Daca iti plac gusturile puternice, prazul se afla probabil pe lista legumelor tale preferate. Cultivat si apreciat cu precadere in Oltenia si Moldova, prazul este una dintre legumele tipice ale bucatariei noastre. Acesta se poate pastra proaspat si pe parcursul iernii, iar consumat cu un platou de aperitive, e un adevarat deliciu. Daca te-ai gandit sa infiintezi o cultura de praz, afla in continuare care sunt conditiile de care are nevoie aceasta leguma si cum se planteaza.

Caracteristicile prazului

Farmbee - Plantarea si întretinerea culturii de praz

Prazul este o planta legumicola care, pe teritoriul tarii noastre, are un ciclu bienal. In primul an de viata, prazul dezvolta tulpina falsa care creste pana la maxim jumatate de metru inaltime, in timp ce tulpina reala are forma unui disc. Ca si ceapa, prazul are un sistem radicular fasciculat.

O diferenta intre cele doua este faptul ca bulbii de praz sunt mai mici decat cei de ceapa. Frunzele prazului sunt late, curbate si acoperite de pruina. In al doilea an de viata, prazul dezvolta o tulpina florala care poate ajunge pana la inaltimi de 2 m si are o inflorescenta globuroasa care contine in interiorul sau flori alb-verzui de dimensiuni mici.

Conditii de mediu pentru cresterea prazului 

Farmbee - Plantarea si întretinerea culturii de praz

Daca iti doresti o cultura de praz, una dintre cerintele acestei plante este lumina. Prazul ar trebui pozitionat intr-o zona a gradinii unde soarele bate pe tot parcursul zilei. Totodata, se poate dezvolta chiar si in zone cu semiumbra.

Prazul nu are cerinte specifice in ceea ce priveste temperatura, dar se simte cel mai bine atunci cand temperaturile se incadreaza in intervalul 15-25°C. El poate rezista si la temperaturi reduse, insa atunci cand acestea scad sub -4°C, cultura de praz incepe sa fie afectata.

Semintele germineaza incepand cu temperaturi de 3°C. Germinarea are loc in circa 30 de zile la temperaturi de 3-5 °C. Temperaturile ideale pentru ca acest proces sa se realizeze in 10-12 zile fiind cuprinse in intervalul 15-20°C.

Solul potrivit pentru cultura de praz este unul fertil, cu un bun drenaj si bine afanat. Poti cultiva cu succes praz pe un teren cu sol lutos, luto-nisipos, nisipos sau aluvial. Ca valoare ideala a pH-ului, acesta se poate situa intre 6.2 si 7.

Cand vine vorba de apa, prazul are nevoie de cat mai multa. Un sol reavan este ideal pentru a cultiva praz. Va fi, de asemenea, nevoie sa ii asiguri o irigare corecta si regulata pentru a te putea bucura de o productie de calitate. In anii cu seceta, cultura nu va fi de calitate daca solul nu e irigat. Cea mai eficienta metoda de irigare a culturii de praz este prin aspersiune. Trebuie insa evitat un grad prea mare de umiditate pentru ca apa in exces dauneaza culturii de praz, promovand aparitia ciupercilor si a bolilor cauzate de acestea.

Inainte de a cultiva praz, e bine ca la alegerea zonei de plantare sa iei in considerare si cultura premergatoare. Astfel, cele mai bune culturi premergatoare pentru aceasta specie sunt cele de rosii, cartofi, ardei, castravete, varza, fasole, mazare, vinete, conopida. De asemenea, este indicat sa realizezi rotatia culturii de praz o data la 3 ani.

Plantarea si inmultirea prazului in gradina si in camp 

Farmbee - Plantarea si întretinerea culturii de praz

Prazul se inmulteste prin seminte, pe care le poti achizitiona din magazine de specialitate. Semanarea semintelor in camp are loc in primavara, de regula in luna aprilie. Se utilizeaza aproximativ 33 kg de seminte pentru un hectar de pamant, iar adancimea la care se vor semana este de 1,5 cm si distanta de circa 10 cm intre plante, respectiv 0,3 m, pana la maxim 1m intre randuri, in functie de modul in care se realizeaza combaterea buruienilor (manual sau mecanizat). Dupa semanare, trebuie tavalugit terenul pentru ca semintele sa se stea in contact cat mai strans cu solul. 

Lucrarile de pregatire a solului in vederea infiintarii culturii de praz se desfasoara atat primavara, cat si toamna. In toamna, se realizeaza urmatoarele lucrari: discuitul solului - care va asigura un teren nivelat si va elimina resturile culturii premergatoare -, fertilizarea de baza si aratura la o adancime de circa 29 cm.

Primavara, se realizeaza afanarea solului, fertilizarea cu un produs comercial care contine toate cele trei elemente esentiale (fosfor, potasiu si azot) si aplicarea de erbicide pentru a elimina buruienile.

La infiintarea culturii de praz prin rasaduri, plantarea se realizeaza dupa jumatatea lunii mai, pana la jumatatea lui iunie. Se mentine aceeasi distanta intre randuri si plante ca in cazul culturii infiintate prin seminte. Rasadurile se fasoneaza inainte de plantare, reducand radacinile la o lungime de circa 3 cm, iar frunzele se reduc la o treime din lungime, apoi se face mocirlirea radacinii pentru a preveni deshidratarea. Adancimea de plantare a rasadurilor e de 10-15 cm.

Rasadurile utilizate trebuie sa fi fost crescute in rasadnite reci sau semicalde. Perioada in care se vor semana rasadurile este luna martie. Rasadurile ajung la varsta ideala dupa circa 50-60 de zile de la data in care s-au semanat, iar in acest moment ar trebui ca tulpinile lor sa aiba deja 15 cm inaltime si aproximativ 3-4 frunze.

Ingrijirea culturii de praz

Farmbee - Plantarea si întretinerea culturii de praz

Cultura de praz are nevoie de ingrasaminte si exista diverse tipuri de fertilizatori pe care ii poti folosi cu succes pentru a imbogati pamantul in care cultivi aceasta leguma. Indiferent de varianta aleasa, e important sa tii cont de instructiunile de utilizare specificate pe produs si sa nu depasesti doza necesara. La 10 zile – 2 saptamani de la plantarea prazului, se poate aplica o prima serie de fertilizatori pe baza de azotat de amoniu.

In afara de tipurile de ingrasaminte comerciale care ofera o solutie echilibrata pentru sol si un aport optim de nutrienti, mai poti folosi, de asemenea, si gunoi de grajd pentru a fertiliza prazul. Daca nu s-a aplicat gunoi de grajd la cultura premergatoare celei de praz, e indicat sa se aplice acest tip de ingrasamant, impreuna cu azotatul de amoniu. La un hectar de pamant, e nevoie de circa 20 de tone de ingrasamant organic si 300kg de azotat de amoniu.

Exista o serie de boli si daunatori care pot afecta cultura de praz, motiv pentru care e indicat sa aplici tratamente fitosanitare si erbicide pentru a preveni efectele nedorite. Printre cei mai comuni daunatori ai prazului intalnim nematodul tulpinilor si tripsul comun, iar bolile intalnite deseori la cultura de praz includ putregaiul si fuzarioza.Exista o serie de asemanari intre ingrijirea culturii de ceapa si cea de praz, precum si in ceea ce priveste conditiile de mediu pe care le prefera cele doua specii, iar daca ai cultivat deja ceapa, merita sa dai o sansa si culturii de praz. Daca urmezi toti pasii necesari pentru cultivarea si intretinerea culturii, un hectar de teren iti poate aduce o recolta de pana la 40-50 de tone. Pentru mai multe sfaturi despre culturi autohtone si nu numai, ramai conectat la blogul nostru.