Una dintre cele mai impresionante specii agatatoare pe care le poti planta cu usurinta in gradina este iedera, o planta destul de comuna si nu foarte pretentioasa. Iedera poate acoperi un perete sau poate fi folosita cu succes pentru a decora gradina sau interiorul casei. Afla in continuare cum se planteaza si ingrijeste aceasta specie.
Ce caracteristici are iedera
Iedera poarta denumirea stiintifica de Hedera helix si face pare din familia Araliaceae. Aceasta este o planta agatatare, dar si taratoare, utilizata foarte des pentru rolul sau decorativ. Iedera se recunoaste usor datorita frunzelor sale mari si alternate, ale caror dimensiuni variaza intre 5-10 cm. Culoarea iederei poate varia in functie de soi. Tulpinile iederei sunt lungi si subtiri, lucru care ii permite sa se strecoare sau sa se catere cu usurinta.
Iedera produce, de asemenea, niste flori mici de culoare galben-verzuie, care apar la finalul verii, si fructe de culoare portocalie sau violet, care nu sunt insa comestibile. De altfel, iedera in sine este considerata o planta toxica si nu este recomandata ingerarea florilor, fructelor sau frunzelor sale.
Iedera se poate catara foarte usor pe orice tip de suprafata, fapt pentru care este apreciata. In cele mai multe cazuri, ea se extinde pe perete, putand acoperi suprafete considerabile, insa poate creste la fel de usor si pe un gard, pe trunchiul copacilor sau pe suporturi si in ghivece, lucru care o ajuta sa se preteze si ca planta de interior.
Tipuri de iedera
Printre cele mai comune soiuri de iedera care se pot cultiva pe teritoriul tarii noastre, intalnim:
- Hedera helix Glacier - se distinge prin frunzele sale mici, de culoare gri-argintiu, cu margini de culoare alba.
- Hedera helix Buttercup - are frunze mai mari, de culoare verde-galbui.
- Hedera helix Luzii - cu frunzele sale verde-deschis care prezinta pe suprafata pete mai inchise.
- Hedera hellix Goldchild - prezinta frunze late de culoare galbuie, care devin cenusii pe masura ce planta inainteaza in varsta.
- Hedera helix Sagittaefolia - cu fruze mai mici si inguste, inchise la culoare.
Iedera se mai poate clasifica in functie de specie, cele mai comune categorii fiind:
- Iedera diavolului: aceasta specie are denumirea stiintifica de Epipremnum Aureum, are frunze carnoase si verzi care ies in evidenta prin petele lor alb-argintii.
- Iedera suedeza: este, in general, cultivata in ghivece ca planta de decor, avand nevoie de temperaturi de minim 12 grade pentru a supravietui.
- Iedera englezeasca: este cea mai comuna specie intalnita la noi in tara, putand fi crescuta cu succes atat in ghiveci, cat si in gradina.
Plantarea si ingrijirea iederei
Iedera este una dintre acele plante agatatoare perfecte pentru casa si gradina deoarece nu necesita multa ingrijire si se poate planta usor. Pentru inmultirea ei, nu e nevoie decat de o planta matura din care se taie ramuri de circa 25-30 cm. Indata ce ramurile au fost taiate, ele se tin timp de cateva saptamani intr-un vas cu apa, la o temperatura de minim 20 de grade si in prezenta luminii. Astfel, iedera va forma radacini si va putea fi plantata mai intai intr-un ghiveci, pana cand incepe sa formeze lastari noi. Ulterior, va putea fi plantata afara.
Ca perioada, iedera poate fi plantata in gradina in toate anotimurile, cu exceptia perioadei foarte reci in care pamantul este inghetat. Aceasta va creste mai lent in primii ani de viata, insa indata ce ajunge la maturitate, devine foarte prolifica putand acoperi cladiri de zeci de metri sau formand garduri vii extinse.
In ceea ce priveste conditiile de mediu, iedera se dezvolta cel mai bine intr-un loc partial umbrit. Planta are nevoie si de soare, insa cel mai bine este sa nu fie expusa direct la lumina.
In cazul in care plantezi iedera in ghivece pe care le tii in gradina, iarna este recomandat ca acestea sa fie mutate in casa pentru ca radacinile sa nu degere. Daca este plantata direct in pamant, planta va rezista peste iarna.
Iedera nu necesita ingrijiri speciale, fiind o planta destul de rezistenta la diverse conditii de mediu, boli sau daunatori. Datorita faptului ca ea creste in general pe cladiri, retine umezeala, lucru care poate duce la aparitia unor infectii fungice. Pentru a combate eventualele boli, se pot folosi tratamente comerciale, iar in cazul in care planta este afectata de daunatori, se pot aplica insecticide.
Cele mai comune semne care indica dezvoltarea unei boli sunt petele cenusii sau maronii de pe suprafata frunzelor. Indata ce acestea apar, trebuie actionat rapid prin aplicarea tratamentelor. Totodata, pentru a preveni dezvoltarea bolilor, tratamentele fitosanitare pot fi utilizate ca metoda de preventie in primavara si toamna.
Ingrijirea iederei din ghiveci
In cazul in care cresti iedera in ghiveci, aceasta nu are nevoie de foarte multa ingrijire, insa cateva dintre cerintele sale sunt:
Irigarea: iedera la ghiveci necesita mai putina apa fata de cea crescuta la exterior, iar irigarea acesteia se va face in functie de cat de uscat este pamatul. Nu e nevoie sa o uzi prea des, fiind chiar indicat ca pamantul sa fie usor uscat la suprafata si reavan in interiorul ghiveciului.
Expunerea la lumina: iedera crescuta in ghiveci, la fel ca cea din gradina, are nevoie de lumina soarelui, insa nu trebuie ca acesta sa bata direct pe planta. Pozitionata langa sau in apropierea unei ferestre, se poate dezvolta excelent.
Aerisirea: pentru iedera de ghiveci, aerul curat este esential pentru ca in felul acesta planta va fi mai ferita de boli. Prin urmare, e recomandat sa aerisesti cat mai des camera in care tii ghiveciul.
Curatarea: iedera, la fel ca si celelalte plante de ghiveci, ar trebui curatata periodic de elementele uscate. Totodata, nu ar trebui sa lasi praful sa se astearna pe frunzele sale folosind o laveta sau un alt material textil pentru a o curata.
Un alt sfat de intretinere care se aplica in special in cazul iederei de ghiveci este fertilizarea regulata. Pentru a ajuta planta sa se dezvolte cat mai armonios, e indicat sa folosesti ingrasaminte comerciale pentru plante verzi, cu un continut ridicat de azot.
Iedera este o planta versatila si foarte usor de intretinut, comparativ cu alte specii agatatoare. Aceasta poate crea un aspect impresionant atunci cand o lasi sa se extinda in voie si sa se catere pe un perete sau sa formeze un gard viu. Totodata, iedera poate creste fara niciun fel de probleme intr-un spatiu interior. In cazul in care te-ai decis sa plantezi aceasta specie, nu uita ca iti putem oferi fertilizatori si tratamente care te vor ajuta sa o ingrijesti corect.