Majoritatea pomilor fructiferi se inmultesc cel mai bine prin altoire. Daca inca nu ai altoit pomi pana acum, nu te ingrijora. In acest ghid, iti vom explica pas cu pas ce presupune acest proces, oferindu-ti mai multe variante pe care le poti pune in practica.

Ce este altoirea

Altoirea este imbinarea artificiala a doua plante sau parti ale acestora pentru a da nastere unei noi plante.

Ce este portaltoiul

Portaltoiul este partea inferioara a noii plante. Acesta trebuie sa aiba un sistem radicular robust, fiind partea pe care se va face altoirea si care isi va dezvolta in continuare radacinile dupa operatiunea de altoire.

Ce este altoiul

Altoiul este partea (crenguta sau mugure) care se detaseaza dintr-o planta-mama si care se va alatura prin altoirea portaltoiului. Altoiul face parte dintr-o specie superioara portaltoiului.  

Rolul altoirii

Inmultirea pomilor

Rolul principal al altoirii este acela de a asigura inmultirea vegetativa a pomilor. Totodata, prin altoire putem spori rezistenta pomilor in fata bolilor sau a conditiilor de mediu.  

Schimbarea sortimentului

Un alt rol pe care il are procesul de altoire este acela de a diversifica livada prin schimbarea sortimentului de pomi pe care ii crestem.

Perioada in care se efectueaza altoirea

Primavara si vara-toamna

Altoirea pomilor fructiferi se poate face primavara, incepand din luna martie si pana in luna mai, sau in perioada de vara-toamna, incepand aproximativ de pe la jumatatea lunii iulie si pana la jumatatea lui septembrie.

Alegerea altoiului si portaltoiului

Altoirea propriu-zisa

Prin altoire, partile obtinute din altoi se vor introduce intr-o sectiune realizata in portaltoi, lasand mugurii in afara. In locul ramas liber, se introduce mastic sau ceara de altoit. La final, se foloseste banda pentru a infasura zona de altoire astfel incat vindecarea sa fie cat mai rapida.   

Pregatirea portaltoiului

Portaltoiul dicteaza cat de rezistent la boli si capabil sa se adapteze la mediu va fi noul pom. Totodata, acesta influenteaza viteza de crestere a pomului.  

La alegerea portaltoiului se tine cont de grosimea ramurilor. Acestea nu ar trebui sa depaseasca aproximativ 6 cm. Portaltoiul se va taia la cep, perpendicular, utilizand foarfeca sau fierastraul. Apoi, capul se va netezi utilizand briceagul de altoit. Ulterior, se face in portaltoi o sectiune de aproximativ 5 cm tot cu briceagul de altoit. Sectiunea trebuie facuta pana se ajunge la lemn. Dupa, se dezlipeste coaja de pe laturile sectiunii cu ajutorul spatulei briceagului pe care o introducem la circa 2 mm sub coaja.

Pregatirea altoiului

Altoiul trebuie desprins dintr-un pom sanatos. El va fi redus la o forma de pana utilizand briceagul. Prin taiere, altoiul trebuie sa aiba o sectiune oblica de circa 4 cm. Taierea se realizeaza cu aproximativ 1 cm deasupra mugurelui, cu cat mai multa precizie.

Pentru a asigura o prindere mai buna, putem indeparta coaja de pe sectiune pana cand descoperim partea de culoare verde-deschis (denumita cambiu).  

Metode de altoire

Altoire in despicatura

Este cea mai rapida si poate avea loc in oricare moment al primaverii. Se realizeaza prin introducerea in despicatura longitudinala din centrul portaltoiului a altoiului, apoi se leaga zona altoita cu sfoara. Apoi, se aplica mastic sau ceara pe intreaga zona altoita si pe capul altoit.

Dupa ce incepe perioada de vegetatie, vom vedea daca planta produce muguri. Chiar daca posibilitatea de a vedea muguri este mare in cazul altoirii in despicatura, acest lucru nu este un indicator pentru succes, deoarece s-ar putea ca prinderea sa nu se fi realizat. Sfoara se indeparteaza cand unirea dintre altoi si portaltoi este realizata si partea altoita creste peste aceasta.

Acest tip de altoire are anumite dezavantaje, unul dintre ele este riscul destul de mare de imbolnavire in cazul in care despicatura nu se vindeca in timp util. In zona altoita, pot patrunde ciuperci si alti agenti patogeni care afecteaza sanatatea pomului.

Altoire in forma de L, sub coaja

Prin acest tip de altoire, planta nu va fi despicata. In schimb, se face o taietura in altoi si in portaltoi care sa ne permita sa le prindem impreuna. Taiem altoiul in forma literei L. Apoi, in oglinda, efectuam aceeasi taietura in portaltoi. Astfel, cele doua elemente se potrivesc si se prind cu banda pentru altoit. Acoperim zona altoita cu mastic sau ceara si asteptam ca pomul sa inceapa sa creasca.

Altoire in T

Se efectueaza in decursul perioadei de vegetatie. Prin aceasta metoda, taietura realizata in scoarta portaltoiului va avea forma de T. Inainte de a realiza acest tip de altoire, se verifica scoarta copacului. Aceasta ar trebui sa se poata desprinde usor, iar daca am constatat contrariul, udam portaltoiul si rupem cresterile de la varf. Taietura in portaltoi se face cel mai bine la circa 12-13 cm de la sol. Taietura se realizeaza pana la lemn. Facem mai intai incizia transversala, apoi cea longitudinala sub cea dintai. In incizia din portaltoi, se introduce altoiul si se preseaza zona, apoi se leaga cu banda.   

Aceasta se mai numeste si “altoirea in ochi dormind” si este una dintre cele mai simple metode de altoire.

Ustensile necesare

La altoire, se folosesc diverse ustensile:

  • foarfeca horticola – intrebuintata la taiere
  • fierastraul – folosit pentru taierea ramurilor groase sau a celor batrane
  • briceagul pentru altoit – se utilizeaza la altoirea propriu-zisa (cu el indepartam scoarta portaltoiului si inseram altoiul)
  • banda pentru altoit – se foloseste la acoperirea zonei de altoire. Ea ajuta la vindecarea mai rapida a plantei, prevenind uscarea.

Farmbee iti sta la dispozitie cu o gama de foarfeci si fierastraie de calitate pe care le poti folosi cu incredere la altoire.

Ce este masticul si cum se prepara

Masticul este un amestec utilizat in altoire pentru a sustine o vindecare cat mai rapida a altoiului si portaltoiului. Cu ajutorul sau, zona de altoire se cicatrizeaza mai rapid. Totodata, masticul tine la distanta bolile si daunatorii si previne oxidarea plantei, protejand planta de actiunea aerului.

Masticul se poate obtine amestecand smoala (aproximativ 1 kg) cu seu de vita (circa 200 g). Aceste doua elemente trebuie topite in recipiente separate, apoi amestecate atat timp cat au inca o temperatura ridicata. Acest tip de mastic nu necesita incalzire inainte de aplicare. Masticul se poate totodata achizitiona gata preparat din comert.

Sfaturi utile privind altoirea

Pentru o altoire de succes:

  • Se alege un portaltoi cu ramuri de maxim 6 cm. La grosimi mai mari, zona in care facem altoirea se va vindeca foarte greu si poate fi afectata de boli.
  • Varsta portaltoiului ar trebui sa varieze intre 2 si maxim 4 ani.
  • Altoiul si portaltoiul folositi apartin aceleiasi specii sau gen.
  • Lastarii utilizati pentru altoi ar trebui sa fie rezistenti si nu extrem de tineri.
  • Pomul se uda des cu cateva saptamani inainte de a fi altoit.
  • Altoirea de primavara ar trebui facuta cat mai devreme pentru ca sansele de prindere sa fie sporite.

Altoirea nu este usoara, mai ales daca esti la primul experiment de acest gen, insa cu o pregatire temeinica si suficienta rabdare, ai toate sansele sa realizezi ceea ce ti-ai propus. Deci, te simti pregatit pentru altoirea pomilor anul acesta?