Astazi vorbim despre tuica, licoarea magica si plina de arome care nu lipseste de pe mesele imbelsugate de sarbatoare. Aceasta se poate prepara cu usurinta, in special din prune bine coapte, dulci si zemoase. Daca te tenteaza gandul sa produci tuica sau vrei sa duci activitatea la un nou nivel, iata in acest articol cateva informatii de baza despre distilare, materiale, fructele folosite, precum si alte sfaturi utile.

Ce este tuica? Scurt istoric, denumiri geografice

Farmbee - Cum se distileaza tuica 

Tuica este o bautura alcoolica obtinuta prin distilarea prunelor fermentate si, in unele cazuri, corcoduse. Poarta cu mandrie eticheta fabricat in Romania si se intrece in savori cu bauturile de talie mondiala. In ceea ce priveste originea exacta, documentele scot la iveala anul 1570, un reper in istoria fabricarii tuicii si care pune localitatea Turt din Satu-Mare pe harta bauturilor. In alte cuvinte, de mai bine de 400 de ani, prepararea tuicii a devenit parte din rutina multor fermieri si agricultori, de pe tot teritoriul tarii.

Si ca veni vorba, exista mai multe denumiri (regionalisme) care fac referire la aproximativ acelasi lucru: bauturi distilate pe baza de fructe. De cele mai multe ori, diferenta sta in fructele folosite sau regiunea de referinta, si mai putin in tehnicile de preparare specifice. Astfel intalnim:

  • Tuica - distilat pe baza de prune;
  • Rachiu - distilat pe baza de soiuri de mere, pere, piersici, cirese si combinatii de orice alte fructe;
  • Palinca - termen folosit de ardeleni pentru tuica;
  • Horinca - termen folosit exclusiv in Maramures pentru tuica.

Consumata cu moderatie, tuica ajuta la accelerarea metabolismului, dar si la procesul de digestie. In popor se mai crede ca este un leac pentru raceli si un medicament de baza pentru tratarea unor probleme de sanatate.

Din ce fructe se face tuica?

Farmbee - Cum se distileaza tuica 

Dupa cum deja am stabilit, tuica adevarata se face doar din prune. Fara alte combinatii de fructe, zahar, indulcitori sau alte adaosuri. Fructele trebuie sa fie cat mai coapte pentru arome deosebite. Totodata, prunele nu trebuie sa fie mucegaite sau stricate. Acestea se pot lasa la fermentat cu tot cu samburi, insa expertii recomanda scoaterea acestora pentru rezultate maxime. In cazul in care ai o productie mare de tuica si nu ai timp de aceasta activitate, nu te speria. Samburii se vor desprinde de fruct, in procesul de fermentatie, si vor ajunge pe fundul butoiului, fiind usor de eliminat din borhot.

Etapele productiei de tuica - de la borhot la alcool pur

Fiecare producator isi cunoaste reteta si secretele mostenite din generatie in generatie. Cu toate acestea, exista o serie de pasi care trebuie urmariti in detaliu in timpul productiei de tuica, de la culegerea fructelor la depozitare, dupa cum urmeaza sa iti explicam in continuare.

Pasul 1. Se pregatesc fructele, spalate cu apa rece si se pun intr-un butoi. Este alegerea ta daca scoti sau nu samburii. Fructele se strivesc manual sau cu ajutorul unui zdrobitor. In caz de nevoie, poti folosi si masina de tocat din bucatarie (recomandat doar in cazul in care, desigur, ai scos samburii in prealabil). 

Pasul 2. Fructele se lasa la fermentat, in butoi. Este important sa se lase un spatiu gol de aproximativ 15-20% din capacitatea totala a recipientului. Daca observi faptul ca fructele nu sunt suficient de zemoase, poti sa mai adaugi cativa litri de apa fiarta. Butoiul se inchide ermetic si se lasa la linistit.

Pasul 3. Dupa fermentare, care poate dura de la cateva zile la cateva saptamani, in functie de temperatura, se poate trece la distilare. Distilarea sau fierberea reprezinta acel proces prin care se separa alcoolul de restul continutului. Pentru a elimina complet impuritatile din acest pas, se trece la procesul de rectificare, adica o distilare repetata in vederea eliminarii impuritatilor. Acest alcool se numeste alcool rectificat. Mai mult, rectificarile repetate determina si gradul de tarie exprimat in volumul de alcool. 

Distilarea se realizeaza in instalatii special concepute pentru acest proces precum: cazane tuica, instalatii de distilare, alambic sau diverse utilaje pentru distilerie. Cazanele vin intr-o gama variata de capacitati si un astfel de recipient mai poate fi intalnit sub denumirea de alambic (din limba araba).

Cum se determina gradele de alcool ale tuicii si ce instrumente se folosesc?

In timpul productiei, se evidentiaza 3 mari etape de distilare, respectiv fierbere, din care rezulta serii de produs cu procente diferite de alcool:

  • Prima fractiune, cu tarie de peste 72% volum de alcool;
  • Fractiunea de mijloc, cu distilat sub 72% si ajunge pana la 20-25% volum alcool;
  • Fractiunea de jos (coada), reprezinta un borhot fara tarie alcoolica si care nu mai poate fi refolosit in acest ciclu de productie. Se recomanda folosirea acestui rest drept ingrasamant pentru culturile din gradina.

Pentru a fi sigur de aceste valori poti folosi un alcoolmetru pentru tuica care determina gradul de alcool. Acesta vine la pachet cu instructiunile necesare pentru a determina in mod corect valorile procentuale.

Conservare si pastrare

Alcoolul rezultat dupa tot acest proces de lunga durata trebuie depozitat. Ca in cazul multor altor bauturi, se aplica aceeasi regula si in cazul tuicii: cu cat este mai veche, cu atat este mai gustoasa si dorita de toata lumea. Procesul de maturare trebuie sa se faca in butoaie de lemn, si nu in sticle. Cu toate acestea, cel mai usor este sa depozitezi tuica in damigene sau recipiente din sticla, inchise ermetic. Astfel, vei avea tot timpul la indemana aceasta licoare cu ajutorul careia iti vei impresiona musafirii si papilele gustative. Tu ce secrete de la cazan poti sa impartasesti cu noi?