Printre cei mai raspanditi arbusti fructiferi cultivati in tara noastra sunt: afinul, murul, zmeurul si coacazul. Acesti arbusti se inmultesc usor si intra repede pe rod, fructele avand valoare nutritiva, dar si terapeutica ridicate.

Inainte de infiintarea unei plantatii mai mici sau mai mari de arbusti fructiferi este bine sa aveti in vedere urmatoarele:

Cerintele fata de factorii de mediu

Afinul se dezvolta bine in zone cu clima racoroasa si umeda, pana la altitudini de 600-800 m. Suporta si temperaturi de pana la -25 grade in perioada de iarna. Solul pe care se planteaza trebuie sa fie bine drenat si fara exces de umiditate, cu o reactie acida.

plantarea_arbustilor_fructiferi_3

Murul se dezvolta bine pe terenurile permeabile ferrite de curenti reci si vanturi puternice. Soiurile fara ghimpi sunt sensibile la ger in perioada iernii, caz in care se vor proteja cat mai bine.

plantarea_arbustilor_fructiferi_2

Zmeurul suporta bine gerurile din iarna, cu conditia ca tulpinile anuale sa fie bine maturate si lignificate la intrarea in iarna. Se poate dezvolta pe orice tip de sol, permeabil, cu umiditate suficienta si cu reactie usor acida.

plantarea_arbustilor_fructiferi7

Coacazul suporta temperaturi de pana la -30 grade in timpul iernii, dar nu suporta temperaturile foarte ridicate si seceta indelungata in timpul verii. Se dezvolta bine pe soluri permeabile si sufficient de umede, cu reactie usor acida.

plantarea_arbustilor_fructiferi_5

Perioada de plantare

Ca si pomii fructiferi, arbustii se pot planta toamna sau primavara. Cand plantarea se face toamna, se va avea in vedere ca plantele sa fie protejate peste iarna cu un musuroi de pamant sau cu alte materiale de protectie (paie, rogojini, folie), mai ales in cazul murului si afinului.

Pregatirea materialului inainte de plantare

Butasii de coacaz se fasoneaza si se scurteaza la 3-4 muguri.

Drajonii de zmeur se verifica sa fie viabili, se vor taia radacinile ranite sau uscate si se vor scurta tulpinile la 20-25 cm.

Butasii inradacinati de afin trebuie sa aiba tulpini de 30-45 cm si un sistem radicular pe care sa adere inca pamantul din pepiniera.

La butasii de mur se verifica coletul si starea radacinilor.

Dupa fasonare, butasii se vor mocirli (intr-un amestec egal de apa+pamant+mranita), dupa care se planteaza.

Plantarea propriu-zisa

Plantarea afinului se face in gropi de 40x40x40 cm. Daca solul nu este suficient de acid, in groapa de plantare se poate adauga turba acida. In gropi, butasii se vor planta cu 4-5 cm mai adanc decat au fost in pepiniera. Dupa plantare, plantele se vor uda foarte bine, apoi se musuroiesc.

Plantarea coacazului se face in gropi de 30x30x30 cm sau in santuri facute in lungul randului, cu respectarea distantei intre plante pe rand, avand grija sa se planteze cu 4-6 cm mai adanc decat in pepiniera. Dupa plantare, se taseaza cu grija, se uda si se face un musuroi pana la mugurele terminal.

Plantarea zmeurului (drajoni) se face in gropi de 40x40x40 cm sau in santuri de 30/30 cm, se uda bine, se musuroiesc pana la 15-18 cm, dupa care se scurteaza lastarii pana la nivelul musuroiului.

Plantarea murului se face in gropi de 25x25x25 cm. Daca plantele sunt la ghivece, cu balot de pamant, se va planta cu 2-3 cm mai adanc fata de nivelul balotului; daca plantele sunt cu radacina nuda, se vor planta cu 3-5 cm mai adanc decat nivelul coletului.

Distantele de plantare

La afin:

-2.5 – 4 m intre randuri
-1.2 – 2.5 m intre plante pe rand

La coacaz:

-2.5 – 3 m intre randuri
-0.7 – 1.5 m intre plante pe rand

Coacazul poate fi plantat si in sistem intensiv, sub forma de gard fructifer, sau in sistem superintensiv, cand recoltarea se face mecanizat.

La zmeur:

-2.5 – 3 m intre randuri
-0.5 m intre plante pe rand

In gradinile mici, distantele dintre randuri pot fi mai mici, avand in vedere ca lucrarile de intretinere nu se fac mecanizat.

La mur:

-2.5 – 3 m intre randuri
-1.2 – 1.5 m intre plante pe rand

Consultant FarmBee,

Inginer Agronom Anca Ponici, Specialist Protectia Plantelor