Trandafirii nu sunt doar un cadou simbolic foarte apreciat, ci si un element ce nu ar trebui sa lipseasca din gradina ta de flori. Trandafirii au o eleganta deosebita prin care pot infrumuseta orice spatiu verde. Avem multe de facut primavara in gradina de trandafiri, iar in acest articol iti vom explica pe rand toti pasii esentiali in plantarea si ingrijirea trandafirilor.

Plantarea butasilor

Plantarea butasilor de trandafiri se poate realiza fie toamna, la finalul perioadei de vegetatie, fie acum, in luna martie, inainte sa inceapa perioada de vegetatie. Plantarea se face atunci cand a trecut pericolul de inghet la nivelul solului. Butasii se vor planta intr-o groapa de circa 40 cm latime si o adancime de circa 30 cm. Inainte de plantare, radacinile trebuie scoase din folia protectoare si tinute in apa cateva ore pentru hidratare.

Apoi, trebuie sa facem ceea ce numim ‘mocirlirea’ trandafirilor, un pas esential pentru a obtine flori sanatoase. Acest proces implica introducerea radacinilor de trandafiri intr-un amestec format din apa, sol argilos sau galben si gunoi de grajd. Scopul mocirlirii este sa asiguram un contact  mai bun al radacinilor cu solul, stimularea emiterii de noi radacini, precum si cicatrizarea ranilor in urma fasonarii radacinilor. Pe fundul gropii, putem pune un strat de gunoi de grajd inainte de plantare. Asezam radacinile cat mai rasfirat peste acest strat, acoperim cu circa 2/3 groapa cu pamant si tasam bine. Ulterior, umplem restul spatiului cu un amestec de pamant si mranita. Calculam adancimea de plantare pentru ca punctul de altoire sa fie la aproximativ 4-5 cm sub nivelul  solului. Ultimul pas este sa udam groapa in care am facut plantarea cu o cantitate generoasa de apa, de 8, pana la 10 l.

Locul ideal pentru plantare este unul care asigura expunere la soare, aceste flori avand nevoie de lumina multa pentru a se dezvolta. Un sol permeabil si cu suficient humus este potrivit pentru trandafiri. Daca solul din gradina ta este lutos sau luto-argilos, indeplinesti conditiile necesare. Daca nu, poti achizitiona substrat pentru trandafiri pentru a-l imbunatati.

Taierea trandafirilor

Taierea trandafirilor

Ingrijirea trandafirilor implica taierea acestora la inceputul primaverii. Luna martie, mai precis, a doua jumatate a acesteia, este momentul oportun pentru a taia trandafirii. Prin taiere, asiguram o crestere viguroasa a plantei, flori frumoase si sanatoase. Indepartam partile afectate de gerul si umezeala iernii si corectam posibilele defecte produse la taierea din toamna trecuta.

Se elimina urmatoarele: partile uscate, bolnave sau batrane, cele inchise la culoare si cele care cresc incalecat. Ceea ce trebuie sa ramana din planta sunt circa 5 tulpini sanatoase care se scurteaza pana la aproximativ 25 cm. Din acestea, se va dezvolta noul trandafir. La taiere, scurtam ramura pana deasupra unui mugure exterior pentru a evita cresterea lastarului catre interiorul tufei.

Daca nu reusim sa taiem trandafirul, numarul florilor scade drastic, iar planta nu supravietuieste in lipsa taierilor timp de doi ani consecutiv.

Uneltele folosite la taiere trebuie sa fie curatate si dezinfectate pentru a preveni raspandirea bolilor si a daunatorilor.

Ingrijirea trandafirilor

Ca sa tinem la distanta daunatorii si bolile precum patarea neagra, rugina trandafirului, fainarea, mana, putregaiul cenusiu, trebuie sa folosim tratamente specifice. Trandafirul poate fi protejat aplicand fungicide, si insecticide care se preteaza acestor flori. Toate produsele se aplica doar in baza instructiunilor specificate pe eticheta. Mai multe despre plantarea si ingrijirea trandafirilor poti afla aici.

Ingrasamintele pe baza de azot, potasiu si fosfor vor imbogati solul pentru ca trandafirii sa se dezvolte armonios.

Tipuri de trandafiri pe care sa ii plantezi primavara aceasta

Trandafiri Polyantha

Floribunda

Acestia cuprind mai multe soiuri de talie mijlocie sau mica, iar florile lor pot avea diverse culori. Floribunda este unul dintre soiurile cele mai apreciate de trandafiri Polyantha. Trandafirii de acest fel pot avea talie variabila. Florile sunt de dimensiuni mari si cresc in numar redus. Putem avea trandafiri Floribunda cu flori de diverse culori: rosii (Ponderosa, Mercy), galbene (Fresia), albe (Akito), roz (Sonia).

Teahibrid

Teahibrid Double Delight

Unii dintre cei mai populari trandafiri la ora actuala sunt cei de tip Teahibrid. Acestia au o mare rezistenta la temperaturi scazute si florile lor sunt robuste si impunatoare. Petalele pot avea diverse forme si culori: roz (First Lady), portocalii (Valencia), albi (Message), rosii (Horita), galbeni (Mabela).

Trandafirii urcatori

Trandafiri urcatori

Dupa cum anunta si numele lor, trandafirii urcatori se pot catara la propriu pe masura ce cresc. Cu ajutorul tulpinilor lungi si flexibile, aceste flori se pot prinde pe spaliere, stalpi sau bolti pentru a decora pergole si case. Datorita caracterului lor versatil, ei pot impodobi cu succes o gradina. Florile acestor trandafiri sunt de dimensiuni mai mici si pot avea o singura inflorire sau inflorire continua. Cateva soiuri de trandafiri urcatori sunt Royal Gold, Climbing The Queen Elisabeth Rose, Solo, Santana, Compasiune.

Trandafirii taratori

Trandafir Meilland

Trandafirii taratori pot avea talie mica de pana la 30 cm (Snow Carpet, Hozomi) sau pot fi de talie mare - peste 200 cm (Meilland).

Trandafirii de dulceata

Trandafiri de dulceata

Denumiti si Rosa centifolia sau “trandafiri de Damasc”, acesti trandafiri au flori roz, rosii sau albe involte. Au un parfum foarte puternic si sunt foarte populari ca plante de decor. Desigur, din ei se poate face si gustoasa dulceata de trandafiri. Cateva exemple din aceasta grupa includ trandafirii Black Boy, Blanche Moreau, Parkjuwel, Gertrude Jekyll.

Nicio gradina de flori nu pare completa daca nu are macar cativa trandafiri. Tu ce soiuri de trandafiri te gandesti sa plantezi in primavara aceasta?