A ingriji vita de vie inseamna sa investesti timp, energie si pasiune. Vita de vie trebuie taiata, legata, pamantul in care creste trebuie arat si trebuie de asemenea aplicate tratamente fitosanitare. Despre cele din urma vei afla mai multe in acest articol in care vom vorbi despre mana vitei de vie – una dintre cele mai comune boli cu care se lupta viticultorii.

Descrierea generala a bolii

Farmbee - Mana vitei de vie

Aceasta este una dintre cele mai nocive boli ale vitei de vie si una dintre cele mai comune de pe teritoriul tarii noastre. Mana este una dintre micozele, adica bolile produse de ciuperci, care afecteaza vita de vie. Aceasta boala este cauzata de ciuperca Plasmopara viticola care face parte din familia Peronosporaceae.

In ce conditii apare

In timpul iernii, ciuperca responsabila pentru aparitia manei ierneaza pe frunzele cazute. Pe parcursul primaverii, aceasta ciuperca germineaza la suprafata solului si produce infectii, mai ales in conditiile in care ploua si solul este imbibat cu apa. O perioada de doua, trei zile in care solul este umed sau in care ploua in mod constant si apa ajunge sa balteasca la baza plantei favorizeaza dezvoltarea manei.

Farmbee - Mana vitei de vie

Plasmopara viticola produce infectii primare pe parcursul primaverii afectand partea inferioara a frunzelor. Conditiile in care ciuperca se dezvolta presupun temperaturi de peste 8 °C si umezeala. Dupa ce infectia a avut loc, incepe perioada de incubatie in care ciuperca se dezvolta treptat la nivel intracelular. Umezeala favorizeaza aceasta dezvoltare si aparitia conidioforilor, purtatori de microconidii. Aceste microconidii sunt responsabile pentru infectiile secundare care pot avea loc in etape succesive pe parcursul perioadei de vegetatie.

Infectiile secundare produse de mana incep sa se manifeste la temperaturi de peste 11°C, atunci cand apa de ploaie sau de roua stagneaza timp indelungat pe planta, iar nivelul de umiditate din aer este de minim 75%. Daca organele plantei sunt umede pentru mai mult de o ora si jumatate, aparitia manei este favorizata. Infectiile secundare sunt repetitive, numarul lor putand ajunge pana la peste 50.

Perioada de incubatie - de la infectarea plantei pana la aparitia simptomelor - este influentata de conditiile meteorologice. Cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat perioada de incubatie este mai scurta. Astfel, in luna mai, incubatia dureaza intre 8 si 10 zile, insa in lunile calduroase de vara, aceasta este redusa la un interval cuprins intre 4 si 6 zile.

Simptomele manei vitei de vie

Farmbee - Mana vitei de vie

Aceasta boala ataca toate partile plantei: frunzele, lastarii, boabele, carceii, inflorescentele. Se manifesta diferit la nivelul fiecareia prin anumite semne usor de recunoscut. La nivelul frunzelor, mana isi face simtita prezenta prin aparitia unor pete galbui si a unui puf de culoare alba care indica faptul ca ciuperca se exinde in continuare. Ulterior, petele respective incep sa necrozeze si frunza se usuca.

La nivelul boabelor, mana se poate manifesta prin brunificarea acestora, in conditii de umiditate, fapt care va stopa fructificarea. Acest fenomen poarta denumirea de rot-brun. Totodata, atacul manei se poate manifesta prin desprinderea boabelor de ciorchine. In mod similar, si pe lastari sau pe carcei si pe inflorescente, mana se manifesta tot prin brunificare si uscare.

Cum prevenim aparitia manei vitei de vie

Farmbee - Mana vitei de vie

Exista mai multe masuri de preventie care pot tine la distanta mana vitei de vie, daca sunt aplicate la timp. Aceste masuri sunt totodata activitati de intretinere pe care trebuie sa le realizam periodic pentru a sustine o dezvoltarea armonioasa a vitei de vie.

Cele mai comune metode de preventie includ:

  • Aplicarea la timp a taierilor: prin acestea, se elimina partile uscate, batrane si bolnave ale vitei de vie. Taierile se aplica in uscat, in perioada in care vita se afla in repaus vegetativ, perioada care incepe toamna tarziu si dureaza pana la inceputul primaverii. Prin realizarea corecta a taierilor, butucul vitei de vie va deveni mai rezistent la boli, daunatori si conditii meteorologice neprielnice. 
  • Sapatul si aratul pamantului: sapand adanc pamantul si arandu-l, se vor ingropa resturile de frunze pe care se adapostesc ciupercile care cauzeaza mana si se va reduce riscul ca aceasta sa infecteze planta.
  • Indepartarea buruienior: buruienile nu doar consuma resurse importante de substante nutritive, dar sporesc si umiditatea la baza vitei de vie, iar un nivel ridicat de umiditate promoveaza la randul sau aparitia manei.
  • Prevenirea stagnarii apei: prin lucrari de drenare a terenurilor care retin apa.
  • Lucrarile de legat, copilit si carnit sunt de asemenea importante, intrucat lastarii tineri trebuie ingrijiti cu atentie, acestia fiind mai sensibili in cazul in sunt afectati de mana.

Combaterea manei la vita de vie

Farmbee - Mana vitei de vie

Mana poate produce pagube semnificative, punand in pericol productia de struguri. Uneori, aceasta boala poate compromite intreaga recolta. Pentru a evita acest lucru, trebuie intervenit la timp prin aplicarea de tratamente fitosanitare.

Exista numeroase fungicide care pot fi folosite cu succes pentru combaterea manei vitei de vie. In anii in care ploile sunt abundente, stropirile trebuie sa fie realizate mai frecvent intrucat ploaia favorizeaza aparitia manei. In general, tratamentele trebuie continuate pana in luna iulie pentru a preveni compromiterea recoltei.

Un alt factor de risc este grindina, aceasta sporeste cu mult sansa de aparitie a manei. In cazul in care lastarii sunt complet distrusi, acestia se suprima, cei partial compromisi se scurteaza, dupa care se aplica un tratament cu zeama bordeleza.

Tratamentele fungicide se folosesc in diverse faze. La inceputul perioadei de vegetatie, se aplica tratamente cu fungicide acuprice (adica acele solutii care nu contin cupru), de preferat cele sistemice  Imediat dupa inflorire, se pot aplica solutii polivalente, sistemice, iar in a doua etapa a perioadei de vegetatie, se aplica produse care contin cupru si care vor proteja planta si vor sustine maturarea  coardelor. Concentratia solutiei se va stabili in functie de cat de extins este atacul manei, iar produsul trebuie intotdeauna aplicat in baza instructiunilor de pe eticheta.

Solutii ecologice impotriva manei

Farmbee - Mana vitei de vie

Cateva solutii ecologice comune pe care oamenii le folosesc din cele mai vechi timpuri pentru combaterea manei includ:

  • extractul de flori: salvia sau salcamul pot ajuta intr-o oarecare masura la prevenirea manei
  • lapte si apa: amestecul de lapte si apa este un cunoscut tratament impotriva manei, acest tratament poate fi utilizat ca adjuvant pe langa solutiile chimice. Stropirile trebuie efectuate dupa ploaie.

Vita de vie necesita multa ingrijire, dar efortul merita depus avand in vedere strugurii gustosi sau vinul pe care il putem obtine din acestia. In cazul in care te vei confrunta cu mana vitei de vie anul acesta, nu uita sfaturile de mai sus si tine minte ca Farmbee iti sta la dispozitie si cu tratamente specifice care te pot ajuta sa combati cu succes aceasta boala.