Culturile de tomate sunt printre cele mai populare din tara noastra si nu numai. Ne place gustul tomatelor, le putem cultiva in diverse soiuri si folosi in nenumarate feluri in bucatarie. Chiar daca tomatele sunt aproape nelipsite din sera sau gospodarie, acestea nu sunt neaparat usor de cultivat. Multi daunatori si boli pot afecta cultura de tomate. Afla mai multe despre principalii daunatori ai culturii de tomate si cum sa ii combati.

Cultura de tomate

Caracterizare generala

Plante erbacee anuale cunoscute sub denumirea stiintifica de Lycopersicum esculentum, tomatele provin din America de Sud. Cu continut ridicat de lycopen, un puternic antioxidant ce poate preveni bolile de inima si cancerul, tomatele sunt foarte apreciate pentru calitatile nutritive si gustul lor. Se pot utiliza in stare proaspata pentru consum direct sau pot fi folosite pentru a produce alte produse culinare ce pot fi conservate (bulion, ketchup, paste tartinabile).

Principalii daunatori ai tomatelor

Coropisnita

Cunoscuta si drept Gryllotalpa gryllotalpa, coropisnita are un mod specific de atac. Ea isi depune ouale in pamant, iar larvele rezultate din acestea se vor hrani cu radacinile plantelor tinere. Sunt extrem de daunatoare deoarece, sapand tuneluri in pamant, afecteaza solul din care planta incearca sa isi extraga nutrientii. Prin urmare, rasadurile de tomate vor avea un aspect ofilit si vor muri.

Acarieni

Acarianul sau Tetranichus urticae este un tip foarte comun de paianjen. Acesta poate afecta un numar considerabil de legume deoarece poate sa se raspandeasca foarte rapid si usor. Cel mai adesea, atacul sau se manifesta in verile calde si secetoase, in lunile iulie si august. Ca metoda de atac, acarianul inteapa frunza tomatelor si extrage sucul celular. Prin urmare, frunzele incep sa aiba pete cenusii sau ajung sa se usuce si sa cada, iar planta nu mai rodeste.

Molia tomatelor

Tuta absoluta sau molia tomatelor este un tip de fluture din familia Lepidoptera. Acest daunator va ataca toate portiunile verzi ale tomatelor. Molia formeaza niste mine specifice in interiorul frunzelor pe masura ce se hraneste cu epiderma acesteia. Totodata, pot ataca fructul, pe masura ce acesta se coace, preferand partea de sus a acestuia in care sapa galerii.

Musculita alba de sera

Cunoscuta stiintific sub denumirea de Trialeurodes vaporariorum, musculita alba se dezvolta optim in culturile protejate care ofera temperaturi ridicate, precum serele. Musculita colonizeaza planta in stadiul de larva si adult si va suge seva acesteia. Prin urmare, frunzele tomatei se ingalbenesc apoi se usuca si cad.

Carabusul de mai

Carabusul de mai este un daunator temut care ataca numeroase tipuri de culturi, printre care si pe cele de tomate. Este cunoscut sub denumirea stiintifica de Melolontha vulgaris. Larvele acestui daunator se formeaza in sol, de unde incepe atacul radacinii plantelor. Tomatele atacate de acest daunator vor fi retezate la nivelul coletului.

Nematozii galicoli ai radacinilor

Acest daunator poarta denumirea stiinifica de Meloidogyne incognita. Nematodul galicol al radacinilor apare in culturile de tomate de sera, preferand temperaturile ridicate. Larva nematodului ajunge la radacina tomatelor, apoi, prin aceasta, inainteaza pana la varfurile de crestere unde se hraneste cu tesutul plantei. Semne ale prezentei acestui daunator sunt ofilirea frunzelor, uscarea plantei si stagnarea cresterii.  

Tripsul tutunului

Tripsul tutunului mai poarta si denumirea de Thrips tabaci. Acest daunator isi depune ouale in tesutul plantei (in frunza, floare sau chiar direct in fruct). Tripsul tutunului va ataca tomatele si in stadiul de larva, si in stadiul de adult. Acesta, odata patruns in planta, extrage seva florilor, a frunzelor sau a fructului. Semnalul ca tomatele au fost atacate de acest daunator este faptul ca vei vedea pete galbui, cenusii sau maro pe suprafata atacata. Seceta favorizeaza aparitia acestui daunator.  

Omida fructelor

Omida fructelor are denumirea stiintifica de Helicoverpa armigera. Aceasta depune ouale in partea inferioara a frunzelor plantei. Odata ajunsa la stadiul de larva, omida va incepe sa se hraneasca din frunza, perforand-o. Pe masura ce se maturizeaza, larva incepe sa consume si interiorul tomatei, distrugand tesutul si samburii acesteia.

Masuri de prevenire a aparitiei daunatorilor

Utilizarea de soiuri rezistente sau tolerante la atacul daunatorilor

Pentru a preveni aparitia daunatorilor, este indicat sa se foloseasca soiuri de tomate care au o rezistenta dovedita la atacul acestora.  Acest tip de soiuri se pot obtine pe cale genetica si au diverse mecansime specifice de rezistenta si protectie fata de atacul daunatorilor. In baza preferintelor tale, Farmbee iti poate recomanda diverse soiuri de tomate, avand o gama laga de seminte de calitate de tip profesional și hobby.

Asolamentul

Asolamentul sau rotatia culturilor asigura protectia culturii de tomate deoarece reprezinta un obstacol in inmultirea abundenta a daunatorilor. Practic, solul infestat cu un anumit tip de daunator va fi cultivat cu un alt tip de cultura care nu reprezinta o sursa de hrana pentru acesta. Se poate face rotatia culturii de rosii cu cea de varza, spanac sau fasole de exemplu. Totodata, chiar daca nu se face asolament, se pot combate daunatorii cultivand tot tomate, dar de soi diferit.

Lucrarile solului

Pentru a perturba dezvoltarea daunatorilor in sol, trebuie efectuate lucrari periodice in acesta precum aratul pamantului in sezonul de vara sau toamna, grapatul, operatiuni realizate cu cultivatorul etc. Arand pamantul, se scot la suprafata unde vor fi distruse de mediu (prin temperatura, umiditate sau fiind consumate de pasari).

Utilizarea ingrasamintelor

Ingrasamintele de natura organica sau cele care contin minerale contribuie la combaterea daunatorilor, marind rezistenta tomatelor.

Respectarea epocii de plantare

Epocile de plantare sunt perioadele optime in care ar trebui sa se faca plantarea. Respectand epocile de plantare, putem, de asemenea, sa evitam daunatorii asigurandu-ne ca perioada in care acestia sunt cei mai activi nu coincide cu cea in care tomatele de abia se dezvolta.

Lucrari de intretinere

Lucrarile de intretinere, precum aratul pamantului, contribuie si la distrugerea buruienilor care joaca rolul de gazda pentru daunatori. Multi daunatori se inmultesc si se hranesc cu ajutorul buruienilor, astfel ca, eliminandu-le, scadem riscurile datorate daunatorilor.

Masuri curative

Utilizarea tratamentelor

Utilizand pesticide specifice, vom sustine cu succes dezvoltarea unei culturi bogate de tomate tinand la distanta daunatorii. Tratamentele fitosanitare se utilizeaza conform specificatiilor fiecarui produs, iar intre aplicari este necesar sa se ia pauze pentru ca resturi de pesticide sa nu ramana in tomate. In portofoliul FarmBee, poti gasi numeroase insecticide si fungicide de calitate pentru cultura ta de tomate.   

Importanta mentinerii sanatatii tomatelor

Urmand pasii de mai sus, poti preveni aparitia daunatorilor si toate efectele negative datorate atacului acestora. Rezultatul va fi o cultura bogata si sanatoasa de care te vei putea bucura, fie pentru consumul propriu, fie pentru comercializare.


Esti pregatit sa infrunti daunatorii tomatelor anul acesta?