Chiar daca natura intra in perioada de repaus in lunile reci, putem sa ne bucuram in continuare de prezenta ei in casa, prin intermediul plantelor de interior. Pentru a le mentine frumoase si sanatoase pe timp de iarna, trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi care sa ne ajute sa le cream cele mai bune conditii de trai si de crestere.

In principiu, fiecare planta necesita conditii specifice, avem insa si anumite reguli generice pe care trebuie sa le urmam pentru ingrijirea acestora pe timp de iarna.

Astfel, cei mai importanti factori pe care trebuie sa ii avem in vedere sunt:

Lumina

Prin definitie, plantele au nevoie de lumina asa cum noi avem nevoie de hrana. Fara aceasta, nu isi pot realiza procesul de fotosinteza. Camera in care tinem plantele de interior trebuie sa fie una suficient de luminoasa. Pentru un plus de confort, asezam plantele cat mai aproape de geam pentru a avea parte de cat mai mult soare. Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de tipologia fiecarei plante cand o expunem la lumina. Astfel, e de retinut faptul ca anumite specii cu bulbi si tuberculi nu prefera spatiile prea luminoase.

Temperatura

Daca toamna inca le mai tineam afara, indata ce iarna se instaleaza cu totul, cu temperaturi sub zero grade, plantele trebuie neaparat mutate in casa. In general, temperatura ideala pentru plantele de interior are o medie de 21 de grade, cu un maxim de 24 de grade. Trebuie sa tinem cont de fiecare specie de plante in parte pentru a le asigura temperatura necesara. Daca unele sunt in largul lor mai aproape de o sursa de caldura, pentru altele orice temperatura de peste 19 grade poate fi deja un exces. Speciile precum cele care traiesc in climat mediteranean au nevoie de o temperatura si mai joasa, in medie 9 grade, pe timpul iernii, deoarece doar asa vor putea inflori la primavara.  

Umiditatea atmosferica

In general, plantele nu se simt bine daca aerul este uscat, iar iarna, sistemul de caldura pornit non-stop si fereastra inchisa cauzeaza acest efect, mai ales in cazul plantelor cu foarte multe frunze, care sufera intr-o atmosfera uscata. De aceea, e bine sa asezam ghivecele pe tavite cu apa in care lasam la umezit si pietricele. Acestea vor mentine nivelul de umiditate potrivit pentru plante. Majoritatea plantelor de interior prefera un nivel de umiditate de circa 45%. Pentru a mentine un nivel optim in incapere, se mai poate achizitiona si un umidificator. Acesta nu va face bine doar plantelor, dar si celor care locuiesc in acel spatiu.

Curatarea plantei

In acest sezon, se muta plantele intr-un vas mai mare. In acest fel, vom permite radacinii sa se extinda. Tot acum, putem profita si curata planta de florile si frunzele uscate si de crengute.

Pe timpul sezonului rece, este indicat sa curatam regulat frunzele de praf, astfel,  planta va putea sa respire mai usor. Cam o data pe luna, se curata frunzele plantei cu apa, insistand asupra partii inferioare a acestora unde se pot aduna daunatori.

Hidratarea

Florile nu se uda zilnic in aceasta perioada. Ideal, le udam in prima parte a zilei, o data la cateva zile. Nu trebuie sa udam florile din abundenta pe timpul iernii. O cantitate prea mare de apa poate sa faca rau radacinilor sau frunzelor plantei. Apa de la robinet s-ar putea sa nu fie cea mai indicata pentru hidratarea florilor. Asa cum componenta acesteia nu este buna pentru noi, nu este nici pentru ele. Apa de la robinet se poate insa filtra inainte de a o folosi pentru a uda florile. Totodata, tinem minte ca pamantul din ghiveci trebuie sa fie afanat si sa faciliteze scurgerea apei. Pentru a verifica nivelul de hidratare al pamantului, il putem testa cu degetul la o adancime de 2 centimetri. Astfel, vom vedea daca solul este uscat si daca planta are nevoie de apa.

Bolile si daunatorii

Chiar daca le mutam intr-un spatiu inchis, plantele nu sunt total ferite de boli si daunatori. Ele pot in continuare sa dezvolte diverse boli sau sa fie atacate de insecte. Pentru a le pazi de aceste neplaceri, trebuie in primul rand sa fim atenti la igiena plantelor de interior. Fiecare ghiveci de flori trebuie inspectat regulat pentru a depista urme de daunatori sau semne de boala.

Mai mult decat atat, frunzele si florile moarte trebuie indepartate pentru ca pot reprezenta un bun adapost pentru daunatori.

Fertilizarea

In general, pe timp de iarna, nu se utilizeaza fertilizatori sau cel putin nu in cantitati prea mari. In timpul sezonului rece, plantele au cea mai lenta dezvoltare. Astfel trebuie sa le lasam sa creasca in ritm propriu fara a incerca sa intervenim prin aplicarea fertilizatorilor. La inceputul primaverii, vom putea relua administrarea de ingrasamant pentru imbunatatirea calitatii solului plantelor.

Plantele de interior nu aduc doar un plus de culoare si prospetime casei noastre. Studiile stiintifice arata ca acestea au chiar puterea de a ne imbunatati starea si de a preveni depresia. Sunt multe motive pentru care se merita sa tinem plante in casa. Tu de ce iubesti plantele de interior?