Omizile sunt unul dintre cei mai temuti inamici ai plantelor. Indiferent de cultura pe care incerci sa o obtii, omizile nu sunt un oaspete binevenit in gradina. Afla in cele ce urmeaza care sunt cele mai comune culturi care pot fi atacate de omizi, cum poti depista atacul acestora si cum le poti combate.

Generalitati despre omizi

Farmbee - Cum combatem omizile in gradina si livada

Aceasta specie isi gaseste originea pe continentul american. Pe teritoriul tarii noastre, prezenta omizilor a fost atestata la jumatatea secolului XX. Exista diverse tipuri de omizi, acestea avand culoare si dimensiune diferita in functie de habitat. Ca lungime, omizile pot ajunge pana la 22-28 mm.

Doua caracteristici generale ale acestei specii sunt:

  • numarul mare de picioare: o omida poate avea pana la 10 perechi de picioare
  • prezenta parului pe corp: acesta are scopul de a proteja omida, de retinut fiind si faptul ca acesta poate provoca iritatii.

Unele specii de omizi pot fi chiar toxice avand glande care produc venin. Aceste specii sunt in general cel mai puternic colorate in nuante precum galben, rosu sau negru.

Stadii de dezvoltare a omizilor

Farmbee - Cum combatem omizile in gradina si livada

Omizile paroase au doua sau trei generatii pe an. Ele se dezvolta in cateva faze succesive:

  • Mai-iunie: aceasta este perioada in care apare prima generatie din ouale depuse de fluturi pe frunze. Un fluture poate depune pana la 800 de oua, iar larvele pot sa apara dupa 8-20 de zile. Acestea traiesc in copaci pe grupuri de 2-3 frunze pe suprafata carora vor lasa fire de matase.
  • Iunie-iulie: in aceasta perioada, dupa ce omizile s-au dezvoltat hranindu-se cu frunzele copacului in care si-au format cuibul, acestea isi vor schimba adapostul cautand scorburi sau scoarte de copac. Dupa gasirea noului adapost, micile vietati se transforma in pupe si se infasoara intr-un cocon. Dupa circa o saptamana, pana la 12 zile, din acesti coconi matasosi iese fluturele care este pregatit sa reia ciclul, depunand oua pentru formarea celei de-a doua generatii.
  • August-septembrie: este perioada de formare si dezvoltarea a celei de-a doua generatii, aceasta fiind si cea care produce cele mai mari pagube in gradina sau livada. Dupa ce aceste omizi ajung la stadiul complet de dezvoltare, ele vor cauta un loc in care sa hiberneze.

Ce culturi ataca omizile, cand si cum depistezi prezenta acestora?

Farmbee - Cum combatem omizile in gradina si livada

Omizile pot fi extrem de daunatoare in gradina. Fiind o specie polifaga, omida consuma aproape orice tip de planta pe care o poate intalni in habitatul in care se afla. Omizile ataca peste 120 de specii de arbori si arbusti si mai bine de 100 de specii de plante pe care le cultivam pentru consumul roadelor.

Omizile se pot hrani cu frunzele sau fructele pomilor fructiferi, cele tinere consumand frunza fara a ataca epiderma, lucru care slabeste frunza si o determina sa isi schimbe culoarea din verde in argintiu, apoi in maro. Omizile mature, in schimb, pot consuma frunzele in totalitate, lasand in urma doar nervurile acestora.

Perioada in care omizile consuma cea mai mare cantitate de hrana este cea care coincide cu stadiul de larva. Atunci, omida are nevoie de multe resurse pentru a se dezvolta si poate consuma o cantitate de hrana care depaseste de peste 25.000 de ori greutatea corpului sau.

Omizile ataca diverse specii de pomi fructiferi. Printre speciile de samburoase pe care acesti daunatori le vizeaza regasim prunul. Visinul sau ciresul sunt alti pomi fructiferi atacati de omizi. In cazul acestora, atacul omizilor este semnalizat prin perforarea frunzelor. Pomii afectati devin slabiti si, in cazul in care nu se intervine la timp, acestia se pot usca. Cu solutii chimice si monitorizarea constanta a livezii, se poate realiza fara probleme combaterea daunatorilor la speciile samburoase.

Omizile se numara si printre daunatorii speciilor de semintoase. Acestea ataca, de exemplu, merii. Omida Adoxophyes orana, cunoscuta si sub denumirea “molia pielitelor fructelor” este unul dintre daunatorii care se hranesc cu pielita fructelor marului, fapt care ii si semnalizeaza prezenta. Totodata, aceasta omida ataca in primavara si mugurii si florile merilor.

Parul este un alt pom fructifer atacat de acelasi tip de omizi, tot pe parcursul primaverii. Florile, frunzele si mugurii sunt si in cazul acesta partile plantei afectate de molia pielitelor fructelor. Un alt semn care indica prezenta acestor omizi sunt firele de matase pe care le poti gasi pe flori.

Omizile sunt si unul dintre principalii daunatori ai culturilor de tomate. Acestea isi depun ouale pe suprafata frunzelor, iar atunci cand se transforma in larve, omizile incep sa perforeze frunzele tomatelor pentru a se hrani. Ulterior, omizile se hranesc si cu pulpa tomatelor sau samburii acestora.

Alte tipuri de plante pe care omizile le prefera includ caisul, gutuiul, dudul, nucul, porumbul, vita de vie, salcia, salcamul.

Solutii de combatere a omizilor

Farmbee - Cum combatem omizile in gradina si livada

Omizile sunt un inamic foarte comun in gradina si livada. Din cauza felului in care aceste organisme se dezvolta, este greu sa eviti sau sa poti preveni aparitia acestora intrucat, in stadiul de fluture, se pot deplasa usor de la o cultura la alta pentru a-si depune ouale.

Exista totusi diverse modalitati de a preveni inmultirea acestor daunatori, iar una dintre ele este cultivarea unor specii de plante care le alunga. Unele exemple sunt levantica, salvia sau menta, plante pe care omizile le evita datorita mirosului lor puternic.

Un alt inamic natural al omizilor sunt pasarile care se hranesc cu acestea. Pentru a atrage pasarile in gradina, poti pune graunte in copaci sau in alte zone unde le pot accesa cu usurinta. Alti inamici naturali care pot elimina cu usurinta omizile sunt diverse insecte sau agenti entomopatogeni precum Bacillus cereus.

Daca ai o gradina mica, poti colecta manual omizile pentru a scapa de ele. Nu uita sa iti protejezi mainile cu manusi pentru a te feri de iritatii. Cuiburile depistate trebuie indepartate din coroana pomilor si eliminate prin ardere.

In cele din urma, pentru a pazi plantele si culturile de omizi, cea mai eficienta solutie ramane insa aplicarea diverselor insecticide. Exista numeroase produse care vizeaza acest tip de daunatori. Indata ce depistezi atacul omizilor, e indicat sa aplici insecticide prin pulverizare. Aceste produse sunt in general foarte eficiente, eliminand rapid omizile. Daca e nevoie sa aplici si o a doua doza, ia in considerare cantitatea si pasii de utilizare specificati pe produsul ales.


Desi omizile sunt un inamic foarte comun care poate produce pagube insemnate in gradina sau livada, exista numeroase metode pentru a le combate. In primul rand, e important sa fii mereu atent la ceea ce se intampla in gradina pentru a depista omizile la timp. Ulterior, vei putea alege ce solutii impotriva omizilor vrei sa aplici.