Lucerna are o varietate larga de intrebuintari, fiind una dintre cele mai populare plante de nutret, dar si o planta extrem de utilizata in tratamente naturiste. Lucerna se cultiva inca din cele mai vechi timpuri pe teritoriul tarii noastre. Afla cum se infiinteaza o cultura de lucerna si ce proprietati are aceasta planta.

Cateva generalitati despre lucerna

 • Lucerna, cunoscuta de asemenea ca si Medicago sativa, este o planta perena ale carei radacini cresc foarte adanc in pamant (pana la 2m).
 • Lucerna este o planta ce apartine familiei leguminoaselor, iar florile acesteia sunt usor de recunoscut datorita culorii lor albastru-violet.
 • Lucerna se cultiva de milenii. Civilizatii antice, precum cea a Mesopotamiei, obisnuiau sa o cultive. Mai apoi, a fost purtata in Grecia antica, Africa si, in cele din urma, in America, prin intermediul colonistilor spanioli.

Tipuri de lucerna

Exista diverse soiuri de lucerna pe care le putem cultiva pe teritoriul tarii noastre. Cateva dintre cele mai populare sunt Madalina, Mihaela, Roxana, Primula, Magnat, Luxin, Triumf, Fundulea, Cezara, Prosementi. Acestea se pot cultiva singure sau in combinatie cu alte plante precum ovazul. In general, soiurile de lucerna cultivate la noi sunt foarte rezistente si asigura o productie vasta.

Cele mai importante caracteristici ale lucernei

 • Proprietati nutritive si utilizari

Lucerna contine o sumedenie de substante nutritive esentiale pentru sanatate: vitaminele A, B, C (in proportie de 4 ori mai mare decat fructele citrice), D, E, K, minerale, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, antioxidanti (bioflavonoide), acizi organici, acid folic, aminoacizi.

Prin componenta sa bogata si variata, lucerna se dovedeste benefica in tratarea multor boli, precum cele pulmonare, a infectiilor, inflamatiilor, a problemelor digestive, retentiei de apa, artritei, osteoporozei, a problemelor legate de un nivel crescut al colesterolului. Totodata, lucerna se mai foloseste si in preventia si tratarea tumorilor. Lucerna este de asemenea benefica pentru intarirea sistemului imunitar si a vaselor sangvine, protejarea ficatului, eliminarea toxinelor si purificarea sangelui.

 • Beneficiile cultivarii lucernei

Lucerna are o capacitate mare de adaptare la diverse conditii climatice. Datorita radacinilor sale lungi, lucerna poate sa absoarba o cantitate mare de apa. Prin urmare, ea rezista cu usurinta in perioade secetoase. De asemenea, poate face fata si temperaturilor scazute.

Lucerna se cultiva usor si ofera recolte bogate. In general, cultura de lucerna este folosita ca planta furajera sau pentru preventia si tratarea unor boli. Ca nutret, lucerna asigura animalelor numeroase elemente nutritive necesare sanatatii, iar prin continutul sau de substante estrogene, contribuie la fertilitate si reproducere.

Totodata, lucerna este o importanta planta melifera (produce nectar pe care albinele il vor transforma in miere).

Cultura de lucerna creste nivelul de nitrogen din pamant, imbunatatind fertilitatea si structura solului.

Cand si cum se cultiva

 • Care este perioada de cultivare a lucernei?

Lucerna se poate semana incepand din luna martie. Semanatul se poate realiza si la inceputul toamnei si va asigura o recolta mai bogata in primavara urmatoare, dar aceasta perioada presupune si riscuri datorita apropierii sezonului rece.

Lucerna nu se cultiva la adancime mare pentru ca astfel ar rasari greu. In general, adancimea de incorporare este intre 2 si 3 cm. Inainte de semanat, trebuie sa aram solul, in general, la adancimi de 20-25 cm. Apoi, se face nivelarea solului.

Ca si cantitate, pentru un hectar se pot utiliza circa 20, pana la 25 kg de seminte.

 • Ce clima si sol prefera?

Lucerna face fata usor perioadelor secetoase, deci poate creste in zone in care nu ploua regulat, insa se dezvolta optim in conditii de buna irigatie. Totodata, rezistenta la ger este una destul de ridicata. Lucerna creste cel mai des la campie.

Ea se poate cultiva intr-o varietate mare de soluri (galben, argilos, podzolic). Cele mai potrivite sunt solurile cu bun drenaj si aciditate scazuta.

Inainte de infiintarea culturii, se pot aplica fertilizatori pentru a ne asigura ca solul va oferi suficiente substante nutritive. Lucerna are nevoie in special de cantitati mari de fosfat. Aplicarea fertilizatorilor ar trebui facuta doar dupa ce am testat solul pentru a verifica ce compozitie are.

 • Alte informatii relevante

Pentru a infiinta o cultura de lucerna, trebuie sa achizitionezi seminte de lucerna de calitate din magazine de specialitate. Astfel, eviti semintele care ar putea fi purtatoare de boli si daunatori  transmisibili la plante si care sa nu produca o cultura sanatoasa,

Semintele de lucerna rezista inghetului in sol, iar pentru a optimiza productia, e nevoie de o irigare corespunzatoare.

Inainte de semanare, se face inocularea semintelor pentru a asigura un proces normal de fixare a nitrogenului si de formare a nodozitatilor pe radacini. Inocularea presupune bacterizarea semintelor cu bacterii de tip Rhizobium prin amestec intr-o solutie ce contine apa si pudra.

Durata unei culturi de lucerna variaza in general in jurul a 4 ani de zile, existand insa si tipuri care au o durata de viata de 7 ani.

Lucerna se regenereaza dupa fiecare cosire, iar terenul pe care o cultivam poate fi cosit de cateva ori pe an (intre 3 si 7 cosiri).

La infiintarea primei culturi de lucerna, este recomandat sa se cultive, cel putin cu un an inainte, o alta cultura.

Ingrijirea culturii de lucerna

 • Cum combatem aparitia daunatorilor si buruienilor in cultura de lucerna?

Buruienile si daunatorii pot reduce recolta si calitatea acesteia. Pe langa buruieni, lucerna poate fi afectata si de boli si daunatori specifici precum gargarita frunzei de lucerna (Hypera variabilis), mozaicul lucernei, fainarea lucernei, rugina (Uromyces striatus), gandacul rosu de lucerna (Phytodecta fornicata), Tripsii etc.

Se pot lua masuri de precautie impotriva acestor daunatori chiar inainte de plantarea lucernei. In acest sens trebuie:

 • utilizate doar seminte certificate

 • realizata rotatia culturilor pentru a preveni aparitia bolilor; astfel, leguminoasele perene ca si lucerna se cultiva dupa cultivarea cerealelor paioase sau prasitoare

 • evitata fertilizarea cu gunoi de grajd nefermentat care ar putea sa contina cuscuta

De asemenea, se poate practica arderea vetrelor cu cuscuta sau acoperirea lor cu strat de paie si pamant pentru a le stopa dezvoltarea.

Exista un numar de erbicide pe care le putem folosi pentru a tine buruienile la distanta de cultura de lucerna. Trebuie alese produse pe care se specifica clar ca sunt destinate acestei plante. Unele dintre componentele active ale erbicidelor care pot proteja lucerna sunt propizamidul, bentazonul, imazamoxul, glifosatul din sare de izopropilamina.

Tratamentele se pot aplica in anul insamantarii, inainte de a face recoltarea,  sau dupa recoltare, la cateva zile dupa cosire.

Tratamentele trebuie aplicate respectand strict cerintele de pe ambalajul produsului si intervalul necesar dintre aplicare si cosire. Zilele fara vant sunt ideale pentru aplicarea produselor pentru ca putem evita astfel ca ele sa ajunga si pe alte culturi carora le-ar putea dauna.

Recoltarea lucernei

In primul an, recoltarea se face atunci cand lucerna se afla undeva intre inceputul perioadei de inflorire, dar nu trece de jumatatea acesteia. Atunci, productia este cea mai abundenta. In cazul in care nu o recoltam in aceasta perioada, cultura va deveni mai rara.

Ulterior, lucerna se recolteaza la imbobocire, la primul cosit, iar urmatoarele cosiri se fac atunci cand planta a inflorit in proportie de o treime.

Ultima recoltare trebuie realizata cu cel putin circa 30 de zile inainte de inceputul perioadei de inghet. Astfel, planta va putea sa inmagazineze suficienti nutrienti pentru a rezista sezonului rece.

Fie ca o utilizam ca planta de furaj sau o recoltam pentru alte scopuri, lucerna este o planta-minune pe care avem marele noroc de a o putea cultiva la noi in tara. Tu pentru ce vrei sa cultivi lucerna anul acesta?