Desi iarna nu mai avem parte de fructe si legume proaspete, nevoia noastra de vitamine este la fel de mare. Fructele si legumele trebuie consumate pe toata durata anului, iar pentru cei care au o recolta proprie, stocarea corecta a legumelor si a fructelor pe timp de iarna este esentiala. Afla mai multe despre cum si unde trebuie sa depozitezi fructele si legumele iarna.

De ce este important sa depozitam fructele si legumele pe timpul iernii

In primul rand, depozitarea corecta este importanta ca sa ne putem bucura de gustul si nutrientii acestora pentru un timp cat mai indelungat. Chiar daca perioada in care le-am recoltat a trecut demult, unele legume si fructe se pot conserva foarte bine in conditii potrivite de stocare. Astfel, le poti consuma sau comercializa in perioada rece. In cazul in care nu le pastram corect, in spatii adecvate, nu vom putea mentine fructele sau legumele pentru prea mult timp.

Categorii de fructe si legume in functie de rezistenta la pastrare

Fructele si legumele care se pot conserva pe perioada rece au o durata diferita de pastrare. Le clasificam astfel in 3 categorii in baza acestui principiu:

  • foarte rezistente:

Se pot consuma in decurs de 7 luni - 1 an dupa recoltare: cartofi, morcovi, usturoi, ceapa, mere.

  • mijlociu rezistente:

Se pot consuma pana la 5-6 luni dupa recoltare: pastarnac, varza alba, varza rosie, struguri, conopida, patrunjel. Alte categorii care rezista cu circa 2 luni mai putin includ: sfecla rosie, telina, hreanul, gutuile, perele.

  • puțin rezistente sau perisabile

In general, nu se pastreaza pe parcursul iernii, ci se consuma la scurt timp dupa recoltare. Cu o rezistenta de circa 14-28 de zile (cu o durata distincta pentru fiecare) putem numi: caisele, piersicile, ciresele, visinele, spanacul, mazarea, castravetii, salata, vinetele. Tomatele rezista pana la 35 de zile.

Ardeii, gogosarii si coacazele rezista mai putin de doua saptamani, iar fructele de padure si capsunele rezista doar cateva zile.

Sortarea – eliminarea fructelor si a legumelor cu defecte

Un important factor care va determina succesul procesului de pastrare este sortarea fructelor si a legumelor. Sub nicio forma nu punem la depozitat fructe si legume care prezinta semne de stricaciune.. Facem o sortare manuala si indepartam produsele care prezinta semne de putreziciune sau boala. In caz contrar, riscam dupa cum spune vechiul proverb, sa lasam fructele rele sa le strice pe cele bune. Periodic (o data pe saptamana sau o data la 2 saptamani) se face inspectia produselor depozitate pentru a elimina elementele care incep sa se strice.

Factorii care influenteaza depozitarea

Factorii care influenteaza depozitarea sunt urmatorii: temperatura, umiditatea, lumina, aerul. Spatiul ideal de stocare a fructelor si legumelor este unul intunecat, racoros si uscat, in functie de produsul depozitat.  Totodata, trebuie sa ne asiguram ca acest spatiu, indiferent care va fi natura lui, este unul curat.

Temperatura din spatiul de stocare nu ar trebui sa varieze cu mai mult de 0,5 ℃. De asemenea, aceasta nu trebuie sa scada sub limita de inghet. In general, o temperatura medie de 4 ℃ este preferata de multe legume. Temperatura respectiva ar trebui mentinuta pe parcursul celor 4 anotimpuri. Anumite legume - cartoful sau varza - se comporta mai bine stocate in spatii inchise, fara expunere la aer, precum lazi sau containere. O temperatura de maximum 8 ℃ este potrivita pentru cartofi. Atat acestia, cat si alte legume, precum conopida, varza, sfecla si morcovii, prefera spatiile cu umiditate ridicata, cum sunt subsolurile, unde gradul de umiditate poate atinge chiar si 90%. Fasolea uscata, ceapa sau usturoiul se pastreaza in conditii mai uscate, la temperaturi joase.

Prin urmare, inainte de depozitare, documentati-va cu privire la conditiile propice specifice fructelor si legumelor pe care doriti sa le depozitati.

Principalele metode de conservare

Inca din cele mai vechi timpuri, gospodarii au utilizat o serie de procese de conservare pentru a mentine fructele si legumele pentru cat mai mult timp, in afara metodei de pastrare in beciuri special amenajate a produselor in starea lor naturala. Cele mai utilizate metode pe care le utilizam si in ziua de azi sunt congelarea, deshidratarea si murarea.

Congelarea

Cea mai la indemana metoda - datorita tehnologiei care ne faciliteaza acest proces - este congelarea. Prin depozitarea la temperaturi foarte joase in congelator, produsul proaspat isi va pastra calitatile de gust si, in mare parte, aportul nutritional. Produsele congelate se pot decongela oricand si consuma la nevoie. Pentru a congela fructe sau legume, acestea trebuie curatate in prealabil, apoi taiate si invelite bine in folie sau punga. Bucatile astfel pregatite se depoziteaza direct in congelator, cladite una peste cealalta. Aproape toate fructele si legumele pot fi pastrate la congelator, cateva exemple fiind: fasolea verde, dovleacul, fructele de padure, strugurii, caisele, gutui, vinetele coapte, varza de Bruxelles, ardeii, patrunjelul.

Deshidratarea

Prin deshidratare, legumele sau fructele se vor usca pentru a se conserva. Procesul de uscare se poate realiza natural, la soare sau in cuptor. Prunele, caisele sau curmalele deshidratate sunt deja un ingredient popular si un substitut sanatos pentru desert. Se pot usca si legume - de exemplu, ardei, fasole sau morcovi.

Murarea

Punerea la murat a legumelor se practica inca din cele mai vechi timpuri, si nu doar pe meleagurile noastre. Aceasta metoda de conservare a fost utilizata inca din antichitate de romani si popoarele asiatice. Prin murare, se utilizeaza saramura pentru a mentine produsele crude. Pe parcursul procesului, acestea vor dezvolta bacteriile specifice necesare conservarii. Unul dintre cele mai comune alimente care se pune la murat este varza, insa se mai pot mura si castraveti, morcovi, conopida, dar si fructe - mere, pere, gutui si multe altele.

Unde depozitam

Exista diverse spatii potrivite pentru depozitatarea corecta a fructelor si a legumelor pe timp de iarna. Cele mai comune alegeri sunt beciul, magazia, camara, pivnita sau boxele blocurilor. Aici, putem depozita produsele in ladite sau pe rafturi. Pentru procesul de congelare, se vor folosi, desigur, congelatoare sau lazi frigorifice. Unele legume se pot depozita si prin ingropare direct in pamant, in gropi cu nisip, acoperite cu paie.

Cateva sfaturi utile pentru pastrarea cat mai proaspata a fructelor si legumelor in sezonul rece

  • spatiul de depozitare nu trebuie sa favorizeze dezvoltarea mucegaiului sau a igrasiei
  • daca depozitam pe raft de lemn, acesta nu trebuie sa fie putrezit
  • temperatura din spatiul de depozitare se masoara constant cu termometrul
  • se poate instala sistem de ventilatie pentru optimizarea conditiilor
  • pentru mentinerea umiditatii se pot achizitiona, de asemenea, tehnologii specifice
  • fructele si legumele se pun la depozitat doar daca sunt perfect uscate si daca au ajuns la maturitate
  • legumele si fructele se curata de pamant cu peria sau cu o carpa inainte de depozitare
  • daca spatiul de depozitare ofera lumina naturala, alimentele depozitate nu trebuie sa fie lasate in raza de actiune a acesteia
  • produsele scoase din spatiul de depozitare trebuie consumate cat mai curand pentru a nu se strica

Cam atat despre stocarea corecta a fructelor si a legumelor pe timp de iarna. Mai sunt insa multe de zis intrucat fiecare tip de produs are anumite conditii de depozitare ideale. Tu ce legume sau fructe ai pus la pastrat iarna aceasta?