Taierile pomilor fructiferi nu se limiteaza doar la taierile “in uscat” din perioada repausului vegetativ, ele pot fi aplicate cu succes si vara, in perioada de vegetatie, atat in vederea obtinerii unui echilibru intre cresterea si dezvoltarea pomilor, cat si pentru obtinerea unor productii controlate. 

Scopul si avantajele aplicarii taierilor in verde

  • formarea mai rapida a coroanei si intrarea pe rod mai devreme a pomilor fructiferi
  • echilibrarea cresterii si a rodirii
  • aerisirea si iluminarea coroanei
  • vindecarea mai rapida a ranilor produse de taieri datorita circulatiei mai intense si in cantitati mai mari a sevei
  • imbunatatirea sau mentinerea calitatii fructelor obtinute
  • micsorarea volumului de lucru necesar taierilor efectuate toamna si primavara

Taierile in verde se practica incepand cu momentul formarii coroanei pomilor si se executa in vara, in lunile iunie, iulie, august.

Principalele operatiuni in verde

1. Stabilirea lastarilor pentru formarea coroanei

  • la coroana sub forma de vas, in iunie, pe vergile scurtate la 60-80 cm, se aleg 3 lastari raspanditi uniform in jurul trunchiului la o distanta de 10-12 cm intre ei
  • la coroana sub forma de palmeta, se alege un lastar pentru a forma axul si 2 lastari pentru a forma sarpante pe directia randului
  • restul lastarilor, inclusiv cei crescuti din portaltoi, se indeparteaza cu foarfeca sau cu mana daca acestia sunt erbacei

2. Ciupitul lastarilor reprezinta operatiunea de suprimare a varfului erbaceu al lastarilor, impreuna cu 4-5 frunze tinere

  • in iunie, aceasta actiune se executa in vederea ramificarii si a formarii lastarilor anticipat
  • in iulie si august, actiunea are ca scop diferentierea mugurilor de rod si maturarea mai buna a lemnului

3. Plivitul lastarilor

  • la pomii tineri se indeparteaza lastarii concurenti si se raresc ramurile de semischelet la 10-15 cm
  • la pomii maturi sau in declin, lastarii lacomi se indeparteaza daca coroana este prea deasa sau se raresc la 20-30 cm daca coroana este rara, pentru a fi ulterior scurtati in vederea transformarii lor in ramuri de semischelet

4. Rarirea fructelor se realizeaza pentru obtinerea unor fructe de calitate, care ajung la dimensiunile impuse de categoria de calitate extra, prin acumularea in fructele ramase de mai multe zaharuri, un gust mai bun si o culoare mai accentuata.

La mar si piersic aceasta lucrare este strict necesara.

5. Lucrarile de igiena culturala se refera la indepartarea lastarilor alectati de diferite boli (monilioza, arsura bacteriana etc), taierea varfurilor lastarilor afectati de fainare sau paduchi etc. Dezinfectati foarfeca la trecerea de la un pom la altul daca sunt afectati de boli.

Operatiuni in verde la speciile samburoase

La prun, taierile in verde se realizeaza prin plivirea lastarilor concurenti pentru elementele de semischelet, cei crescuti in pozitie necorespunzatoare, rarirea lastarilor laterali la 15-20 cm, pastrandu-i pe cei dispusi altern bilateral in vederea obtinerii unui schelet garnisit uniform (semischelet + ramuri de rod). 

  • Lastarii lascomi care apar frecvent trebuie indepartati imediat dupa aparitie (in faza erbacee), in cazul in care nu se folosesc la refacerea elementelor de schelet rupte, bolnave sau imbatranite, sau la garnisirea bazei scheletului.
  • Rarirea fructelor se aplica doar la soiurile cu fruct mare, lasand o distanta de 3-5 cm intre ele.

La cires, in cazul pomilor tineri, este indicat ca formarea coroanei sa se faca pe cat posibil prin taieri in verde pentru a grabi intrarea pomilor pe rod.

  • Dupa intrarea pomilor pe rod, datorita cresterilor viguroase din prima parte a perioadei de vegetatie, se vor evita scurtarile, iar intretinerea ciresilor se va face prin rarirea lastarilor.
  • In perioada de rodire sunt necesare taieri pentru stimularea cresterii si normarea incarcaturii de rod.
  • Ciresul formeaza in mod natural pe fiecare sarpanta si pe ax etaje la distante prea mari - in general, 80-100 cm - iar pentru a micsora aceste distante este recomandat ca ramurile anuale viguroase, rezervate formarii semischeletului, sa se ciupeasca la 50-60 cm pentru a ramifica. 
  • Din lastarii obtinuti in urma ramificarii, se alege cel mai viguros in vederea prelungirii cresterilor viitoare, iar restul lastarilor vor forma ramificatii laterale.
  • In livezile superintensive, cu pomi plantati la densitati mari, este recomandata scurtarea semischeletului care depaseste jumatate din grosimea axului la punctul de insertie, in cep de 15-25 cm, in vederea reinnoirii semischeletului purtator de rod.

La visin, pentru grabirea formarii coroanei si a intrarii pe rod, se aplica lucrari in verde care constau in inlaturarea unor lastari verticali inutili sau rarirea acestora, deoarece visinul are tendinta de a lastari puternic in primii ani.

  • Dupa intrarea pe rod, se raresc continuu cresterile anuale, evitandu-se scurtarile.
  • In faza de rodire, este necesara scurtarea unor ramuri care se indeparteaza de trunchi pentru a stimula noi cresteri si a norma rodul.
  • Visinul, ca si ciresul, are nevoie de interventii pentru a micsora distanta dintre etaje; astfel, e recomandat ca ramurile anuale viguroase destinate formarii scheletului sa fie ciupite la 50-60 cm, in vederea ramificarii.

La cais, se taie in verde dupa recoltarea fructelor, iulie-august, cand se raresc lastarii la 15-20 cm unul de altul, se elimina cei slabi si se scurteaza deasupra a 3-4 anticipati mai vigurosi.

  • Rarirea fructelor se practica la soiurile cu fruct mare, lasand o distanta de 3-5 cm intre fructe.

La piersic, se practica plivitul lastarilor care concureaza fructele in privinta consumului de substante nutritive. De asemenea, se recomanda ciupirea lastarilor care depasesc 20-30 cm, mai putin cei care prelungesc ramurile de semischelet, la pomii a caror coroana nu a atins volumul maxim.

  • In general, la piersic, taierile in verde sunt practicate in primii ani dupa plantare, cand se formeaza ramurile de schelet, prin rarirea lastarilor dupa recoltarea fructelor, in vederea maturarii lemnului.
  • Rarirea fructelor are ca scop pastrarea unui singur fruct la fiecare nod, la distanta de 10-12 cm unul de altul, in functie de soi.

La speciile semintoase, se raresc lastarii la inel, dar taierile principale se fac la iesirea din vegetatie.


O livada sanatoasa aduce si multe roade, asadar, este important sa iei toate masurile necesare pentru a putea ajuta pomii sa se dezvolte corect, sa ofere fructe gustoase si de calitate. Chiar daca taierile pomilor din livada sunt mai intalnite pe timp de primavara si toamna, dupa cum ti-am prezentat mai sus, exista masuri de taiere pe care le poti opera si intre cele doua sezoane, astfel incat sa ai o crestere cat mai buna si controlata a pomilor.

Speram ca iti sunt de folos informatiile oferite de noi in acest articol si asteptam sa ne spui mai multe despre experienta ta cu ingrijirea livezii.