Daca ai o gradina cu pomi fructiferi sau doar cateva exemplare pe care le-ai plantat in preajma casei, ramurile acestora trebuie taiate regulat. In acest articol, iti vom explica de ce este importanta taierea pomilor fructiferi in perioada de repaus vegetativ si cum se realizeaza corect acest proces.

Importanta taierilor la pomii fructiferi

Aproape toate tipurile de pomi fructiferi necesita taieri. Acest proces ar trebui realizat anual. Chiar daca necesita timp si atentie, taierea pomilor nu trebuie niciodata exclusa. Cu cat efectuezi mai prompt si mai corect taierile, cu atat vei spori productia fructelor.

Scopul taierii pomilor fructiferi este tocmai incurajarea cresterii normale a speciei, implicit a roadelor acestora. Copacii taiati corect vor creste viguros si vor rodi normal.

Farmbee - Taierea pomilor fructiferi in repaus vegetativ 

Prin taiere, se indeparteaza sau se scurteaza ramurile pomilor pentru ca planta sa poata creste armonios. Dupa taiere, pomul va primi mai multa lumina din exterior, lucru benefic cresterii si dezvoltarii fructelor.

Totodata, taierea are ca scop indepartarea ramurilor bolnave sau uscate pentru ca restul pomului sa poata creste mai rapid, beneficiind de toti nutrientii disponibili.

Cand se executa aceste lucrari si ce presupun

Sunt doua perioade principale ale anului in care se realizeaza taierea ramurilor: primavara si toamna. Acestea sunt momentele in care se realizeaza cele mai multe operatiuni de gradinarit deoarece coincid fie cu momentul in care plantele sunt inca in repaus vegetativ, fie se pregatesc sa intre in aceasta perioada.

Taierile nu ar trebui realizate mai devreme de inceputul primaverii pentru ca pomii sunt inca sensibili la frig, iar taierile aplicate in timpul iernii pot pune in pericol sanatatea pomilor si a productiei de fructe.

Tipuri de taieri

In functie de scopul lor, exista diverse tipuri de taieri care se aplica la diferite tipuri de pomi.

Taierile de formare

Usor de dedus din denumirea lor, taierile de formare sunt menite sa dea pomilor o forma placuta, regulata. Aceste taieri se fac in functie de nevoile fiecarei specii pentru ca prin forma sa, pomul sa poata utiliza la maxim resursele din sol si sa se dezvolte sanatos, primind mai multa lumina.

Cateva dintre cele mai comune operatiuni de acest gen, in functie de forma obtinuta sunt:

Piramida etajata

Acest tip de taiere vizeaza in principal urmatorii pomi fructiferi: ciresul, visinul, marul, prunul, parul. Copacii care se preteaza la acest tip de taiere au in general trunchi cu o inaltime de 60 - 100 cm, iar inaltimea totala de pana la 3 m. Coroana acestor pomi are un etaj si maxim 4 sarpante.

Vas ameliorat

Aceasta taiere se aplica la caisi, piersici, gutui. Trunchiul pomului are putin peste jumatate de metru in inaltime, iar inaltimea totala este una de maxim 3 m. Si acest tip de taiere are o coroana pe un etaj unic si 3 sarpante.

Fus tufa

Taierea sub forma de fus se preteaza la mar si par, pentru specimenele care au fost altoite pe un portaltoi cu vigoare medie. Coroana acestor copaci contine circa 15 ramuri, pozitionate in jurul axului central (distanta fiind de aproximativ 25 cm). Orientarea ramurilor este oblica.

Fus subtire

Daca merii si perii au fost altoiti pe un portaltoi cu vigoare mare sau medie, se poate realiza acest tip de taiere, care da coroanei o forma de con, cu maxim cinci ramuri la baza.

Palmeta etajata cu brate oblice

Se aplica la mai multe specii cu portaltoi de vigoare mijlocie: mar, gutui, par, cais, visin, prun. Pe axul plantei se vor forma maxim 4 perechi de sarpante, acestea ar trebui sa aiba o distanta de circa 0.5 metri – 1 m una fata de cealalta si sa formeze un unghi de maxim 60 de grade fata de verticala.

Palmeta etajata cu brate orizontale

Aceasta taiere se aplica la gutui, meri, visini, peri, daca au fost altoiti pe un portaltoi cu vigoare medie. Axul coroanei va avea in acest caz perechi de sarpante pozitionate la circa 65 cm una fata de cealalta si orientate pe orizontala.

Gard belgian

Pentru merii si perii cu mica vigoare se poate realiza taierea de tip gard belgian, prin care se formeaza 2 sarpante orientate in directia randului si un unghi de inclinare de 45 de grade.

Lepage

Taierea de tip Lepage este buna pentru meri sau peri cu vigoare redusa. Tulpina pomului se va arcui in directia randului atunci cand atinge o inaltime de maxim 2 m. In schimb, cea mai inalta ramura trebuie arcuita in cealalta directie atunci cand ajunge la maxim 2 m.

Taieri de rodire

Acest tip de taieri se mai numesc si taieri de productie. Scopul lor principal este acela de a incuraja procesul de fructificare.

Taieri de intretinere

Aceste operatiuni iti faciliteaza intreaga munca de intretinere a pomilor fructiferi. De multe ori, ramurile cresc in locuri si pozitii care te impiedica sa poti ingriji usor pomii. Prin acest tip de taiere, elimini ramurile respective. Totodata, taierile de intretinere vor asigura o crestere normala si echilibrata a vegetatiei, ajutandu-te sa obtii raportul ideal la nivelul coroanei, dar si intre sarpante. Aceste taieri trebuie efectuate in fiecare an.

La taierile de intretinere:

 • se elimina ramurile verticale din varful coroanei
 • se elimina sau se reduce dimensiunea ramurilor de la baza coroanei a caror lungime sau pozitie nu iti permit sa realizezi lucrarile necesare de intretinere
 • se scurteaza sarpantele

Taieri de fructificare

Taierile de fructificare au scopul de a echilibra numarul mugurilor care se vor forma si vor rodi pe fiecare ramura. Prin acest tip de taiere, se asigura o productie buna si constanta. Astfel de taieri se realizeaza in mod diferit in functie de specie. Iata cateva sfaturi generale:

 • se elimina lastarii aflati la prelungirea bratelor si cei din varf de coroana
 • se aplica taierea cu lama taietoare orientata in directia trunchiului
 • varfurile lastarilor care sunt afectati de boli se elimina

Taieri de intinerire

Acest tip de taieri se mai numesc si taieri de regenerare si au tocmai scopul de a ajuta pomul sa se regenereze. Ca oricare alte organisme vii, pomii fructiferi imbatranesc si necesita aceste taieri pentru a-si recupera aspectul sanatos si a putea oferi o productie buna. 

Taierile de intinerire se aplica la specimenele care prezinta semne de imbatranire. Spre deosebire de celelalte taieri, cele de intinerire pot fi realizate si spontan in cazul in care pomul le necesita. Taierile de intinerire implica eliminarea ramurilor batrane si scurtarea ramurilor pomului si pot viza toate partile coroanei. Prin aceste operatiuni, se poate, de asemenea, transfera cresterea pomului, alegandu-se un alt ax principal de crestere aflat langa o ramificatie laterala sanatoasa.

Taieri de corectare

Taierile de corectare implica eliminarea tuturor ramurilor pomului care, intr-un fel sau altul, fie prezinta defecte, fie impiedica o crestere sau o rodire normala. Prin taierile de corectare, se vor elimina:

 • ramurile lipsite de muguri
 • ramurile prea fragile, cu un diametru prea redus
 • ramurile care incarca si solicita coroana pomului si nu pot duce la rod

Astfel, se optimizeaza cresterea pomului, pentru ca doar elementele roditoare vor fi pastrate si vor putea consuma toti nutrientii, fara a mai concura pentru resurse cu ramurile care nu pot rodi.

Unelte necesare pentru taierea pomilor

Uneltele utilizate la taieri trebuie sa fie unele specifice muncii agricole. Nu se improvizeaza lucrarile de taiere folosind alt tip de instrumente (foarfeci sau cutite care nu sunt destinate acestor operatiuni) pentru ca putem rani pomii si orice rana poate duce la infectii, imbolnavire si boicotarea productiei. Farmbee iti sta la dispozitie cu numeroase unelte de gradinarit de calitate pe care le poti folosi la orice tip de taiere a pomilor fructiferi.

De asemenea, este foarte important sa cureti si sa dezinfectezi toate uneltele de gradinarit inainte de folosire, tot pentru a preveni bolile.

Greseli de evitat la executarea taierilor

Farmbee - Taierea pomilor fructiferi in repaus vegetativ 

Cateva dintre cele mai comune greseli pe care ar trebui sa le eviti sunt:

 • realizarea operatiunilor de taiere cu foarfeci si alte unelte nepotrivite
 • taierea prea multor ramuri sau a unor portiuni prea mari din acestea
 • prea putine taieri sau taierea unor portiuni prea mici din ramura
 • efectuarea taierilor iarna cand temperaturile sunt inca prea reduse

 

Daca iti doresti ca pomii tai fructiferi sa rodeasca la capacitatea lor maxima, taierile regulate sunt pasi peste care nu ai voie sa treci. Aceste operatiuni necesita timp, insa fara de ele, pomul isi va pierde vigoarea si nu iti va oferi roadele la care visezi. Asadar, speram ca sfaturile noastre sa iti fie de folos, iar daca ai intrebari sau te putem ajuta si cu alte informatii, nu ezita sa iei legatura cu noi.