Vrei ca productia ta din sera sau solar sa aduca rezultatele asteptate? Una dintre tehnicile esentiale care asigura o productie de succes este rotatia culturilor. Afla cum si de ce se aplica aceasta tehnica de cultivare in sere si solarii.

Ce sunt rotatia culturilor si asolamentul?

Rotatia culturilor

Prin rotatia culturilor intelegem cultivarea diferitelor specii de plante pe acelasi teren, de-a lungul mai multor ani, intr-o ordine prestabilita.

Asolamentul

Asolamentul se refera la planificarea tipurilor de culturi pe care le vom planta intr-un an. Asolamentul presupune repartizarea speciilor pe suprafata de cultivare.  

Avantajele rotatiei culturilor

Limitarea aparitiei bolilor si daunatorilor

Unul dintre motivele principale pentru care se practica rotatia culturilor este acela de a tine la distanta bolile si daunatorii. Cand acelasi tip de cultura creste in mod repetat in acelasi sol, se expune pe o perioada indelungata aceluiasi tip de daunatori. Schimband tipul de cultura, nu lasam daunatorii sa isi stabileasca domiciliul permanent in acel sol. Astfel, scade numarul daunatorilor si al bolilor pe care le cauzeaza.

Echilibrarea aportului nutritiv si imbunatatirea fertilitatii solului

Prin rotatia culturilor, se vor echilibra cerintele nutritive ale plantelor din sere si solarii. Fiecare specie de plante prefera un anumit tip de substante nutritive. Cand cultivam in mod repetat aceleasi plante, acestea absorb tot continutul de elemente nutritive de care solul dispune si il fac, treptat, mai sarac.

Prin urmare, plantele nu se vor mai dezvolta optim si vor fi mai predispuse la boli. Una dintre plante poate avea cerinte sporite de azot, de exemplu (varzoase, solanacee, telina). Rotind aceste culturi cu plante care preiau azot din aer (de exemplu mazarea, fasolea sau lintea), vom asigura un aport nutritiv suficient noii culturi.

Rotatia culturilor este o metoda gratuita si ecologica de a mentine solul fertil.

O productie sporita

Fiind mai putin expusa la daunatori si avand parte de hrana necesara, noua cultura se va dezvolta armonios.

In cele din urma, scopul final al rotatiei culturilor este acela de a produce mai multe roade de calitate mai inalta.

Tipuri de culturi

Culturile succesive: presupun cultivarea a 2 sau 3 tipuri de plante in mod succesiv, in acelasi sol, pe parcursul unui an. Legumele astfel cultivate se vor imparti in cultura de baza, care va fi prezenta pentru cel mai lung interval de timp in solar sau sera si cultura secundara care are perioada de vegetatie mai scurta si cerinte fata de lumina scazute.

Culturi asociate: se cultiva in mod simultan pe acelasi teren, pe parcursul unui an. Plantele astfel cultivate pot apartine aceleiasi specii sau familii botanice (de exemplu rosii cultivate in paralel cu ardeiul iute). Acest tip de cultura este foarte des utilizata in sere si solarii.

Tipuri de asolamente

Gruparea principalelor legume in functie de familie

Cand rotim culturile, trebuie sa ne ferim sa cultivam plante din aceeasi familie in mod repetat pe acelasi teren, pentru a tine la distanta daunatorii. Totodata, la rotatie, trebuie sa luam in considerare nevoile nutritive ale fiecarui tip de planta pentru a le asigura hrana necesara. Mai jos, familiile de plante de care se tine cont la rotatie.

Solanacee: rosia, ardeiul, cartoful, vinetele

Leguminoase cu boabe: mazarea, fasolea

Crucifere: varza, ridichia, conopida

Cucurbitacee: castravetele, dovleacul, dovlecelul, pepenele

Chenopodiaceele: spanacul, sfecla rosie

Liliacee: ceapa, prazul, usturoiul

Compozitele: salata, anghinare

Umbelifere: patrunjelul, telina, leusteanul, morcovul, mararul

Labiateele: busuioc, cimbru

Exista diverse scheme utilizate la rotatia culturilor. Ca si regula generala, se tine cont de nevoile de nutrienti ale plantelor astfel:

 • un sol cu continut ridicat de nutrienti pentru solanacee si cucurbitacee
 • un sol cu putini nutrienti: liliacee, henopodiacee
 • un sol echilibrat: umbelifere

Reguli de care trebuie sa tii cont intr-o rotatie

 • nu se cultiva plante din aceeasi familie in mod succesiv pentru a evita aparitia bolilor si a daunatorilor specifici
 • inainte de plantarea rasadurilor, se verifica serele si solariile si se repara toate defectele din scheletul acestora, precum si ramele rasadnitelor si se inlocuiesc geamurile sparte
 • se mobilizeaza solul inainte de infiintarea noii culturi cu cazmaua sau cu mijloace mecanice
 • se dezinfecteaza scheletul solarului sau al serei si solul inainte de plantare (solul poate fi si inlocuit periodic), iar buruienile pot fi combatute cu ajutorul erbicidelor
 • se tine cont de conditiile microclimatice la alegerea culturilor care vor creste prin rotatie
 • plantarea nu ar trebui realizata in timpul zilei cand temperatura din sera sau solar e ridicata (cel mai indicat moment este seara)
 • folosim seminte de calitate la plantarea prin rotatie pentru a preveni si in acest fel daunatorii

Amplasarea legumelor

Amplasarea legumelor consumatoare de nutrienti trebuie facuta dupa cele care lasa solul bogat in azot. Din grupa legumelor cu cerinte ridicate de nutrienti, retinem ca fac parte rosiile, dovleacul, varza, dovleceii, castravetii, telina, varza, prazul. In schimb, din grupa legumelor care fixeaza azotul in radacini fac part culturile leguminoase cu boabe, precum fasolea si mazarea. Astfel, aceste grupe se pot intercala pentru a asigura un randament maxim al productiei si protectie naturala impotriva daunatorilor.

Tipuri de culturi incompatibile in asolament

Mai jos, cateva reguli cu privire la incompatibilitatea culturilor:

 • nu se planteaza rosii dupa culturi de vinete, castraveti, ardei sau cartof (cea mai buna alegere este sa le cultivam dupa fasole sau ceapa)
 • nu se planteaza varza dupa macris, patrunjel sau spanac (e in ordine sa o cultivam dupa ceapa, morcov, usturoi sau sfecla)
 • nu se planteaza castravetii dupa pepene sau dovlecei (castravetii cresc cel mai bine dupa conopida, ceapa sau ridichi)
 • fasolea nu se planteaza dupa plante care apartin aceleiasi familii, in rest, nu exista interdictii

Rotatia culturilor se practica de sute de ani si este o metoda necostisitoare si eficienta pentru a obtine o cultura de calitate. Esti pregatit sa demarezi lucrarile de cultivare prin rotatie in sera sau solar?