Iti plac narcisele? Noi le iubim, asa ca am decis sa le dedicam un articol cu informatii interesante si sfaturi despre aceasta specie de flori. Daca vrei sa ai in gradina de primavara frumoasele narcise, acum este momentul sa le plantezi. Afla in continuare mai multe detalii utile despre aceste flori si conditiile lor de plantare si ingrijire. 

Generalitati

Farmbee - Narcisele se planteaza toamna

Narcisa, cunoscuta si sub denumirea stiintifica de Narcissus poeticus sau denumirile populare cocorita, coprine, ghiocelul alb, ghiocelul de munte, face parte din familia Amaryllidaceae. Aceasta floare a aparut pentru prima oara in nordul Africii si in zonele europene cu climat mediteranean. Narcisele sunt plante perene, au bulbi si se pot dezvolta spontan. Inaltimea lor poate sa varieze si sa atinga pana peste 60 de cm. Narcisa se recunoaste usor dupa florile sale albe, galbene sau portocalii, care au forma unei cupe, si frunzele lungi.    

Varietati 

Exista peste 30 de specii de narcise si sute de varietati. Printre tipurile cele mai apreciate de catre iubitorii acestei flori intalnim:

  • Petit Four: se dezvolta frumos in zone care ofera umbra partiala, are petale albe si cupa dubla de culoare portocaliu deschis, un miros puternic si infloreste in ultimele saptamani ale primaverii 

Farmbee - Narcisele se planteaza toamna

  • Golden Ducat: prefera, de asemenea, semiumbra, are flori duble cu petale galbene, infloreste inspre finalul primaverii

  • Barret Browning: necesita multa lumina si se dezvolta la inceputul primaverii, are petale albe si cupa este caramizie 

Farmbee - Narcisele se planteaza toamna

  • Tahiti: infloreste pe la jumatatea primaverii, are flori galbene deosebit de frumoase si se distinge prin inaltimea mai mare la care creste

Farmbee - Narcisele se planteaza toamna

  • Sovereign: acest tip de narcise este foarte popular si usor de recunoscut datorita inaltimii mari a tulpinii si marimii deosebite a florilor sale galben-portocalii 

Farmbee - Narcisele se planteaza toamna

  • Bridal Crown: dupa cum putem intui din denumirea sa, acest soi are petale albe si un parfum deosebit. Bridal Crown este o varietatea de talie inalta care infloreste la inceput de primavara

Cum alegem narcisele 

Farmbee - Narcisele se planteaza toamna

Majoritatea tipurilor de narcise se dezvolta ideal in zone mai racoroase, deoarece temperaturile scazute de pe parcursul anotimpului rece stimuleaza cresterea acestora in primavara. Exista totusi si soiuri de narcise care prefera un climat mai bland. 

Farmbee - Narcisele se planteaza toamna

Inainte de a cumpara bulbi pentru plantarea narciselor, citeste pe fiecare produs in ce tip de zona se dezvolta cel mai bine. De asemenea, poti selecta bulbii de narcise in functie de culoarea pe care ti-o doresti:  flori portocalii, galbene, albe, roz sau bicolore. 

Plantarea bulbilor de narcise 

Farmbee - Narcisele se planteaza toamna

Perioada optima pentru plantarea narciselor incepe in luna septembrie si poate dura chiar pana la finalul lunii noiembrie. Solul trebuie sa fie rece la plantare, dar nu inghetat. Putem planta narcise cu 2, pana la 4 saptamani inainte ca pamantul sa inghete. Narcisele au nevoie de un loc care sa ofere expunere cel putin partiala la soare, ideal fiind unul care ofera minim 6 ore de lumina pe zi. Majoritatea soiurilor tolereaza aproape orice tip de sol, insa cel mai bun este unul cu o fertilitate moderata, pH 6-7, bine drenat, pe care sa il mentinem umed in perioada de crestere. Prea multa apa poate face insa ca planta sa putrezeasca, de aceea e nevoie de un drenaj bun. 

La plantarea bulbilor de narcise, trebuie sa facem o selectie atenta a acestora si sa alegem specimenele care nu sunt uscate. Un alt indicator pentru bulbi de calitate e dimensiunea; cu cat sunt mai mari, cu atat mai bine. Bulbii se planteaza la o adancime maxim de 3 ori mai mare decat inaltimea acestora si la distanta de minim 10 cm unul fata de celalalt. Se poate aplica o cantitate mica de fertilizatori pentru bulbi in groapa in care acestia se planteaza, iar dupa plantare se va uda suprafata cu apa din belsug. 

Farmbee - Narcisele se planteaza toamna

Narcisele se planteaza de regula pe marginea bordurilor sau in forma de patrat sau cerc. Aceste flori nu ar trebui plantate in preajma trandafirilor pentru ca vor impiedica cresterea celor din urma. 

Cum se ingrijesc narcisele

Daca primavara, perioada de inflorire a narciselor, este mai secetoasa, trebuie sa suplimentam cantitatea de apa, mai ales atunci cand nu ploua timp de 2 saptamani sau mai mult. Opreste-te insa din a uda narcisele daca vezi ca frunzele incep sa devina maro. Dupa inflorire, se poate folosi un fertilizator cu un continut ridicat de potasiu. Fertilizarea se poate face din doua in doua saptamani sau chiar o data la trei luni in functie de produsul pe care il alegi. Ai grija sa urmezi cu strictete pasii specificati pe eticheta produsului. 

Florile care mor trebuie indepartate, insa nu trebuie smulse decat in momentul in care s-au ofilit complet, pentru ca astfel ele vor sustine dezvoltarea bulbilor. Acelasi lucru este valabil si pentru frunzele narciselor. Frunzele moarte fie se rup de la baza, fie le indepartam rasucindu-le usor pana se rup. 

Farmbee - Narcisele se planteaza toamna

Daca vrei sa tai narcise si sa le pui intr-o vaza, ideal este sa le tii separat de alte flori. Substantele eliminate prin tulpina narciselor sunt daunatoare pentru alte plante. 

Ce boli si daunatori pot aparea la cultura de narcise?

Farmbee - Narcisele se planteaza toamna

Narcisele sunt cu adevarat speciale si din acest punct de vedere. Datorita compozitiei lor chimice care include acid oxalic, acestea tin la distanta animalele rozatoare. Ele sunt insa otravitoare si pentru animalele de companie, care nu ar trebui lasate in stratul de narcise. Capacitatea narciselor de a tine la distanta animale de dimensiuni mai mari nu le protejeaza insa in fata altor daunatori precum viermii sarma, nematozii sau carabusii. Una dintre cele mai cunoscute boli ale narciselor este putregaiul bulbilor. Acestea pot, de asemenea, sa fie afectate de numerosi virusi. 


In final, speram ca ti-au fost de folos informatiile oferite mai sus. Narcisele sunt o alegere ideala pentru orice gradina, inveselind fara doar si poate peisajul intregii gospodarii. Vrei sa ai parte de culoarea si parfumul lor la primavara? Atunci e timpul sa planifici operatiunea de plantare, iar noi te putem ajuta cu bulbi de narcise de cea mai buna calitate.