pomiculturilor noastre. Daca vrei sa iti protejezi culturile de bolile si daunatorii care iti pot pune in pericol productia de fructe, aplica din timp tratamentele potrivite. Daca ai nevoie de mai multe informatii despre cum poti combate bolile si daunatorii la pomii fructiferi, iti stam cu drag la dispozitie.