Un sol hranitor, apa si lumina sunt cele trei dorinte ale plantelor din curtea noastra. Trei din cele patru, daca punem la socoteala si sufletul pe care il punem in gradinarit!

Cand vine vorba de lumina, plantele au diferite personalitati: unele iubesc sa fie scaldate in razele soarelui, in timp ce altele prefera sa fie ocrotite de umbra pomilor.

Pentru ca suntem in perioada in care plantam bulbii florilor de primavara, vrem sa discutam despre deosebirile dintre plantele iubitoare de soare si plantele de umbra.

Distinctia intre preferintele plantelor se face astfel:

  • in plin soare – portiuni ale gradinii care beneficiaza de cel putin 6 ore de soare pe zi;
  • la semiumbra - expunere timp de 3-6 ore pe zi, dupa amiaza sau dimineata;
  • la umbra – expunere la soare pentru mai putin de 3 ore pe zi (dimineata sau dupa-amiaza).

Aceasta diferentiere e esentiala – de multe ori, o planta cu dificultati de crestere poate fi salvata prin simpla transplantare intr-o zona mai insorita sau mai umbroasa!

Plantele care prefera soarele

Plantele iubitoare de soare vor creste greu si vor inflori putin daca nu au suficienta lumina. In lipsa acesteia, tulpina plantei se alungeste iar frunzele se pot decolora.

Cum le recunoastem?

Au tulpini mai viguroase, mai multe ramuri, frunze mai mici si mai groase. Culoarea frunzelor este de un verde mai deschis. Adesea, frunzele pot fi lucioase sau pot avea perisori. Aceste plante sunt bogate in inflorescente.

Cateva flori perene ce prefera soarele:

Plantele de umbra

Stiai ca? Atunci cand sunt private de lumina, frunzele plantelor cu frunze pestrite devin verzi. Pentru a-si pastra aspectul variegat, trebuie sa beneficieze de lumina pe durata zilei.

Pe de alta parte, cand plantele de umbra sunt expuse la soare mai mult decat e cazul, sufera: florile se pot decolora, frunzele se ingalbenesc si sunt arse la margini. Altele se ofilesc si mor daca sunt tinute in plin soare.

Cum le recunoastem?

Frunzele sunt mai mari si cu o cuticula subtire; sunt adesea netede. Tulpinile sunt mai inguste si cu mai putine ramificatii. Gratie cantitatii mari de clorofila, au un proces de fotosinteza mai eficient. Adica se multumesc cu putin si isi prepara hrana fara mari necesitati de lumina!

Desi de obicei au mai putine flori, compenseaza cu o crestere vegetativa abundenta.

Cateva flori perene ce prefera semiumbra sau umbra:

Chiar si plantele care prefera umbra pot sa tolereze lumina directa a soarelui in timpul diminetii sau la apus, insa nu si in miezul zilei.

Cum sa impaci plantele de soare si plantele de umbra in aceeasi gradina?

Suntem siguri ca printre soiurile tale preferate se regasesc plante cu necesitati diferite in materie de expunere la soare.

Ce poti face ca sa le acomodezi placut in gradina ta?

  • Creeaza o schita a gradinii, cu zonele mai expuse la soare si cele mai umbrite si planteaza in consecinta. Pentru o delimitare mai clara, poti crea straturi inaltate marginite cu piatra.
  • Pastreaza o coerenta cromatica in ambele parti ale gradinii si foloseste plante de legatura.
  • Creeaza puncte focale cu ajutorul pavajelor, mobilierului sau in jurul arborilor, pentru un aspect echilibrat si plin de personalitate.
  • Fii pregatit sa te adaptezi. Daca ai o gradina cu arbori si arbusti tineri, in timp conditiile de expunere la soare se vor schimba si va fi nevoie sa regandesti distributia plantelor. Studiaza constant cum cade lumina soarelui in gradina ta de-a lungul zilei.

Speram ca te-am inspirat sa faci din gradina ta o oaza in care florile cresc armonios.

Tu ce bulbi de flori plantezi in perioada aceasta?