Daca iubesti plantele de interior, cu siguranta ai sau ai avut macar o data o orhidee. Aceste flori deosebit de frumoase si delicate sunt mereu in centrul atentiei, iesind in evidenta oriunde le-ai pozitiona. Daca vrei sa cresti o orhidee, este important sa tii cont de cateva reguli de baza pentru a te putea bucura cat mai mult timp de frumusetea ei. Afla in continuare cum se creste si intretine o orhidee.

Informatii generale despre orhidee

Orhideea este o planta complexa care provinde din Asia, are peste 30.000 de specii si produce flori extrem de variate ca forma si culoare. Aceste plante apartin familiei Orchidaceae. Orhideele se cultiva ca plante de decor de cateva secole, in prezent fiind unele dintre cele mai populare alegeri printre plantele de interior. In natura, orhideele cresc pe arbori sau roci sau ca plante terestre. Frunzele orhideei sunt de cele mai multe ori verzi, dar putem intalni si specii cu dungi sau pete. Florile pot avea diverse culori: roz, albe, violet, galbene, rosii, albastre, portocalii si rezista, in functie de specie, de la cateva zile pana la cateva luni.  

Cele mai intalnite specii de orhidee

Bulbophyllum

Farmbee - Cum crestem si intretinem orhideea

Orhideea Bulbophyllum este una dintre tipurile de orhidee cu cele mai multe specii. Bulbophyllum este o orhidee parfumata. Florile sale sunt deosebite, crescand in forma de evantai, de diferite culori si dimensiuni mari. Aceasta orhidee infloreste de doua ori pe an. Se uda des si poate fi crescuta cu usurinta in casa.

Cymbidium

Farmbee - Cum crestem si intretinem orhideea

Orhideea Cymbidium este deseori inclusa in buchete si aranjamente florale. Acest tip de orhidee este usor de recunoscut in functie de frunzele sale care au forma de spada. Orhideea Cymbidium este una dintre cele mai putin pretentioase tipuri de orhidee. Rezista relativ bine la temperaturi joase si infloreste in intervalul iarna-primavara. Florile pot avea diverse culori si combinatii de culori.

Miltonia

Farmbee - Cum crestem si intretinem orhideea

Orhideea Miltonia are frunze mari, verzi si ovale. Florile sale sunt parfumate, au diverse culori precum roz, alb sau rosu si prezinta pete de diverse alte nuante pe margine. Aceasta orhidee se dezvolta cel mai bine la temperaturi ridicate. Are totodata nevoie de lumina directa.

Phalaenopsis Mini

Farmbee - Cum crestem si intretinem orhideea

Este una dintre cele mai comune plante de interior. Are dimensiuni reduse, pedunculii sai (unul sau doi la numar) prezinta multe flori de nuante diverse. Phalaenopsis mini trebuie pozitionata intr-un loc unde primeste lumina indirecta. Acest tip de orhidee trebuie fertilizat des cu produse specifice.

Paphiopedilum

Farmbee - Cum crestem si intretinem orhideea

Orhideea Paphiopedilum este una dintre cele mai usor de crescut specii de orhidee. Aceasta floare se mai numeste si “Papucul lui Venus” datorita formei sale speciale care aduce a sabot. Orhideea Paphiopedilum se dezvolta in zone cu clima temperata. Florile apar pe parcursul anului, incepand din toamna, pana in primavara, si dureaza pana la doua luni. Pentru a obtine flori in perioada de inflorire, se recomanda ca orhideea sa fie tinuta noaptea afara pe parcursul toamnei, pana in noiembrie, temperaturile mai mici fiind benefice pentru dezvoltarea florilor.  

Cum alegem o orhidee

Farmbee - Cum crestem si intretinem orhideea

Desi suntem tentati sa achizitionam orhideea tocmai pentru frumusetea florilor sale, atunci cand acestea sunt la punctul maxim de dezvoltare, se recomanda ca planta sa fie cumparata inainte de inflorire sau cel putin atunci cand nu toti bobocii au inflorit. In acest fel, orhideea va avea ocazia sa se adapteze conditiilor de viata din casa ta, fiind mai rezistenta atunci cand florile vor inflori complet si ulterior. Radacinile orhideei sunt cea mai importanta parte a plantei pentru dezvoltarea armonioasa a acesteia. Poti inspecta planta inainte de a o cumpara. Acestea ar trebui sa fie verzi, daca sunt albicioase si uscate, planta este bolnava si nu va supravietui. Frunzele orhideei sunt de asemenea un bun indicator pentru starea de sanatate a plantei. Acestea ar trebui sa fie groase, tari si de culoare verde-deschis.

Cresterea si ingrijirea orhideelor

Farmbee - Cum crestem si intretinem orhideea

Cei mai multi iubitori de orhidee au avut la un moment dat probleme in intretinerea acestei plante care si-a construit o reputatie de floare „dificila”. Nu fi insa descurajat! Orice floare poate fi crescuta cu succes, atat timp cat ii indeplinesti nevoile de baza. Acestea fiind zise, dincolo de sfaturile generale pe care ti le vom da, te sfatuim sa te interesezi intotdeauna care sunt conditiile specifice tipului de orhidee pe care l-ai ales. Dupa cum am spus mai devreme, aceste flori vin intr-o gama extraordinar de mare de soiuri si varietati si fiecare are anumite cerinte.

Conditii de crestere

In general, orhideele iubesc lumina soarelui si au nevoie de aceasta pentru a se dezvolta. In functie de specie, unele trebuie pozitionate in lumina directa, altele prefera lumina indirecta sau semiumbra. Mai ales pe parcursul iernii, trebuie sa le plasam langa geam, aproape de sursa de lumina naturala.

Materialul in care orhideea creste trebuie sa permita circulatia aerului si drenajul apei. Orhideele terestre se dezvolta in sol, altele cresc in substrat format din combinatii de materiale (scoarta, nisip, carbune, turba, pluta).

Orhideea nu trebuie udata in exces pentru ca radacinile vor putrezi. Se recomanda monitorizarea regulata a plantei pentru ca udarea sa se faca inainte ca solul sau stratul sa se usuce, dar nu atat timp cat acesta este inca umed.

Ca nivel de umiditate, speciile tropicale de orhidee prefera valori de 60-80%. Pe parcursul iernii insa, umiditatea poate scadea pana la 30%. De aceea, se pot folosi umidificatoare sau se pot pune ghivecele in tavite cu pietris la baza care va retine apa.

Orhideea rezista la variatii de temperatura, ba mai mult, acestea sporesc inflorirea. Pe timpul iernii, o  temperatura medie potrivita este de 15 grade, iar pe parcursul verii, 23-24 de grade.

Perioada de inflorire

Majoritatea tipurilor de orhidee infloresc o data pe an (perioada difera in functie de specie). Daca planta este foarte bine ingrijita si creste sanatos, poate inflori de mai multe ori. In general, dupa ce planta a fost mutata in alt ghiveci, nu va inflori anul respectiv.

Cum facem sa prelungim cat mai mult viata orhideei

Orhideea trebuie ingrijita prin aplicarea ingrasamintelor, pozitionare corecta si udare, atunci cand pamantul incepe sa se usuce. Trebuie atent observata dupa inflorire. Dupa ce florile cad, tijele incep de asemenea sa se usuce si trebuie eliminate daca uscarea este completa. Daca vrem ca planta sa infloreasca inca o data, se taie tijele de la al doilea nod de la baza.

Fertilizarea orhideelor

Stratul in care cresc majoritatea orhideelor nu ofera multi nutrienti, din acest motiv, fertilizarea se face relativ des, chiar si o data pe saptamana. Ingrasamintele pentru orhidee se vor aplica in perioada de crestere a plantei, nu in cea de repaus, adica pe parcursul iernii.

Boli si daunatori ai orhideelor

Ca oricare alta planta, desi crescuta cu precadere in interior, orhideea este expusa la boli sau daunatori precum afide, tripsii, melci, acarieni sau paianjeni rosii care se vor hrani din planta, imbolnavind-o. Pentru a tine la distanta acesti daunatori, se pot aplica insecticide.

Alte informatii relevante

Farmbee - Cum crestem si intretinem orhideea

Orhideele prefera in general ghivecele de dimensiuni mici. Se recomanda de regula recipiente de plastic deoarece radacinile se pot desprinde cel mai usor din acestea pentru mutarea in alt ghiveci. Unele tipuri de orhidee pot sta pana la 7 ani in acelasi vas. Altele trebui replantate in fiecare an. Mutarea se face atunci cand planta si radacinile acesteia s-au dezvoltat prea mult pentru vasul in care se afla sau cand stratul in care creste orhideea nu mai are calitatile initiale si nu mai permite circulatia aerului.

Aerisirea incaperii in care tinem orhideele este esentiala. Prin aerisire, planta se va mentine sanatoasa si nu va fi afectata de ciuperci si boli.

Trei dintre speciile de orhidee cel mai putin pretentioase recomandate incepatorilor sunt Pafiopedilum, Phalaenopsis si Cattleya.

Orhideea este un exemplar care nu ar trebui sa lipseasca printre plantele tale de interior. Daca inca nu ai crescut o orhidee pana acum, e timpul sa o faci. Cu ce sfaturi pentru ingrijirea orhideelor ai vrea sa te mai ajutam?