Nu e un secret faptul ca tomatele, mai ales tomatele cultivate in solarii, reprezinta una dintre culturile preferate ale fermierilor, datorita recoltelor ridicate, de calitate si posibilitatii de valorificare in extrasezon, la preturi competitive.

Pentru a beneficia la maxim de aceste avantaje, gestionarea bolilor si daunatorilor in solarii trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare fermier. Astfel, un program de protectie integrata pentru prevenirea si combaterea agentilor patogeni trebuie sa includa masuri biologice, culturale, fizice si chimice. Primul pas in aplicarea unui astfel de program este identificarea timpurie a bolilor si daunatorilor prezenti in cultura.

Vremea capricioasa din ultimul timp, cu precipitatii abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate, a creat conditii favorabile pentru aparitia diferitelor boli in solarii.

Una dintre cele mai paguboase boli si a carei incidenta a crescut in ultimii ani in cazul culturilor de tomate din spatiile protejate este patarea cafenie a tomatelor.

Agentul patogen

patarea cafenie a tomatelor

Patarea cafenie a tomatelor este produsa de ciuperca Cladosporium fulvum si este o boala specifica tomatelor cultivate in spatii protejate.

Poate aparea si la cultura in camp a tomatelor, insa vanturile si precipitatiile intense impiedica dezvoltarea ciupercii.

Transmiterea bolii de la un an la altul se face prin miceliul de rezistenta din organele afectate, prin sporii ciupercii, care se gasesc in praful depus pe elementele solarului si pe sol.

Transmiterea bolii in perioada de vegetatie se realizeaza atunci cand ciuperca gaseste conditii optime de dezvoltare, sporii acesteia fiind purtati de catre curentii de aer, insecte (musculita alba de sera), ustensilele si echipamentele lucratorilor etc.

Conditii care favorizeaza aparitia bolii

  • Transmiterea bolii de la un an la altul
  • Lipsa aerisirilor din solar, combinate cu prezenta pe frunze a picaturilor de apa
  • Umiditatea relativa a aerului ridicata, peste 90-95%, corelata cu temperatura de 22­-24 ℃                                 

Simptomele bolii

Primele simptome ale bolii apar pe fata frunzelor dezvoltate, sub forma unor pete decolorate, galbene, care in timp se extind. In dreptul acestor pete, pe fata inferioara a frunzelor, apare in prima zi de la infectie un puf alb (conidiile si conidioforii ciupercii), care mai apoi devine cafeniu, pentru ca la final sa aiba o culoare brun-inchis. Daca evolueaza, petele conflueaza, tesuturile afectate se necrozeaza, iar frunzele afectate se usuca, debilitand plantele. Primele frunze care se usuca in urma atacului sunt cele de la baza plantelor.

Rar, in cazul unui atac mai puternic, se poate manifesta si pe tulpini, petiol, flori si fruct.

Pe tulpini apar pete mici de culoare bruna care se extind in jurul ei, determinand putrezirea, ruperea si indoirea tulpinii.

Florile afectate de infectie sunt distruse.

Fructele cele mai afectate sunt cele din etajul superior - in jurul peduncului apar pete decolorate care se brunifica, patrund in pulpa fructului si apoi incep sa se extinda.

Cum prevenim?

  • Alege sa cultivi hibrizi de tomate rezistenti la patarea cafenie
  • Distruge resturile de plante care au fost infectate, dezinfecteaza spatiul de productie
  • Foloseste un sistem de irigare prin picurare pentru a evita stagnarea apei pe frunze.
  • Foloseste tehnologia de mulcire a culturii pentru a controla umiditatea relativa a aerului sub 90%
  • Aeriseste solarul corespunzator
  • Implementeaza practici culturale care sa maximizeze circulatia aerului in jurul plantelor, prin asigurarea distantelor corespunzatoare de plantare si prin defolierea etajelor inferioare ale tomatelor.

Cum combatem?

Prin tratamente preventive si curative cu fungicide in dozele omologate si respectand timpul de pauza pana la recoltare: Dithane M-45, Bravo 500 SC, Topsin WDG, Captan 80 WDG.

Pulverizeaza bine fiecare planta, in special insista pe partea inferioara a frunzelor

Concluzii

Prezenta acestei boli in cultura de tomate poate duce la pierderi importante cantitative si calitative ale recoltei, prin stagnarea in crestere a fructelor si debilitarea plantelor. Așadar, este important să iei măsurile necesare de prevenție și chiar de vindecare, dacă este cazul, în timp util, pentru a putea să îți protejezi cultura de tomate. Tu ai întâlnit până acum această boală în cultura ta de tomate? Dacă da, cum ai procedat?