Crizantemele fac parte din familia Asteracee, care cuprinde aproximativ 30 de specii de plante perene, originare din Asia. Ele se mai numesc si tufanele, dumitrite sau margarete de toamna.

Incep sa infloreasca la sfarsitul verii, mentinandu-se inflorite pana tarziu, spre iarna, chiar si dupa caderea brumei.

Cele mai raspandite acum sunt crizantemele in forma sferica, cu flori multicolore, care pot fi plantate in ghivece sau in jardiniere pe terase si pe balcoane, sau pot fi plantate direct in gradina, in locuri luminoase.

Daca optati sa le plantati in ghivece, pentru decorarea balconului sau a terasei, trebuie tinut cont de faptul ca planta va avea nevoie de spatiu pentru dezvoltarea radacinilor, deci va fi nevoie de un ghiveci ceva mai mare.

Va trebui asigurat un bun drenaj in ghiveci, pentru a evita excesul de umiditate la nivelul radacinilor. Udarea se va face zilnic in perioadele calduroase, reducandu-se cand temperaturile noaptea incep sa scada.

Pentru plantare se poate folosi un pamant universal sau un pamant usor acid pentru plante de balcon.

Pentru a prelungi durata de inflorire, se vor aplica periodic ingrasaminte (foliare sau cu aplicare la sol, odata cu apa de udare).

Periodic se vor indeparta prin taiere florile trecute pentru a stimula formarea unor noi boboci florali.

Daca doriti sa le plantati in gradina, trebuie sa alegeti un loc insorit si luminos. Astfel planta va deveni perena in gradina dumneavoastra si va veti bucura de ea mai multi ani, primavara putand recolta butasi pe care sa ii puneti la inradacinat si astfel veti inmulti sau reintineri tufele de crizanteme.

Lucrari de intretinere:

Udarea se va face periodic, asigurandu-va ca apa nu stagneaza la baza plantelor. Cand temperaturile noaptea incep sa scada sub 5 grade, udarea se reduce pana la eliminare.

Prea multa umezeala favorizeaza aparitia bolilor cum ar fi fainarea, rugina sau putregaiul. In cazul in care apar, se fac tratamente cu fungicide specifice.

Combaterea daunatorilor (paianjenul rosu, musculita alba, paduchele verde, paduchele cenusiu, tripsul) este obligatorie, mai ales pentru evitarea caderii premature a florilor. Pentru aceasta se folosesc insecticide si acaricide specifice.

Taierea si indepartarea florilor trecute stimuleaza formarea unor noi boboci florali si prelungeste perioada de inflorire.

Fertilizarea cu ingrasaminte foliare sau cu aplicare la sol ajuta la mentinerea unor plante viguroase, sanatoase si bogate in flori. Ultima fertilizare se face cand temperatura in cursul noptii scade sub 5 grade.

La venirea iernii, cand plantele nu mai infloresc, se pot taia la 4-5 cm deasupra solului si se acopera cu pamant sau cu paie pana in primavara cand vor da lastari noi.

Consultant FarmBee,

Inginer Agronom Anca Ponici, Specialist Protectia Plantelor