Smochinul este o specie exotica pe care o asociem, de regula, cu zonele calde. Cu toate acestea, se pot cultiva cu succes smochini si pe teritoriul tarii noastre, cat timp conditiile climatice ne permit acest lucru. Afla in cele ce urmeaza ce caracteristici si nevoi are aceasta specie si cum o poti cultiva cu succes.

Generalitati despre smochin

Farmbee - Smochinul - plantare si ingrijire

Smochinul este o specie care creste in mod natural in Bazinul Mediteranean si in zona Orientului Mijlociu. Acesta se cultiva de sute de ani in tari precum Iran, Turcia sau Grecia, fiind foarte apreciat pentru fructele sale dulci si gustoase, denumite smochine. 

In mod normal, smochinul creste sub forma de tufa, insa prin dirijarea cresterii, in zonele calde, se poate dezvolta si sub forma de pom. Frunzele mari, de un verde inchis, ale smochinului sunt crestate si ating circa 30 cm in latime. Fructele se dezvolta dintr-un unic mugure, fara a necesita polenizare. Smochinul incepe sa dea rod din al doilea an de viata, rodind de 2 ori pe an daca nu este afectat de inghet. Aceasta specie este una longeviva care poate supravietui pana la 80 de ani.

In tara noastra, smochinul se poate cultiva in zone cu clima mai calduroasa, precum Clisura Dunarii, judetele din vestul tarii sau zona de litoral. Cateva dintre cele mai comune soiuri de smochin pe care le poti cultiva pe teritoriul autohton includ: de Crimea, Caracal 3, Drobeta 1 si 3, de Portugalia, Svinita 1, Calimirna.

Plantarea si inmultirea smochinului

Farmbee - Smochinul - plantare si ingrijire

Fiind o specie subtropicala, smochinul va avea anumite pretentii atunci cand vine vorba de zona de plantare. Intervalul ideal de temperatura pe care il prefera acest arbust este 17-26 °C. In perioada de vegetatie, temperaturile nu ar trebui sa scada sub 4°C pentru ca el sa poata supravietui.

Data fiind originea smochinului, acesta suporta cu usurinta seceta, insa e bine sa se faca irigarea culturii in zonele in care ploua rar sau putin. Solul ideal pentru smochin este unul  nisipos lutos sau lutos, chiar si solul calcaros fiind potrivit. Solul cu un bun drenaj si reavan e de asemenea pe placul smochinului, iar pH-ul cu o valoare de 6-7 este cel mai potrivit.

Lumina este esentiala pentru smochin, aceasta specie preferand un loc cat mai insorit, dar rezistand si in semiumbra. O ultima conditie pentru a putea cultiva cu succes smochin este ca acesta sa fie cat mai bine ferit de vant.

Farmbee - Smochinul - plantare si ingrijire

Pentru a infiinta o cultura de smochin, trebuie realizate in prealabil niste lucrari de pregatire a terenului. Acestea includ scarificarea  la 50 cm adancime, mobilizarea in adancime in toamna, la 30 cm, fertilizarea solului, maruntirea si nivelarea acestuia.

Ca material saditor pentru smochin, se pot folosi butasi, drajoni sau marcote. Plantarea smochinului seamana cu cea a altor specii de pomi fructiferi. Plantarea se face pe randuri, iar orientarea ideala este in directia Nord-Sud. 

Cea mai buna perioada pentru infiintarea culturii e toamna, insa plantarea se poate face si primavara. Distanta dintre randuri trebuie sa fie undeva intre 4 si 5 metri, iar distanta dintre plantele de pe acelasi rand de 2,5 - 4 m. Distanta va fi diferita in baza soiului, unii smochini fiind mai vigurosi si necesitand mai mult spatiu. 

La plantarea smochinului, se sapa gropi de circa 40 cm lungime, latime si adancime, insa pe terenurile nedesfundate, gropile se fac mai mari, de 60-80 cm. 

Ingrijirea smochinului

Farmbee - Smochinul - plantare si ingrijire

Desi smochinul rezista bine la caldura, s-ar putea sa fie nevoie sa uzi planta din cand in cand, mai ales in perioadele secetoase. Anual, cultura de smochin are nevoie de o medie de precipitatii de 700-1400 mm. Daca precipitatiile medii pe an nu depasesc 700 mm, ar trebui irigata cultura, metoda cea mai eficienta fiind cea prin picurare. Udarea culturii de smochin se poate realiza saptamanal, frecventa fiind mai mare in perioadele secetoase.

Pentru a optimiza dezvoltarea smochinilor, trebuie indepartate regulat buruienile, lucrare care se poate face manual, cu sapa sau in mod mecanizat. Toamna, se poate ara pamantul la o adancime de circa 13 cm intre randuri.

Taierile regulate sunt un alt pas esential in ingrijirea culturii de smochin. Acestui arbust i se pot aplica ambele tipuri de taieri: de formare si de fructificare, desi cele necesare sunt doar cele de formare. Taierile de formare vor ajuta la ajustarea formei coroanei si obtinerea unui aspect placut al acesteia, lucru care va promova si o dezvoltare sanatoasa. Forma de tufa este cea mai usor de intretinut pentru cultura de smochin. Totodata, aceasta permite si o recoltare mai rapida. 

La aceste lucrari de taiere - care se pot realiza atat toamna, la intrarea plantei in repaus vegetativ, cat si in primavara - se scurteaza ramurile de 1 an la 40 cm, se elimina partile uscate sau bolnave ale plantei, dar si lastarii care par sa se dezvolte spre interiorul tufei. 

Pentru a spori recolta, se pot realiza si taieri de fructificare, in uscat, in a doua jumatate a lunii martie. Acestea implica eliminarea a unei treimi sau patrimi a formatiunilor fructifere care au imbatranit. 

Indiferent de perioada sau tipul lucrarilor realizate, este necesar sa porti manusi si sa te speli bine pe maini dupa relizarea taierilor intrucat smochinul poate elimina substante toxice la taiere. Totodata, ai grija sa nu pui mana pe fata atunci cand tai ramurile smochinului.

Pentru a mentine in conditii optime smochinii si a te asigura ca vei obtine o recolta buna, poti aplica fertilizatori la inceputul primaverii, apoi in luna mai si la finalul verii.

Farmbee - Smochinul - plantare si ingrijire

Smochinul este o specie desul de rezistenta la boli si daunatori. Daca dezvolta totusi anumite boli precum monilioza, putregaiul cenusiu sau antracnoza, sau daca livada este atacata de paduchele lanos, paduchele testos, musculita alba sau paianjenul rosu,, se pot aplica tratamente specifice pe care le poti gasi cu usurinta la un magazin de specialitate sau in portofoliul nostru de produse.

Inainte de inceputul iernii, smochinul se poate pregati prin legarea ramurilor, acoperirea cu paie sau coceni si infasurarea intr-o panza de protectie (sac de iuta),  pentru a il proteja astfel de vant si conditiile vitrege din sezonul rece.

Recoltarea si conservarea fructelor

Farmbee - Smochinul - plantare si ingrijire

Smochinul ofera cea mai mare productie de fructe in al patrulea sau al cincilea an de la plantare. Fiind o specie care rodeste de doua ori pe an, recoltarea se va face in doua etape. Prima ar trebui sa aiba loc in iulie, iar a doua in toamna. 

Recoltarea din toamna se poate face intr-un interval lung de timp, din septembrie pana in noiembrie, indata ce fructele s-au maturat. Recoltarea smochinelor coapte (moi si de culoare violet) se face manual, iar a celor in parga (pentru dulceata, gem) se face taind fructele de pe ramuri. 

Farmbee - Smochinul - plantare si ingrijire

Smochinele pot fi consumate proaspete imediat dupa recoltare sau se pot prepara in dulceturi, siropuri sau gemuri care se conserva timp indelungat. Totodata, smochinele se pot deshidrata si consuma ca fructe uscate pe termen lung.  

Smochinul este o specie destul de putin pretentioasa, pe care o poti cultiva cu succes daca locuiesti intr-una dintre zonele mai calduroase ale tarii. Fructele acestui arbust sunt absolut delicioase si pot fi folosite in diverse preparate culinare de care te poti bucura pe tot parcursul anului. Daca esti gata sa plantezi proprii tai smochini, nu uita ca te putem ajuta cu sfaturi si tratamente de calitate.