De peste 2500 de ani, cultivarea vitei de vie este o traditie in tara noastra, cunoscut fiind interesul si aprecierea stramosilor nostri, geto-dacii, fata de aceasta cultura.

Importanta culturii

Strugurii si mustul contin zaharuri usor asimilabile, vitamine, acizi organici, substante protectoare vascular, enocianina - cu efect tonic, saruri minerale care imbunatatesc circulatia sangvina.

Vinul este un produs apreciat pentru gustul sau, pentru aroma, culoare si pentru efectul antioxidant care contribuie la mentinerea sanatatii creierului.

In acest articol iti prezentam cateva aspecte importante legate de plantarea de toamna a vitei de vie.

Care sunt avantajele plantarii de toamna?

 • sistemul radicular are timp sa se refaca pana in primavara
 • butasii plantati toamna intra mai rapid in vegetatie primavara
 • ranile produse prin manipularea butasilor se cicatrizeaza mai usor
 • vitele prezinta o uniformitate mai mare in anul urmator
 • costuri mai reduse cu irigarea

Cand se executa?

Plantarea de toamna a vitei de vie se executa pe terenuri bine drenate, incepe odata cu caderea primelor brume si se finalizeaza inainte de inregistrarea temperaturilor negative (sfarsit de noiembrie).

Cum se executa?

Indiferent de dimensiunile exploatatiei pe care o detii, o plantatie mare sau efectiv via din livada ta, indiferent de soiul de struguri pe care urmeaza sa-l cultivi, de masa sau de vin, pregatirea terenului inainte de plantare si alegerea unui material saditor de calitate si plantarea propriu-zisa sunt de maxima importanta  si cu impact asupra productiilor viitoare.

Lucrarile de pregatire a terenului constau in:

 • Defrisarea vegetatiei lemnoase existenta (arbori, arbusti, pomi, butuci). Daca pe teren a fost amplasata o livada veche, posibil infestata, radacinile se strang si se ard pentru a preveni transmiterea cancerului bacterian.
 • Nivelarea solului pentru eliminarea denivelarilor prezente pe teren, in scopul prevenirii eroziunii solului si a baltirii apei.
 • Odihna solului trebuie respectata in cazul terenurilor pe care a existat o plantatie veche, atat  pentru refacerea structurii si a fertilitatii solului prin cultivarea timp de 3-5 ani a leguminoaselor si gramineelor furajere, cat si pentru a preveni raspandirea bolilor.
 • Fertilizarea cu gunoi de grajd si ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu se realizeaza odata cu desfundarea terenului.
 • Desfundarea terenului la aproximativ 60 cm adancime - in cazul plantarii de toamna trebuie realizata cel tarziu in lunile mai-iunie, inainte de inceperea secetei de vara. Scopul este de a imbunatati regimul de aeratie al solului si activitatea biologica din sol, o mai buna inmagazinare a apei si posibilitatea radacinilor vitei de vie de a se dezvolta in adancime.
 • Nivelarea de suprafata pentru eliminarea denivelarilor aparute in urma desfundarii.
 • Pichetarea terenului se realizeaza pentru a stabili locul unde va fi plantata fiecare vita, iar distantele de plantare se executa la inceputul toamnei.

Cel mai raspandit tip de plantatie din Romania are densitati de 3245-4540 butuci /ha, distantele de plantare sunt de 2,2 m intre randuri si 1-1,4 m intre butuci pe rand.

Plantatiile viticole de tip familial au densitati de 4000-6600 butuci/ha, distantele de 1,5-1,8 m intre randuri si 1-1,4m intre butuci pe rand.

Alegerea materialului saditor

Asigurati-va ca materialul saditor provine de la pepiniere recunoscute, este de calitate, sanatos, prezinta sudura uniforma in jurul punctului de altoire, radacini viguroase, ochi viabili pe cordite.

Saparea gropilor

Pentru ca vita de vie sa se acomodeze cat mai repede la locul de plantare, gropile se sapa cu putin timp inainte de plantare pentru a nu permite pamantului sa se usuce.

Gropile se sapa la o adancime de 50 cm si latime de 35-40 cm. Trebuie retinut faptul ca groapa, cu cat e mai adanca, cu atat va feri vitele de putrezire sau asfixiere, deoarece in caz de precipitatii abundente, fiind un sol afanat, apa se va scurge.

Pregatirea vitelor pentru plantare

Inainte de plantare, vitele se fasoneaza. Aceasta lucrare consta in:

 • scurtarea radacinii la 8-10 cm, indepartarea partilor rupte sau mucegaite

 • suprimarea coletului de la altoi

Cordita nu se scurteaza ca si in cazul plantarii de primavara, ea urmand a fi protejata obligatoriu de musuroiul de pamant.

Imediat dupa fasonare se realizeaza mocirlirea radacinilor vitei de vie. Aceasta lucrare consta in:

 • pregatirea unui amestec de pamant argilos 2/3, balega de vaca 1/3 si apa. Se amesteca pana se obtine un terci de consistenta ‘smantanii’, care sa adere bine la radacini.

 • Introducerea radacinilor si a aproximativ 15 cm din lungimea portaltoiului in acest amestec

Pregatirea vitelor pentru plantare trebuie sa se execute in ziua plantarii.

Plantarea

Plantarea de toamna a vitei de vie

Plantarea vitei consta in:

 • realizarea pe fundul gropii a unei movilite de pamant care are si rol in reglarea adancimii de plantare
 • asezarea vitei in groapa in pozitie verticala, rezemata de peretele dinspre pichet, cu radacinile rasfirate de jur imprejur pe movilita de pamant
 • punctul de altoire trebuie plasat cu cativa centrimetri mai sus de nivelul solului, pentru a preveni cresterea radacinilor din altoi
 • introducerea pamantului reavan si maruntit peste radacini pana la 1/3, intr-un strat gros de 15-20 cm
 • tasarea pamantului cu piciorul dinspre exteriorul gropii catre interior, avand grija ca vita sa ramana in pozitia initiala
 • introducerea in fiecare groapa a 2-4 kg mranita
 • udarea cu 5-10 l apa a fiecarei gropi
 • umplerea gropii pana la nivelul solului cu restul de pamant dupa ce s-a infiltrate apa
 • musuroirea vitelor cu pamant maruntit, grosimea musuroiului trebuie sa depaseasca cordita cu aproximativ 5 cm. Aceasta lucrare are rolul de a proteja vita de ger si este obligatorie in cazul plantarii din toamna. In primavara, musuroiul se desface pana la 6-8 cm sub punctul de altoire.


Asadar, e timpul sa te apuci de treaba, insa nu uita, documentarea corecta asupra pasilor pe care sa ii urmezi in astfel de activitati este importanta pentru a avea rezultate pozitive in cultura de vita de vie. De aceea, speram sa gasesti folositoare sfaturile si recomandarile noastre pentru plantarea vitei de vie, iar daca ai intrebari sau nelamuriri legate de anumite proceduri, specialistii Farmbee iti stau cu drag la dispozitie. Iti dorim spor la treaba si roade bogate!