Daca te atrage ideea de a creste albine pentru a obtine miere, sunt foarte multe lucruri pe care trebuie sa le stii despre aceste insecte uimitoare, dar si despre construirea unui stup. In acest ghid, iti vom prezenta pe scurt cele mai importante notiuni pe care un apicultor incepator ar trebui sa le cunoasca.
Motive pentru care merita sa cresti albine
Mierea de albine este motivul principal pentru care ai vrea sa cresti albine. Pe langa faptul ca este gustoasa si se poate folosi in diverse preparate culinare, mierea contine si o multime de enzime, aminoacizi si vitamine benefice sanatatii.
Totodata, daca ai albine, acestea te vor sprijini si la imbunatatirea recoltelor si a culturilor de plante prin procesul de polenizare care faciliteaza inmultirea acestora. Ca sa sporesti procesul de polenizare, pentru a atrage albinele polenizatoare spre florile plantelor, poti utiliza un atractant pentru albine. Acest tip de produs raspandeste substante aromate care atrag albinele, favorizand astfel polenizarea.
Pasi pentru inființarea crescatoriei de albine
Inainte de a infiinta o crescatorie de albine, trebuie sa te documentezi cu privire la acestea. Sunt numeroase resurse si carti din care poti afla mai multe despre familiile de albine. E important, de asemenea, sa intelegi cum produc albinele miere si cum se hranesc prin extragerea polenului de la flori.
Albinele se pot cumpara, iar o familie initiala de albine va fi compusa din cateva mii de membri.
Albinele achizitionate vor include, in primul rand, matca sau regina stupului – albina care detine un rol esential in inmultirea stupului si care traieste circa 5 ani. Celelalte albine sunt albinele lucratoare, care traiesc aproximativ 30 de zile, si trantorii, al caror scop este acela de a se imperechea cu matca. Per total, un stup de albine are undeva intre 30.000 si 45.000 – 50.000 de albine.
Ca tip de apicultura, vorbim despre doua categorii: apicultura pastorala, care presupune deplasarea stupilor, si cea stationara, prin care stupii se mentin in acelasi loc. Prin apicultura pastorala, stupii cu albine sunt mutati in locuri diferite pentru a asigura polenizarea mai multor culturi.
Ustensile necesare infiintarii unei crescatorii de albine
Pentru a infiinta o crescatorie de albine, ai nevoie de un stup si de un echipament special pentru apicultori. Poti alege sa achizitionezi stupul din diverse magazine de specialitate sau il poti comanda online. Un stup cu 10 rame este necesar pentru a demara crescatoria de albine. Acesti stupi pot fi achizitionati sub forma de kit deja asamblat sau neasamblat pe care il poti monta singur.
Ca echipament necesar apicultorilor, ai nevoie, in primul rand, de un combinezon cu masca. Poti gasi cu usurinta produse de acest fel in comert. Pentru a manevra stupul in conditii de siguranta ai, de asemenea, nevoie de manusi apicole.
Pentru ca albinele sa fie linistite in momentul in care realizezi diverse lucrari la stup, e necesar sa folosesti si un afumator. Cu acest dispozitiv din inox sau otel, se produce un fum care ajuta la calmarea si indepartarea albinelor din stup, lucru care iti permite sa efectuezi lucrarile necesare.
Daca ai probleme cu albinele datorita comportamentului agresiv al acestora, fie fata de tine sau in raport cu celelalte albine din stup, poti aplica si solutii pentru calmarea albinelor. Acest tip de produse induc albinelor o stare de calm datorita compozitiei lor bazate pe arome naturale.
Construirea stupului
Daca vrei sa construiesti un stup de la zero, ai nevoie de mai multe componente, dar si de abilitatile tehnice necesare. Poti construi un stup taind un butoi de 200 de litri in doua, pe verticala. In aceasta sectiune, trebuie taiata o nisa prin care albinele vor patrunde in stup. In interior, recipientul trebuie uns cu ceara de albine pentru ca insectele sa fie mai dornice sa populeze stupul si pentru a indeparta alte mirosuri.
Ulterior, trebuie construit cadrul de lemn pentru acest stup. Cadrul va sustine greutatea stupului. Acesta trebuie sa il cuprinda, dar sa fie prevazut, de asemenea si cu picioare de sprijin. Pentru fixarea cadrului de corpul stupului, poti folosi suruburi. Tot din lemn se construiesc si ramele pe care albinele isi vor fixa fagurii, iar la final, trebuie construit un capac de tabla pentru stup care se va atasa pe cadrul de lemn.
Daca vrei sa comanzi un stup gata facut, trebuie sa te ocupi doar de asamblarea si pozitionarea acestuia. Daca este prima data cand infiintezi o crescatorie de albine, stupii orizontali ar putea fi cea mai buna alegere pentru tine deoarece sunt mai usor de intretinut. La structura orizontala, pe masura ce familia de albine se dezvolta, se vor adauga ulterior stupi noi. Structura aceasta seamana cu un vagon la extremitatile caruia se adauga stupii noi.
La stupii orizontali, primavara se lasa un fagure cu miere si unul cu pastura pe peretii laterali, iar in mijloc se pozitioneaza fagurele cu puiet. Astfel, acesta va fi mentinut la caldura si se va dezvolta mai repede.
La stupii verticali, datorita amplasarii acestora, munca de intretinere este una mai complicata, motiv pentru care acesti stupi sunt mai potriviti apicultorilor cu experienta. Stupii verticali au la baza o constructie orizontala, iar pe verticala, structura se continua prin etaje. La aceasta structura verticala, pe masura ce albinele umplu cu miere fagurele unui magazin, se vor adauga noi magazine deasupra.
Activitati principale in cresterea albinelor
Pentru a creste cu succes albine si a te putea bucura de mierea acestora, e nevoie sa le monitorizezi constant activitatea si stupii. Trebuie sa retii, de la bun inceput, ca albinele au nevoie de un mediu curat. Astfel, indata ce primavara temperaturile incep sa depaseasca valoarea de 8°C, albinele trebuie eliberate pentru a face zborul de curatire, care le permite sa isi faca nevoile afara, intrucat albinele nu vor face niciodata acest lucru in stup. Cu aceasta ocazie, poti sa profiti pentru a curata baza stupilor.
Toamna, fagurii care nu sunt acoperiti de albine trebuie scosi, iar stupul se va ventila. Tot acum, in cazul in care matca este deja batrana, aceasta ar trebui inlocuita. Se vor inlocui si fagurii defecti si se va face mai mult spatiu in stup pentru a asigura o incalzire mai buna a acestuia in sezonul rece. Pe parcursul iernii, interventia apicultorului asupra stupului ar trebui sa fie minima, fiind nevoie ca albinele sa fie ascultate regulat pentru a te asigura ca sunt in regula.
Recoltarea mierii
La recoltarea mierii, ai nevoie de doua scule esentiale: centrifuga apicola, pe care o vei folosi pentru a recolta mierea, si un maturator de miere, care te ajuta sa extragi surplusul de apa din cantitatea de miere recoltata. Totodata, maturatorul te ajuta si in depozitarea mierii.
Recoltarea mierii poate incepe in perioada de inflorire a salcamului, cand albinele sunt deosebit de active. Atunci cand mierea se recolteaza, trebuie lasate circa 7-8 kg de miere in stup. Acestea vor reprezenta rezerva necesara de hrana a albinelor pe parcursul iernii. In medie, in functie de cat de bine intretinute sunt albinele si de conditiile naturale ale fiecarui an, ar trebui sa poti obtine in jur de 40 kg de miere pe stup intr-un an.
Apicultura nu este, cu siguranta, una dintre cele mai usoare activitati pe care le poti desfasura in timpul liber sau ca profesie. Cu toate acestea, este usor sa devii pasionat de acest domeniu, mai ales atunci cand ajungi sa obții o productie insemnata de miere pe care o poti valorifica. Deci, cum te simti, esti gata sa devii apicultor?