Daca ai o curte, indiferent cat ar fi ea de mica, unul dintre avantajele sale este ca poti petrece timp in aer liber acolo. Iar daca vrei sa amenajezi acest spatiu pentru a te simti cat mai bine, un element care nu ar trebui sa iti lipseasca este gazonul. Afla mai multe despre ce tipuri de gazon poti utiliza si cum il poti intretine pentru a te bucura de el pe termen cat mai lung.

Importanta gazonului si a spatiilor verzi 

Atat intr-o gospodarie, cat si in spatiul public, gazonul joaca un rol fundamental din punct de vedere estetic si practic. Pe de-o parte, ne plac spatiile verzi care ne fac sa ne simtim mai aproape de natura, mai ales in cazul in care traim la oras unde suntem inconjurati din toate partile de beton. Pe de alta parte, gazonul ne poate oferi numeroase posibilitati de a ne relaxa, atat in propria gradina, cat si intr-un parc public.

Farmbee - Tipuri de gazon pentru gradina

Poti iesi cu cei mici la joaca intr-o zona in care este iarba pe jos, lucru care va va spori confortul si va atenua loviturile si juliturile inevitabile pentru copii.

Poti, de asemenea, sa faci un picnic pe iarba sau pur si simplu sa te asezi pe o patura si sa citesti. Un gazon iti ofera mereu un prilej bun de a petrece timp in aer liber.

Tipuri de gazon

Exista mai multe tipuri de gazon care, la randul lor, diferentiate de speciile de graminee care intra in compozitia lor. In continuare, iti vom prezenta pe scurt clasificarea gazonului in functie de scopul acestuia si de conditiile climatice la care se adapteaza.

In functie de destinatia suprafetei avem urmatoarele tipuri de gazon:

Gazon universal: acesta este cel mai comun tip de gazon care se foloseste atat in spatii publice, cat si private. Acest tip de gazon rezista bine la seceta si nu necesita ingrijire speciala. Are insa si o crestere mai lenta.

Farmbee - Tipuri de gazon pentru gradina 

Gazon pentru spatii dedicate sportului: dupa cum poti intui, acest tip de gazon este mai rezistent fata de unul obisnuit pentru ca trebuie sa faca fata activitatilor sportive care se vor desfasura pe suprafata sa. Iarba din acest gazon nu se va deteriora usor chiar daca este calcata in picioare in mod repetat si se va regenera destul de rapid.

Gazon ornamental: acest tip de gazon este utilizat in parcuri si gradini private sau publice pentru calitatile sale decorative. Gazonul ornamental se distinge prin culoarea sa mai intensa care poate varia ca nuanta. Totodata, grosimea firului poate fi diferita in functie de specia plantata.

In functie de conditiile de mediu

In principiu, intalnim mai multe tipuri de gazon in functie de factorii de mediu: gazonul de soare, gazonul de umbra si gazonul de semiumbra si partial soare.

Gazonul de soare se foloseste in zonele in care soarele bate constant timp de cateva ore pe zi. In general minimul necesar este de 8 ore de soare. Acest tip de gazon rezista in astfel de conditii deoarece tolereaza bine temperaturile ridicate si lipsa precipitatiilor. Cateva exemple includ:

  • Bermuda: tolerant la seceta, se dezvolta de minune in zonele cu clima mediteraneana si este rezistent la calcare.

  • WaterLess: foarte rezistent in perioadele de seceta deoarece are radacini adanci care ajuta la mentinerea sanatatii firelor de iarba si la hranirea acestora.

Gazonul de umbra: este destinat zonelor umbrite, unde exista umezeala mai mare. Are nevoie de minin 2 ore de soare pe zi pentru a se dezvolta normal, o rezistenta scazuta la trafic.

Gazonul de semiumbra (partial soare) are nevoie de cel mult 4 ore de soare pe zi, are o rezistenta buna la trafic. In ceea ce priveste cerintele fata de sol, gazonul se infiinteaza cel mai bine in zonele unde solul este bine drenat si usor. Cel mai bun tip de sol pentru gazon este unul nisipos, nisipolutos, litos, argilos, cernoziom sau sol turbos. Ca pH, o valoare care se situeaza in intervalul 5.5 – 6.5 este ideala.

Recomandari pentru infiintarea si ingrijirea gazonului

Farmbee - Tipuri de gazon pentru gradina

La infiintarea gazonului, pamantul trebuie pregatit in prealabil prin indepartarea buruienilor si afanarea solului. Dupa afanare, solul trebuie nivelat, iar ulterior se va face fertilizarea in cazul in care acesta este sarac in nutrienti. Se poate infiinta gazonul fie primavara, fie toamna.

Dupa ce solul a fost pregatit, se poate initia procesul de  semanare. Trebuie folosite doar seminte de calitate pentru a obtine un gazon frumos. Acestea ar trebui sa aiba o germinatie de cel putin 85%. Se utilizeaza circa 30-40 de grame de seminte la o suprafata de un metru patrat. Semintele trebuie distribuite cat mai uniform. Adancimea de plantare este de circa 1-1,5 cm.

Dupa semanare, solul se uda in mod regulat pentru a se incuraja germinarea semintelor. Apa trebuie dispusa in mod egal pe toata suprafata pentru ca iarba sa creasca uniform. Semanarea neuniforma este una dintre greselile cele mai comune care trebuie evitate la infiintarea gazonului.  Germinarea are loc intr-un interval de timp diferit pentru fiecare specie; unele seminte germineaza intr-o saptamana, iar altele in 3 saptamani. Indata ce are loc germinarea, solul se uda in continuare, insa mai rar, cam de doua ori pe saptamana.

Farmbee - Tipuri de gazon pentru gradina

Atunci cand iarba a atins o inaltime de circa 9 cm, se poate realiza operatiunea de tundere, urmand ca aceasta sa se repete din doua in doua saptamani. Pentru a tunde cat mai usor iarba, cel mai eficient mijloc este sa folosesti o masina speciala de tuns. Totodata, exista diverse alte masini care te pot ajuta la intretinerea gazonului.

O alta metoda tot mai populara care poate substitui procesul de crestere a gazonului prin seminte sunt rulourile. Acestea se achizitioneaza ca atare si se monteaza direct pe pamantul bine pregatit anterior. La montarea rulourilor, trebuie evitate golurile de aer sau denivelarile, iar udarea se face frecvent; in primele 10 zile, se poate uda gazonul chiar de 3 ori pe zi. Fertilizarea gazonului se face dupa circa o luna sau o luna si jumatate dupa ce a fost amplasat, cu ingrasaminte cu eliberare lenta.

Desi montarea unor rulouri de gazon pare mai usoara, aceasta este o metoda mult mai costisitoare decat infiintarea gazonului prin seminte.

Boli, daunatori si combatere

Farmbee - Tipuri de gazon pentru gradina

Ca oricare alta specie de plante, gazonul poate fi atacat de boli si daunatori. Cateva exemple comune de boli includ:

  • Mucegaiul roz: se dezvolta in cazul in care iarba va sta mult timp sub zapada sau in perioadele reci si umede. Boala este semnalizata prin aparitia unor cercuri gri cu reflexe roz pe iarba.
  • Mucegaiul gri de zapada: singura diferenta fata de mucegaiul roz este culoarea, alba verzuie a petelor care apar pe iarba.
  • Putregaiul pythium: se dezvolta in general vara, tot in perioadele cu umiditate ridicata. Se manifesta prin aparitia unor pete si apoi prin vestejirea firelor de iarba care devin in cele din urma maro.
  • Firul rosu: se dezvolta primavara si vara la umezeala ridicata, partile afectate ale gazonului vor deveni galbui, apoi se vor usca. In final, culoarea firelor poate ajunge sa aiba nuante de roz sau rosu.
  • Rugina: apare de la jumatatea verii pana toamna si se recunoaste datorita tentei ruginii pe care o da gazonului.

Printre daunatorii cei mai comuni ai gazonului, enumeram tripsi, plosnite, larve de carabusi, coropisnita, melcii, ramele, larva de tipula (o insecta asemanatoare cu un tantar a carui atac asupra gazonului duce la ingalbenirea si ofilirea acestuia).

Pentru a avea un gazon cat mai sanatos, trebuie aplicate pesticide specifice in cazul in care iarba prezinta semne de boala, pentru a preveni extinderea acesteia.  

Un gazon frumos si des te poate face sa iti doresti sa petreci cat mai mult timp afara in gradina, ceea ce nu e deloc rau, mai ales acum cand vremea devine tot mai frumoasa. Nu uita sa ne vizitezi pe blog pentru mai multe sfaturi despre ingrijirea gazonului sau a altor specii de plante.