Monilioza este una dintre cele mai frecvente boli de care pot suferi pomii fructiferi. Oricine a ingrijit o livada stie cat de neplacuta poate fi aceasta. Indiferent ca este prima data cand te intalnesti cu monilioza sau esti deja obisnuit sa te lupti cu ea anual, informatiile de mai jos iti vor fi utile. Afla care este cauza moniliozei, cum poti recunoaste aceasta boala si ce poti face pentru a o combate.

Descrierea bolii

Farmbee - Monilioza la pomii fructiferi

Monilioza este o boala cauzata de o ciuperca, mai precis, de Monilinia laxa. Ea mai poarta si denumirea de „putregai brun”. Exista mai multe tipuri de ciuperci microscopice in aceasta familie care pot cauza neplacuta boala.

Ca oricare alta problema cauzata de ciuperci, monilioza se dezvolta cu precadere in conditii de umiditate ridicata. In principiu, aceasta incepe sa se manifeste primavara, in urma ploilor abundente.

Un alt factor prielnic dezvoltarii moniliozei il reprezinta temperaturile. Boala se manifesta cu precadere in perioadele din sezonul cald cand vremea este mai rece decat ar fi normal. Cele mai propice momente pentru aparitia bolii sunt atunci cand pomul infloreste, respectiv cand fructele ajung la maturitate.

Totodata, plantele care prezinta anumite leziuni cauzate de taieri, daunatori, grindina sau alte boli sunt mai susceptibile la atacul moniliozei.

Monilioza necesita tratamente specifice pentru a fi combatuta cu succes, deoarece ciuperca responsabila pentru aparitia ei poate supravietui in scoarta copacilor. De aici, ea se dezvolta din nou cand conditiile sunt prielnice.

Simptomatologie

Toate partile pomului fructifer pot fi afectate de aceasta ciuperca, pagubele putand fi semnificative daca nu se aplica tratamente la timp.

Atunci cand pomul fructifer are flori, atacul moniliozei este usor de depistat pentru ca acestea se vor usca si vor arata ca dupa inghet. Monilioza se manifesta treptat, deci nu toate florile vor prezenta semne la inceput, ci doar o parte din ele. Florile care sunt afectate de aceasta boala fungica vor ramane pe ramuri. La nivelul frunzelor, monilioza se manifesta prin caderea acestora.

Un semn care apare la nivelul scoartei si al fructelor este aparitia cleiului. In cazul fructelor afectate de monilioza, se va observa un strat de puf gri sau alb pe suprafata acestora. Atunci cand lastarii sunt afectati de monilioza, se vor ofili si se vor brunifica. Totusi, acestia nu se vor rupe.

Ce specii de pomi fructiferi sunt afectati?

Farmbee - Monilioza la pomii fructiferi

Din pacate, cei mai comuni si apreciati pomi fructiferi cultivati la noi in tara pot fi atacati de aceasta boala. Printre speciile care sunt cel mai des afectate de monilioza, putem enumera merii, caisii, ciresii, visinii, prunii, piersicii, perii.

Speciile samburoase sunt sensibile la aceasta boala, atacul ei putand duce la pierderi critice in productia de fructe. Aproape 90% sau chiar mai mult din florile unui pom pot fi afectate de monilioza, ceea ce inseamna o productie mult mai redusa de fructe. Daca tratamentele de preventie si de combatere nu sunt aplicate la timp, pomul poate fi efectiv distrus de monilioza.

Cum prevenim aparitia bolii

Atunci cand monilioza a pus stapanire pe livada de pomi fructiferi, singura metoda eficienta de a scapa de ea este aplicarea unor tratamente specifice. Totusi, pentru a nu ajunge in acest pas in care pagubele pot fi deja insemnate, se pot aplica anumite metode de preventie a moniliozei care includ:

Indepartarea lastarilor afectati: indata ce observi lastari ofiliti, care s-au brunificat sau au varfurile indoite, poti interveni prin eliminarea acestora. Dupa ce ai taiat lastarii respectivi, ar trebui sa ii distrugi complet prin ardere. Aruncati in alt colt al gradinii sau la baza copacului, acestia vor permite ciupercii sa supravietuiasca si sa se extinda in continuare.

Prevenirea infectiilor la pomi: specimenele cele mai sensibile la monilioza sunt acelea care au suferit leziuni datorita unor taieri necorespunzatoare sau a unor daunatori. Inciziile nevindecate sunt un teren propice pentru ciuperca ce cauzeaza aparitia moniliozei. Pentru a preveni aceste rani periculoase, poti utiliza mastic atunci cand te ocupi de taierea pomilor. Aceasta substanta va acoperi ranile, oferind protectie pomului. Totodata, e important sa cureti si sa dezinfectezi foarfecile utilizate inainte si dupa taieri, pentru ca ciuperca se poate extinde prin intermediul acestora.

Combaterea moniliozei la pomii fructiferi

Farmbee - Monilioza la pomii fructiferi

Ca oricare alta boala fungica, monilioza se poate combate cu ajutorul fungicidelor. Exista o sumedenie de produse pentru combaterea moniliozei pe care le poti achizitiona online sau direct din magazin. Aceste tratamente se pot aplica in diferite perioade ale ciclului de viata al plantelor. Anumite produse pot fi utilizate in timpul iernii, in perioada de repaus vegetativ, ca metoda de preventie. Solutiile de acest gen contin cupru in diverse concentratii si formule, doua ingrediente comune fiind cuprul obtinut din sulfat de cupru tribazic si cel din hidroxid de cupru. 

Se pot aplica tratamente cu rol preventiv si in perioda de vegetatie. Acestea pot fi tratamente de contact, care vor avea o actiune mai rapida, sau tratamente sistemice, care au o actiune mai lenta, dar de durata. 

  • Tratamente cu fungicide de contact: Dithane M-45, Merpan, etc
  • Tratamente cu fungicide sistemice: Switch, Teldor, Chorus, Signum etc.

Fiecare produs este insotit de indicatii precise si trebuie aplicat ca atare. Aplicarile se vor repeta fie la intervale de o saptamana, fie dupa cateva zile, in functie de cantitatea de ploi din perioada in care le utilizezi.

Cu cat ploua mai des, cu atat aplicarea este mai frecventa, deoarece ploaia promoveaza dezvoltarea ciupercilor care pot cauza monilioza. Perioada in care pomul infloreste si cea in care fructele incep sa se coaca necesita des aplicarea de tratamente fitosanitare, pentru ca atunci se dezvolta cel mai mult si monilioza. De asemenea, se pot alterna mai multe tipuri de tratamente cu actiuni diferite pentru a obtine rezultate mai bune.

Monilioza nu este o problema care sa poata fi ignorata. Indata ce observi primele semne in livada, ar trebui sa incepi sa cauti tratamente potrivite perioadei in care le-ai depistat. Pentru mai multe sfaturi concrete despre preventia si tratamentul acestei boli, te sfatuim sa citesti si celelalte articole Farmbee despre combaterea moniliozei la samburoase sau la semintoase.