“Cel mai bun moment pentru plantarea unui pom a fost acum 20 de ani. Urmatorul moment bun este chiar AZI.” – proverb chinezesc

Putine lucruri sunt cele care pot concura cu gustul si aroma fructelor proaspat culese.

Daca iti doresti fructe proaspete, care reprezinta o sursa infinita de vitamine si minerale pentru tine si cei din familie, este momentul sa incepi plantarea propriilor pomi fructiferi.

Trebuie sa sti insa ca aceasta lucrare are o importanta deosebita, de ea depinzand in viitor prinderea si dezvoltarea pomilor.

Mai jos poti regasi principalele aspecte legate de plantarea pomilor fructiferi si cum trebuie sa procedezi pentru a te putea bucura de fructe sanatoase si gustoase direct din propria gradina.

Alegerea terenului si a speciilor pomicole

Atunci cand alegem terenul pe care urmeaza sa fie plantati pomii fructiferi, trebuie sa tinem cont de o serie de aspecte, astfel incat decizia luata sa fie una corecta:

- Pentru a creste vigurosi si puternici, pomii vor avea nevoie de soare; atunci cand alegem locul pentru plantare trebuie sa fim siguri ca in jur nu exista alti copaci mai inalti care pot umbri noul pom plantat, incetinindu-i sau chiar stopandu-i astfel dezvoltarea;

- De asemenea, atunci cand hotaram locul pentru plantare trebuie sa ne gandim la dimensiunea pe care o va avea la maturitate pomul, tinand cont de faptul ca latimea radicinilor va egala in viitor lungimea ramurilor, evitand plasarea acestuia in apropierea unei cladiri;

- Un alt aspect ce trebuie luat in considerare il reprezinta tipul solului: acesta trebuie sa asigure o buna drenare a apei, deoarece un sol excesiv de umed poate afecta radacinile pomilor, ducand chiar la putrezirea acestora (poti verifica gradul de drenare al solului prin saparea unui gropi si turnarea unei galeti cu apa; in cazul in care apa este rapid absorbita in pamant, solul este potrivit pentru plantare, in caz contrar este de preferat sa alegi un alt loc pentru plantare).

- Trebuie evitate solurile lutoase si luto-argiloase, acestea nefiind favorabile pentru cultura pomilor.

In ceea ce priveste alegerea soiurilor de pomi fructiferi ce urmeaza a fi plantati, trebuie sa sti ca selectarea depinde in primul rand de conditiile de mediu si de sol necesare dezvoltarii acestuia.

Iti recomandam sa ceri sfatul specialistului de la care urmeaza sa faceti achizitia, pentru a avea siguranta ca decizia este una potrivita.

Daca vrei sa te bucuri de o varietate cat mai mare de fructe proaspete, preferabil ar fi sa plantezi pomi ce rodesc in diferite perioade ale anului.

Perioada de plantare a pomilor fructiferi

Cea mai potrivita perioada pentru plantarea pomilor fructiferi este toamna, odata cu inceperea caderii frunzelor.

Sunt diverse motive ce recomanda aceasta perioada:

- toamna copacii incep sa intre in repaos vegetativ, astfel ca radacinile acestora vor fi mai putin solicitate pentru procesul de hranire; pomii au astfel suficient timp pentru dezvoltarea, stabilizarea si vindecarea radacinilor si acomodarii acestora cu solul, putand face fata mult mai bine temperaturilor ridicate din timpul verii;

- datorita faptului ca toamna temperaturile incep sa scada iar pomii nu mai sunt supusi stresului termic ridicat din perioada verii, iar in sol exista umiditate suficienta, procesul de irigare se va efectua mai rar.

Pomii fructiferi pot fi plantati si primavara, in cazul in care din diferite motive plantatul acestora nu a putut fi realizat toamna. Daca te hotarasti totusi sa plantezi in aceasta perioada, trebuie sa ti cont de faptul ca pomii plantati primavara au o rata mult mai mica de prindere fata de cei plantati toamna, acest lucru fiind conditionat de anumiti factori cum ar fi: irigarile repetetate, o temperatura moderata etc.

Pregatirea gropilor si stabilirea corecta a distantei intre pomi

Diametrul si adancimea gropilor pentru plantare se stabilesc in functie de radacinile pomilor: o groapa potrivita trebuie sa fie mai mare comparativ cu dimensiunile radacinilor, pentru a le permite acestora sa se pozitioneze corect, natural, fara a fi presate de peretii laterali sau de fundul gropii. Referitor la adancimea gropii, aceastea trebuie calculata astfel incat punctul de altoire al pomului sa se situeze la nivelul solului.

Pamantul rezultat de la sapatul gropilor se va aseza de o parte si de alta a pomului sub forma de musuroaie, acesta fiind utilizat ulterior la acoperirea radacinilor.

Distanta corecta de plantare intre pomi se stabileste in functie de soiuri, aceasta fiind de cel putin 4 – 5 metri, asigurandu-se astfel spatiul de lumina necesar pentru o dezvoltare optima a coroanelor.

Pregatirea pomilor pentru plantare

Inainte de plantarea pomilor, trebuie efectuate operatiunile de fasonare si mocirlire a radacinilor.

Fasonarea radacinilor presupune procesul de curatarea si reimprospatare al acestora, fiind eliminate radacinile rupte, uscate sau ranite pentru a fi stimulata aparitia altora noi.

Pentru mocirlirea radacinilor, proces ce stimuleaza vindecarea ranilor si aparitia de noi radacini, se va realiza o groapa in care vor fi amestecate apa, pamant galben si ingrasamant natural (mranita). Radacinile vor fi apoi scufundate in acest amestec, pomii urmand a fi plantati imediat dupa aceasta operatiune, evitand uscarea mocirlei pe radacini. In lipsa mranitei se poate folosi pamant pentru rasaduri sau pamant pentru plantare, imbogatit in elemente nutritive.

Plantarea propriu-zisa a pomilor

Pomul va fi asezat pe centrul gropii, avand grija ca punctul de altoire sa fie deasupra nivelului solului. Pentru a pozitia corect pomul ne putem folosi de o scandura sau un bat asezat vertical deasupra gropii; pomul va fi apoi asezat cu punctul de altoire sprijinit deasupra scandurii. Trebuie sa urmarim asezarea cat mai buna a radacinilor in groapa: in cazul in care radacinile nu mai au loc in groapa, se va scoate din pamant, in caz contrar, daca punctul de altoire este pozitionat prea jos, se va completa groapa cu pamant atat cat este necesar pentru a asigura o pozitie corecta a radacinilor.

Alaturi de pom se va ingropa si un tutore (bat ajutator de care se leaga tulpina pomului). Acesta va asigura o pozitie corecta a pomisorului, protejandu-l totodata de vant puternic. Tutorele va fi legat de pomisor cu ajutoruI unei sfori, a benzilor de plastic sau a dispozitivelor speciale, pastrandu-se o distanta de 2 centimetri, astfel incat acesta sa nu poata rani tulpina firava a pomisorului.

Odata fixat pomul, se va incepe umplerea gropii in 3 etape astfel: aceasta va fi acoperita cu un prim strat de pamant pana la jumatate, tasand apoi cu picioarele pamantul. Se va turna apoi in groapa un al doilea strat format din gunoi de grajd putred, dupa care pamantul va fi din nou tasat. Urmeaza apoi si cel de-al treilea strat de pamant, cu care vom acoperii groapa pana la nivelul portaltoiului, tasand apoi bine pamantul.

Procedeul de tasare al pamantului la fel ca si udarea pomului dupa plantare, sunt extrem de importante si absolut necesare. Acestea ajuta la eliminarea aerului din sol, prevenind astfel mucegairea si uscarea radacinilor.

Inainte de venirea inghetului si a temperaturilor negative se va face un musuroi de pamant de 30 - 40 cm, menit sa protejeze zona de altoire.

Desi procesul de plantare al pomilor fructiferi pare unul relativ usor, pentru a te asigura ca pomisorul tau va creste puternic si sanatos, iti recomandam sa parcurgi cu atentie toti pasii esentiali plantarii si sa nu eziti sa ceri sfatului unui specialist pentru orice nelamurire legata de aceasta procedura.

Iti uram spor la treaba si sa te bucuri de pomisori cat mai frumosi si sanatosi!