Trandafirul este una dintre cele mai incantatoare flori pe care ti-o poti dori in gradina. Daca vrei sa te bucuri de culoarea si mireasma trandafirilor, este nevoie sa depui insa un oarecare efort in ingrijirea acestora. In afara de a-i uda si tunde regulat, trandafirii au nevoie si de fertilizare. Afla cum, cand si cu ce produse se pot fertiliza trandafirii pentru a-i mentine frumosi si sanatosi.

Care sunt nevoile trandafirilor?

Farmbee - Fertilizarea trandafirilor

Procesul de ingrijire a trandafirilor nu este neaparat unul complicat, insa cuprinde mai multi pasi pe care nu ar trebui sa ii omiti. Ingrijirea trandafirilor incepe inca de la plantare, prin selectarea unui loc potrivit pentru acestia. Trandafirii sunt destul de pretentiosi in privinta conditiilor de mediu, intrucat necesita un loc luminos unde sa poata beneficia de minim 4-5 ore de soare pe zi. Insa, in acelasi timp, prea multa caldura le face rau.

Trandafirii prefera un sol humos care sa contina nisip si argila. Humusul le este prielnic deoarece contine multi nutrienti. Trandafirii au si o mare nevoie de apa, intrucat frunzele multe si voluminoase ale acestora fac ca apa sa se evaporeze mai rapid. Pe parcursul zilelor calde de vara, trandafirii pot fi udati chiar de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Aceste plante au nevoie, de asemenea, si de taieri regulate. Fie ca vorbim despre trandafiri tufa, taratori sau cataratori, acestia trebuie taiati pentru a asigura o crestere sanatoasa si armonioasa. Taierile se pot realiza indata ce incep sa apara mugurii. 

Importanta fertilizarii trandafirilor

Farmbee - Fertilizarea trandafirilor

Un alt pas esential in ingrijirea trandafirilor il reprezinta fertilizarea. Acest proces este esential deoarece asigura cresterea naturala a plantei si formarea unui numar sufcient de mare de flori. Nutrientii principali de care au nevoie trandafirii sunt azotul, fosforul si potasiul, cele trei elemente tipice pe care le poti regasi in fertilizatorii comerciali. Fiecare din aceste elemente are un rol aparte:

Azotul: asigura sintetizarea clorofilei, cresterea frunzelor si a florilor; fara azot suficient, frunzele se vor ingalbeni, iar florile vor ramane mici.

Potasiul: pentru a asigura absorbtia optima a apei si a nutrientilor si, prin urmare, dezvoltarea armonioasa a intregii plante, e nevoie de potasiu.

Fosforul: si acest element are un rol important in dezvoltarea trandafirilor deoarece sustine sistemul radicular si sprijina procesul de inflorire.

Totodata, trandafirii au nevoie si de fier, care contribuie la dezvoltarea clorofilei si activarea nitrogenului. Fierul ajuta la formarea unor frunze sanatoase de un verde intens.

Tipuri de fertilizatori

Farmbee - Fertilizarea trandafirilor

Tipurile de ingrasaminte pentru trandafiri se impart in doua categorii mari: organice si minerale. Fertilizatorii organici contribuie la imbunatatirea compozitiei solului si se descompun lent la nivelul acestuia. Fertilizatorii minerali se descompun rapid si contribuie la cresterea plantei asigurandu-i necesarul de substante nutritive.

Farmbee - Fertilizarea trandafirilor

Fertilizatorii organici provin din surse organice sau minerale neprocesate chimic. In cazul trandafirilor, fertilizatorul organic cel mai potrivit este gunoiul de grajd, acesta contine nenumarate substante benefice si trebuie folosit doar fermentat sau daca a putrezit complet, altfel poate arde radacinile. Astfel, gunoiul pe care il folosesti ar trebui sa stea la compostat minim 6 luni.

Alte tipuri de fertilizatori naturali care se pot folosi la plantarea trandafirului sunt  ureea si cenusa lemnoasa. Compostul de gradina poate fi si el folosit. Cel mai potrivit este cel care a stat la macerat cel putin 5 ani. Ingrasamintele organice sunt indicate cu precadere in cazul in care plantezi trandafiri intr-un sol uscat sau nisipos. 

Fertilizatorii minerali sunt cei pe care ii poti gasi in comert pe baza de azot, fosfor si potasiu. O solutie comuna pentru fertilizarea trandafirului este sulfatul de potasiu, in care regasim doua dintre mineralele esentiale acestor plante. Cel mai indicat este sa aplici ingrasaminte minerale special create pentru trandafiri, insa si solutiile universale pentru plante de gradina pot fi benefice. Raportul ideal intre cele trei componente esentiale, azot (N), fosfor (P) si potasiu (K), este 2:1:3. 

Cum se face fertilizarea

Farmbee - Fertilizarea trandafirilor

Fertilizarea trandafirilor este cu adevarat eficienta atunci cand se realizeaza in mod regulat. In acest fel, elementele active din compozitia fertilizatorilor vor spori cresterea si rezistenta plantei.

La fertilizarea trandafirilor, unul dintre criteriile care trebuie luate in considerare este varsta plantei. La trandafirii plantati de curand, fertilizarea se face doar cu fosfor pana in momentul in care planta a inmugurit. Fertilizatorii, fie organici sau non-organici, ar trebui administrati doar dupa ce planta s-a inradacinat, lucru care dureaza circa o luna de la plantare.

Pentru trandafirii adulti, fertilizarea se face in mod diferit in functie de fiecare tip de planta. De exemplu, trandafirii de ceai au nevoie de mai multi nutrienti decat trandafirii tufa, iar trandafirii crescuti in ghivece au nevoie mai mare de fertilizare decat cei crescuti direct in sol.

Ca regula generala, fertilizarea se realizeza prima oara primavara, dupa ce pericolul de inghet a trecut si primele frunze au aparut. Luna cea mai potrivita pentru fertilizarea trandafirilor este, de regula, aprilie. Fertilizarile ulterioare depind de cat de des planta infloreste si cat de mult rezista florile. Atat pe parcursul primaverii, cat si in lunile de vara se pot aplica ingrasaminte in gradina cu trandafiri.

Farmbee - Fertilizarea trandafirilor

Trandafirii se pot fertiliza dupa fiecare ciclu de inflorire, insa cantitatea de produs folosita se reduce la jumatate de fiecare data. Majoritatea gradinarilor alterneaza fertilizatorii minerali cu cei organici. De exemplu, daca in luna aprilie se aplica un fertilizator azotat, dupa circa o saptamana se adauga unul organic. Apoi, in lunile iunie si iulie se aplica fertilizatori pe baza de fosfor si potasiu, iar in septembrie se foloseste din nou ingrasamant organic.

Fertilizarea ar trebui oprita cu circa 6-8 saptamani inainte de data anticipata a primului inghet. Fertilizarea nu se realizeaza imediat inainte de venirea primului inghet deoarece azotul va stimula cresterea vegetativa a trandafirului care va fi neprielnica deoarece planta poate ingheta, iar cristalele de gheata distrug ramurile. Indata ce vremea rece se instaleza, tufele de trandafiri pot fi acoperite la baza cu gunoi de grajd sau mulci.

Pasi de aplicare a ingrasamintelor 

Farmbee - Fertilizarea trandafirilor

Ingrasamintele trebuie aplicate respectand cu strictete pasii, dar si dozele recomandate pe ambalajul fiecarui produs. Multi fertilizatori pentru trandafiri au forma lichida, usor de aplicat prin stropirea plantei. Produsele sub forma de pudra se amesteca in prealabil cu apa pentru a fi ulterior aplicate.

O metoda usoara pentru aplicarea ingrasamintelor minerale consta in folosirea pulverizatorului. Atunci cand aplici ingrasaminte, trebuie sa te asiguri ca nu sunt sanse de ploaie, intrucat apa si umiditatea atmosferica duc la eliminarea substantelor de pe suprafata plantelor.

O alta metoda consta in a presara direct fertilizatori minerali la baza tufei, urmand ca apoi sa ii amesteci in sol cu grebla si sa uzi din belsug planta. Aceasta metoda este eficienta deoarece permite substantelor sa ajunga direct la radacina mai repede.

Produse recomandate

Formula echilibrata si complexa a urmatoarelor produse va ajuta trandafirii sa se dezvolte armonios si sa produca un numar cat mai mare de flori frumoase:

Trandafirii sunt mai exigenti decat alte plante, avand nevoie de ingrijire constanta, iar fertilizarea este una dintre necesitatile acestora. Fertilizati corect, trandafirii vor creste frumos si te vei putea bucura de ei multe luni pe an, lucru care face ca efortul depus in ingrijirea lor sa se merite.