Atunci cand doriti sa plantati in gradina pomi fructiferi, ar trebui sa tineti seama, la alegerea soiurilor, de urmatoarele:

  • Timpurietatea
  • Perioada de coacere
  • Destinatia productiei
  • Perioada de consum

Se recomanda, de asemenea, daca avem spatiu suficient pentru plantarea pomilor fructiferi in gradina, sa alegem soiuri cu coacere esalonata, ceea ce poate asigura un consum si o pastrare mai indelungata a fructelor.

Incercam sa venim in sprijinul dumneavoastra prin prezentarea in acest articol a unor soiuri de mar si par produse si cultivate in Romania (soiuri autohtone).

Soiuri de mar

Soiuri cu coacere in luna iulie: Red Prime, Romus

Red Prime este unul dintre cele mai timpurii soiuri de mar. Se cultiva pentru consumul in stare proaspata a fructelor sau pentru industrializare. Durata de pastrare dupa recoltare este de 3-4 saptamani. Perioada de coacere este 20-30 iulie.

Romus este cel mai timpuriu soi de mar, cu coacere intre 10-20 iulie. Este destinat consumului in stare proaspata a fructelor. Fructele pot fi pastrate pana la 2-3 saptamani, doar daca sunt recoltate corespunzator, la maturitate deplina. Soiul este rezistent la rapan si fainare. Este cel mai valoros soi de vara, fructul fiind colorat in rosu aprins si cu un gust foarte bun.

Soiul este omologat in Romania din anul 1983.

Soiuri cu coacere in iulie-august: Nouvelle Europe

Nouvelle Europe este un soi care se coace in perioada 20 iulie-10 august. Fructul este galben-verzui, colorat cu rosu pe partea insorita. Este destinat consumului in stare proaspata a fructelor, putand fi pastrate pana la 3 saptamani dupa recoltare.

Soiuri cu coacere in luna august: Pionier, Prima

Pionier este un soi cu coacere in perioada 15-30 august. Este destinat consumului in stare proaspata a fructelor. Daca se recolteaza la maturitatea deplina, in conditii corespunzatoare, fructele pot fi pastrate pana in luna decembrie. Este un soi rezistent la rapan si fainare, cu fruct la maturitate colorat frumos in rosu inchis-grena.

Soiul este obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Voinesti si omologat in anul 1987.

Prima este un soi care se coace in perioada 15-30 august. Are o rezistenta foarte buna la rapan si fainare. Se cultiva pentru consum in stare proaspata a fructelor, putand fi pastrate de la recoltare pana in luna decembrie. Fructul are o culoare galben-verzuie, colorat la maturitate in rosu pe partea insorita.

Este unul dintre cele mai vechi soiuri de mar cultivate in Romania, inca din 1970.

Soiuri cu coacere in luna septembrie: Auriu de Bistrita, Generos, Golden Spur, Mutzu, Parmen auriu, Rebra

Auriu de Bistrita este un soi care se coace in perioada 1-10 septembrie. Fructele frumos colorate in galben-auriu, usor roz pe partea insorita, cu aroma placuta, sunt destinate consumului in stare proaspata. Pot fi pastrate pana in luna ianuarie.

Soiul a fost obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita si omologat in anul 1991.

Generos este un soi cu perioada de coacere intre 20-30 septembrie. Fructele de culoare rosu deschis pe un fond galben-verzui, sunt destinate consumului in stare proaspata, putand fi pastrate de la recoltare pana la inceputul lunii aprilie.

Soiul a fost obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Voinesti si omologat in anul 1987.

Golden spur este un soi cu perioada de coacere intre 20-30 septembrie. Fructele de culoare galbena, cu puncta ruginii mari si rare, sunt destinate consumului in stare proaspata, putand fi pastrate de la recoltare pana in luna martie.

Soiul a fost obtinut ca o mutatie de tip spur din Golden Delicios, in anul 1959.

Mutzu este un soi cu perioada de coacere intre 20-30 septembrie. Fructele au culoarea verde-galbui, usor colorate in rosu pe partea insorita. Sunt destinate consumului in stare proaspata si pot fi pastrate de la recoltare pana in luna martie.

Soiul este cultivat inca din anul 1949.

Parmen auriu este un soi cu perioada de coacere intre 20-30 septembrie. Fructele la coacere sunt de culoare aurie, cu rosu portocaliu si dungi carmin. Sunt destinate consumului in stare proaspata, putand fi pastrate de la recoltare pana in luna decembrie.

Soiul a fost initial obtinut in Anglia si introdus in cultura inca din anul 1802.

Rebra este un soi cu perioada de coacere intre 1-10 septembrie. Culoarea fructelor este verde albicioasa, acoperita cu rosu pe partea insorita. Fructele sunt destinate consumului in stare proaspata, putand fi pastrate de la recoltare pana in luna martie.

Soiul a fost obtinut la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti-Maracineni in anul 2003.

Alte soiuri cu coacere in aceasta perioada, introduse recent in cultura in Romania, cu rezultate destul de bune ar mai fi: Goldrush, Liberty si Royal Gala.

Soiuri cu coacere in septembrie-octombrie: Ciprian, Florina, Frumos de Voinesti, Starkrimson

Ciprian este un soi cu perioada de coacere intre 25 septembrie-10 octombrie. Este imun la rapan, are rezistenta mare la fainare si la arsura bacteriana. Culoarea fructului la maturitate este rosu inchis spre grena. Fructele sunt destinate consumului in stare proaspata, putand fi pastrate de la recoltare pana in lunile martie-aprilie.

Soiul a fost obtinut la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Voinesti si omologat in anul 1988.

Florina este un soi cu perioada de coacere intre 25 septembrie-25 octombrie. Este un soi cu rezistenta ridicata la fainare. Culoarea fructului la maturitate este galbena acoperita cu rosu, cu lenticele albicioase pe toata suprafata. Fructele sunt destinate consumului in stare proaspata, dar si industrializarii, putand fi pastrate de la recoltare pana in luna martie.

Soiul a fost introdus in cultura in tara noastra in anul 1993, datorita rezistentei mari la fainare.

Frumos de Voinesti este un soi cu perioada de coacere intre 25 septembrie-10 octombrie. Fructul la maturitate are culoarea de fond galbena-limonie, acoperita cu rosu-portocaliu. Fructele sunt destinate consumului in stare proaspata, dar si industrializarii, putand fi pastrate de la recoltare pana in lunile noiembrie-decembrie.

Soiul a fost obtinut la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Voinesti si omologat in anul 1967.

Starkrimson este un soi cu perioada de coacere intre 25 septembrie-10 octombrie.Fructele la maturitate au culoarea rosie, cu lenticele, cu aroma placuta si dulci. Sunt destinate consumului in stare proaspata, putand fi pastrate de la recoltare pana in luna martie.
Soiul a fost introdus in cultura in Romania in anul 1956.

Alte soiuri cu coacere in aceasta perioada, introduse recent in cultura in Romania, cu rezultate destul de bune ar mai fi: Granny Smith, Reneet de Canada sau Sir Price.

Soiuri cu coacere in luna octombrie: Idared, Jonagold, Jonathan

Idared este un soi cu perioada de coacere intre 5-25 octombrie. Fructele mari, la maturitate au culoarea verde-galbuie, acoperite ¾ cu un rosu aprins, cu gust dulce, acidulat. Fructele sunt destinate consumului in stare proaspata, dar si industrializarii, putand fi pastrate de la recoltare pana in luna aprilie.

Soiul a fost introdus in cultura in Romania in anul 1979.

Jonagold este un soi cu perioada de coacere intre 5-25 octombrie. Fructele mari, la maturitate au culoarea galben-verzuie, acoperita partial de rosu deschis, cu gust foarte dulce si usor acidulat, foarte aromate. Fructele sunt destinate consumului in stare proaspata, dar si industrializarii, putand fi pastrate de la recoltare pana in luna aprilie.

Jonathan este un soi cu perioada de coacere intre 5-25 octombrie. Fructele la maturitate au culoarea verzuie acoperita cu rosu carmin, iar pulpa are aroma specifica. Sunt destinate consumului in stare proaspata, putand fi pastrate de la recoltare pana in luna martie.

Soiuri de par

Soiuri cu coacere in luna iulie: Napoca, Triumf

Napoca este un soi timpuriu, cu coacere in perioada 15-20 iulie. Fructele, de culoare galben-pai si usor rumene pe partea insorita, de greutate mijlocie de circa 130g, sunt destinate consumului in stare proaspate. Pot fi pastrate doar 1-2 saptamani de la recoltare.

Triumf este un soi timpuriu, cu coacere in perioada 15-25 iulie. Fructele mari, de culoare galbena cu rosu pe partea insorita, sunt destinate consumului in stare proaspata si se pot pastra doar 7-14 zile dupa recoltare.

Soiul este obtinut la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti-Maracineni si omologat din anul 1983.

Soiuri cu coacere in luna august: Argessis, Carmen, Carpica, Favorita lui Clapp

Argessis este un soi romanesc, cu coacere in perioada 1-15 august. Fructele mari, de cuoare verde galbuie cu rosu aprins pe 60% din suprafata, sunt destinate consumului in stare proaspata si se pot pastra aproximativ 1 luna de la recoltare.

Soiul este obtinut la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti-Maracineni si omologat din anul 1985.

Carmen este un soi cu coacere in perioada 1-10 august. Fructele au greutate medie spre mare (190g), de culoare galbena cu rosu pe partea insorita,sunt destinate consumului in stare proaspata si se pot pastra circa 1 luna de la recoltare.

Carpica este un soi romanesc, cu coacere in perioada 15-30 august. Fructele sunt mari, de culoare galbena acoperita cu rosu pe 50% din suprafata, destinate consumului in stare proaspata, putand fi pastrate cam 14 zile dupa recoltare.

Soiul este obtinut la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti-Maracineni si omologat din anul 1989.

Favorita lui Clapp este un soi cu coacere in perioada 10-30 august. Fructele sunt de marime mijlocie spre mare (170 g), de culoare galben-verzui cu rosu pe partea insorita, destinate consumului in stare proaspata, putand fi pastrate circa 1 luna dupa recoltare.

Soiuri cu coacere in lunile august-septembrie: Williams, Williams rosu

Williams este un soi cu coacere in perioada 25 august-10 septembrie. Fructele sunt de marime mijlocie spre mare, de culoare galben pai, destinate consumului in stare proaspata, putand fi pastrate cam 14 zile dupa recoltare.

Este unul dintre cele mai raspandite soiuri in Romania inca din anul 1900.

Williams rosu este un soi cu coacere in perioada 25 august-10 septembrie. Fructele sunt mari (180-200g), colorate in rosu intens, destinate consumului in stare proaspata, putand fi pastrate pana la 14 zile de la recoltare.

A fost introdus in cultura din anul 1945.

Soiuri cu coacere in lunile septembrie-octombrie: Conference, Monica, Tudor, Untoasa Bosc, Untoasa de Geoagiu, Untoasa Hardy

Conferance este un soi cu coacere in perioada 25 septembrie-5 octombrie. Fructele sunt de marime mijlocie de culoare verde-galbuie, destinate consumului in stare proaspata, putand fi pastrate 1-3 luni de la recoltare.

A fost introdus in cultura in Romania in anul 1957.

Monica este un soi romanesc, cu coacere in perioada 25 septembrie-5 octombrie. Fructele mijlocii spre mari (180-220 g), au culoarea verde-galbuie acoperita cu rosu aprins la coacere, utilizate pentru consum in stare proaspata, putand fi pastrate circa 1 luna de la recoltare.

Soiul este obtinut la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti-Maracineni si omologat din anul 1994.

Tudor este un soi romanesc, cu coacere in perioada 25 septembrie-5 octombrie. Soiul este rezistent la rapan si la atacul daunatorilor (Psylla sp.). Fructele sunt mari (250-300g), de culoare galbena acoperita cu rosu deschis pe partea insorita, destinate consumului in stare proaspata si industrializarii, putand fi pastrate cam 1-2 luni de la recoltare.

Soiul este obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Voinesti si omologat din anul 2007.

Untoasa Bosc este un soi cu coacere in perioada 25 septembrie-5 octombrie. Fructele sunt mari, de culoare caramizie, destinate consumului in stare proaspata si industrializarii, putand fi pastrate cam 1-2 luni de la recoltare.

A fost introdus in cultura in Romania in anul 1900.

Untoasa de Geoagiu este un soi romanesc, cu coacere in perioada 20 septembrie-10 octombrie. Fructele sunt mari (180-210 g), de culoare verde-galbuie, usor rumenita pe partea insorita, destinate consumului in stare proaspata, putand fi pastrate 1-2 luni dupa recoltare.

Soiul este obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Geoagiu si omologat in anul 1973.

Untoasa Hardy este un soi romanesc, cu coacere in perioada 20 septembrie-10 octombrie. Fructele sunt mari (200 g), de culoare verde, destinate consumului in stare proaspata si industrializarii, putand fi pastrate cam 1-2 luni de la recoltare.

Soiul este obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Voinesti si omologat din anul 2007.

Soiuri cu coacere in luna octombrie: Abatele Fetel, Cure, Kieffer (de Negoiesti), Orizont

Abatele Fetel este un soi cu coacere in perioada 1-10 octombrie. Fructele sunt foarte mari (250-300 g), de culoare galben pai cu rosu pe partea insorita, dulci, suculente, destinate consumului in stare proaspata ca desert. Pot fi pastrate pana in luna martie.

Cure este un soi cu coacere in perioada 1-10 octombrie. Fructele sunt de marime mijlocie spre mare, de culoare verde-galbuie, destinate consumului in stare proaspata si industrializarii, putand fi pastrate pana in ianuarie-februarie.

Are ponderea cea mai mare in cultura in tara noastra.

Kieffer (de Negoiesti) este un soi cu coacere in perioada 10-25 octombrie. Fructele sunt mari (200 g), de culoare galben intens, dulci, aromate, destinate consumului in stare proaspata si industrializarii, putand fi bine pastrate peste iarna pana in luna februarie.

Este un soi de selectie pentru jud. Calarasi, cu mare raspandire in sudul tarii.

Orizont este un soi romanesc, cu coacere in perioada 1-10 octombrie. Este rezistent la rapan si foc bacterian. Fructele sunt de marime mijlocie spre mare (150-200 g), de culoare galbena la maturitate, destinate consumului in stare proaspata ca desert. Pot fi pastrate pana in luna martie.

Soiul este obtinut la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Voinesti si omologat din anul 2003.

Consultant FarmBee,

Inginer Agronom Anca Ponici, Specialist Protectia Plantelor