Muscata, aceasta planta decorativa cunoscuta si raspandita, se cultiva atat pentru decorarea interioarelor, a ferestrelor, cat si a gradinilor, balcoanelor si teraselor.

Face parte din genul Pelargonium si este cultivata in Europa de la sfarsitul secolului 18.

Cea mai intalnita specie este Pelargonium zonale (muscata obisnuita sau muscata zonala). Aceasta specie este cultivata ca planta ornamentala de interior (cea de inaltime mica, 40-50 cm), dar si de gradina (cea de inaltime mare, 80-100 cm). Exista varietati cu flori simple, care infloresc abundent, dar si varietati cu flori mari (grandiflorum), care sunt mai putine in cadrul inflorescentei dar au un aspect placut, catifelat.

Des intalnita in decorarea balcoanelor si teraselor este Pelargonium peltatum, muscata cu frunze asemanatoare iederei si curgatoare (cu port pendent). Florile pot fi unicolore sau bicolore, simple sau involte, in diverse nuante.

Muscata este o planta perena. Daca are conditii favorabile, ea poate sa vegeteze si sa infloreasca permanent. Totusi, iarna este bine sa fie tinuta in repaus, in locuri racoroase si cu udare redusa.

Inmultirea muscatelor - Anual este bine de obtinut plante tinere, deoarece plantele mature nu mai au putere de ramificare si se degarnisesc usor in partea bazala. Butasii pentru inmultire pot fi taiati din lastari erbacei sau semilignificati fie primavara (februarie-aprilie), fie in august-septembrie si se pun la inradacinat in pamant special de rasaduri, putand stimula formarea radacinilor cu ajutorul produselor specifice pentru inradacinare.

Lumina influenteaza mult inflorirea muscatelor, de aceea vor fi amplasate in locuri luminoase, ele suportand bine si soarele direct.

Udarea se va face cu cantiati moderate de apa, evitand ca apa sa stagneze in ghivece sau in farfurie. Daca plantele sunt expuse la soare, vara udarea se va face zilnic.

Boli si daunatori - Muscatele sunt sensibile la boli (putregaiul cenusiu – Botrytis cinerea), mai ales daca temperatura este moderata si umiditatea ridicata si la atacul paianjenului rosu. In caz de atac puternic este bine sa se faca un tratament complex, mai ales in perioadele secetoase. 

Tinand cont de faptul ca muscatele infloresc pe lastari tineri si pentru avea plante bogate si frumos ramificate, lastarii se vor ciupi de 2-3 ori pe parcursul verii, pe masura ce acestia se alungesc; ciupirea se face deasupra a 4-5 frunze.

Fertilizare - O data la doua saptamani, pe toata perioada de inflorire a muscatelor (martie-septembrie), este recomandat sa se aplice si un ingrasamant special pentru aceste flori, bogat in azot si potasiu, dar si cu microelemente precum fierul, calciul, magneziul si borul. Pentru stimularea infloririi, periodic, florile ofilite se vor indeparta de pe plante.

Toamna muscatele intra intr-o perioada de repaus, cand inflorirea este scazuta. Acesta este momentul cand plantele pot fi pregatite pentru iernare. Se vor uda si se vor fertiliza mai rar si vor fi taiate la 3-4 internodii (12-15 cm) pentru ca in primavara sa dea lastari vigurosi. Pentru iernare muscata are nevoie doar de lumina si de o temperatura de 6-8 grade, pamantul din ghivece mentinandu-se mai mult uscat.

Muscatele curgatoare sunt mai sensibile la frig decat muscatele zonale. Acestea se vor mentine la temperaturi mai ridicate (10-12 grade), in spatii bine aerisite, luminoase si se vor uda la nevoie.

Primavara muscatele pot fi scoase afara cand temperatura este de cel putin 15 grade (aprilie); din acest moment se va incepe fertilizarea periodica a plantelor pentru stimularea infloririi.

Aranjamentele florale de pe balcoane si terase care contin muscate, nu numai ca incanta privirea, dar sunt si o bariera impotriva insectelor nedorite pe parcursul intregii veri.

Consultant FarmBee,

Inginer Agronom Anca Ponici, Specialist Protectia Plantelor