Zmeurul este un arbust cultivat si apreciat inca din cele mai vechi timpuri. Fructele sale gustoase se pot folosi in diverse produse alimentare si nu numai. Afla mai multe despre proprietatile zmeurului si despre cum poti cultiva si ingriji aceasta planta.

Importanta culturii

In familia fructelor de padure, zmeurul ocupa un loc important, fiind cea mai populara varietate dupa capsun. Zmeurul prezinta cateva avantaje pentru care merita cultivat:

  • poate creste in soluri mai saracacioase
  • se poate adapta conditiilor climatice din diverse regiuni
  • incepe sa dea roade rapid si in mod regulat
  • nu necesita tehnologii speciale la plantare sau recoltare
  • fructele se pot folosi intr-o gama larga de produse alimentare si cosmetice

Beneficii asupra sanatatii

Cu un continut ridicat de vitamine, acizi si minerale si o aroma deosebita, fructele de zmeur sunt un ingredient ideal pentru o dieta sanatoasa. Printre elementele benefice ale acestor fructe putem numi vitaminele A, E, C, complexul de vitamine B, calciu, caroten, fier, magneziu, potasiu. Consumul de zmeura poate aduce o serie de beneficii pentru sanatate:

  • protejeaza impotriva diabetului si a bolilor de inima
  • protejeaza vederea, parul, pielea si intarzie efectele imbatranirii
  • consolideaza sistemul imunitar
  • reduce inflamatia
  • protejeaza sistemul osos
  • este ideal in curele de slabire

Date generale despre zmeur

Zmeurul, cunoscut si sub denumirea Rubus idaeus, este un arbust care face parte din familia Rosaceae. Zmeurul produce fructe puternic colorate, rosu-violet, si creste in general in zonele de padure si in zone stancoase sau deluroase. Zmeurul poate creste la altitudini diverse de pana la 2000 m. Totusi, pentru o dezvoltare prielnica se recomanda cultivarea la o altitudine de maxim 1000 m.

Plantarea zmeurului

1 | Achizitionarea butasilor

Butasii ar trebui achizitionati de la magazine de specialitate. Astfel, ne asiguram ca acestia sunt de calitate, nu sunt afectati de daunatori si nu vor dezvolta boli specifice. Butasii achizitionati ar trebui sa aiba o eticheta care sa specifice clar soiul, producatorul si detalii legate de cultura vizata.

2 | Alegerea locului de plantare

Zmeurul nu este foarte pretentios in privinta solului, se simte insa cel mai bine intr-o zona umeda si racoroasa. Are in acelasi timp nevoie de soare pentru a creste. In general, zmeurul se dezvolta usor in zone deluroase unde are parte de suficienta expunere la soare.  

Zmeurul se planteaza in sol fertil, usor si cu un bun drenaj. Un sol ideal are o umiditate de circa 75% si o aciditate scazuta. Un nivel prea mare de umezeala nu este indicat pentru culturile de zmeur deoarece radacinile pot putrezi rapid. Astfel, solul argilos nu este indicat. Alegerea locului de plantare depinde de soiul plantat.

3 | Momentul plantarii

Zmeurul se planteaza de regula toamna. Lunile octombrie, noiembrie sunt cele mai bune pentru a infiinta o cultura de zmeur. Totodata, exista soiuri care se pot planta in primavara, dupa dezghet.

4 | Adancimea de plantare

Groapa in care se planteaza butasii de zmeur poate fi sapata pana la 50 cm. Butasii de zmeur trebuie plantati la o adancime de aproximativ 20 cm.

5 | Distanta intre randuri

Distanta dintre randuri difera in functie de soi si de cat de rezistent si fertil este solul. In principiu, plantarea se face la o distanta de circa doi metri care va permite zmeurului sa se dezvolte armonios. Distanta dintre plantele dispuse pe fiecare rand variaza intre 50 cm si 80 cm.

6 | Sustinerea

De regula, zmeurul are nevoie de suport pentru ca planta sa se dezvolte in directie verticala, prin urmare, trebuie sa utilizam un sistem de sustinere. De obicei, se folosesc sarme, prinse de stalpi de lemn sau de beton. Stalpii se plaseaza la distante de 6-10 m si la adancimi de 50-70 cm. Se pot infiinta si culturi sub forma de gard care nu necesita un sistem de sustinere.

Ingrijirea zmeurului

Irigarea

Din cauza ca radacinile sale nu sunt foarte adanci, zmeurul are nevoie de un supliment de apa, in special in lunile calduroase de vara. Irigarea se poate face fie prin sistem de picurare, utilizand conducte perforate prin care se scurge apa (potrivita pentru culturile din zone plane) sau prin aspersiune, metoda care va asigura o irigare uniforma (potrivita pentru culturi din zonele denivelate).

Taierile

Zmeurul se taie in primavara. Taierea tulpinilor se poate realiza inca din primul an de la plantarea butasilor. Se practica taieri de formare, de intretinere ,indepartandu-se acele parti ale plantei care sunt bolnave, uscate sau afectate de inghet. Se lasa doar partea sanatoasa a plantei care poate creste armonios. Prin taiere, planta va fi redusa la o inaltime de aproximativ un metru.

Aplicarea fertilizatorilor

Fertilizarea solului este esentiala pentru a putea obtine o cultura sanatoasa, cu o crestere rapida. Pentru zmeur, se pot aplica tratamente de fertilizare pe baza de azot , potasiu, magneziu, fosfor. La aplicarea produselor, trebuie respectate cu strictete indicatiile specifice fiecaruia. Totodata, se pot utiliza tratamente organice precum gunoiul de grajd sau compostul care se aplica de regula din doi in doi ani. Inainte de aplicarea fertilizatorilor, este bine sa se faca o analiza a solului  pentru a afla de ce elemente nutritive are nevoie.

Protectia impotriva bolilor, daunatorilor si a buruienilor

Unele dintre bolile care pot afecta zmeurul sunt fainarea, rugina, putregaiul cenusiu, antracnoza. Pentru a proteja zmeurul de boli, se folosesc diverse tratamente fitosanitare. Acestea se pot aplica incepand din al doilea an. Buruienile trebuie eliminate din zona in care se va cultiva zmeurul, iar cu ajutorul erbicidelor acestea se pot tine sub control. Pana in al doilea an, cand incepem aplicarea erbicidelor, putem folosi folie sau gunoi paios pentru a tine buruienile la distanta.

Recoltarea

Momentul optim de recoltare si metoda utilizata

Fructele zmeurului se recolteaza la maturitate, in mod manual. Fructele se matureaza in mai multe etape, prin urmare se recolteaza esalonat, o data la cateva zile. Se poate utiliza un receptacul la cultivare, iar fructele se pot pune in cutii de plastic, lazi de lemn sau in galeti.

Depozitarea

Zmeura nu rezista mult dupa recoltare, maxim cateva zile, fiind perisabila. Fructele trebuie transportate cu grija, iar pentru a le conserva cat mai mult timp, se depoziteaza in lazi frigorifice.

Intrebuintari ale fructelor

Cateva preparate din zmeura

Cateva dintre cele mai populare preparate alimentare din zmeura sunt siropul, marmelada si dulceata.

Zmeura este folosita pentru proprietatile sale si in produse pentru ingrijirea pielii sau a parului, uleiul de zmeur fiind foarte apreciat ca ritual de intretinere.

Tu pentru ce alegi sa cultivi zmeur?