Din ce in ce mai multi mici fermieri se orienteaza catre cultura de bame, atat pentru propriul consum, cat si pentru a obtine profituri din valorificarea productiei in piete sau magazine orientate catre clienti care au un stil de viata si un meniu alimentar sanatos.

Importanta culturii de bame

Bamele, denumite stiintific Hibiscus esculentus, apartin familiei Malvaceae si se cultiva pentru capsulele tinere utilizate in diverse preparate culinare sau pentru conservare. Semintele mature se folosesc la obtinerea surogatului de cafea, iar frunzele si radacinile bamelor au proprietati terapeutice.

Compozitia chimica

Bamele sunt plante deosebit de nutritive, sarace in calorii (100g bame - 31kcal), dar bogate in proteine, grasimi nesaturate, vitamine, minerale, beta-caroten, calciu, magneziu, zinc, fibre, acid folic etc.

cultura de bame

Factori ecologici de care depinde cultura de bame

Este o planta pretentioasa fata de caldura, germineaza la 18-20 °C, iar in perioada de vegetatie creste optim la 28-30°C. Cresterea plantelor inceteaza la temperaturi sub 10 °C, iar la 0 °C, plantele pier.

O intensitate luminoasa si o umiditate optima trebuie sa fie asigurata mai ales in faza de inflorire si fructificare.

Se dezvolta bine pe soluri bogate in humus si substante nutritive, usoare, bine drenate. Nu suporta solurile grele, umede si reci.

Soiuri de bame cultivate

Foarte timpurii (Ela), timpurii (Beatrice), semitarzii (Bella). Dintre soiurile cele mai intalnite in prezent in cultura de bame, amintim:

  • Clemson Spineless - nu are tepi, cu  pastai verzi;

  • Steaua lui David, cu pastai verzi;

  • Burgundy, cu pastai rosii.

Fata de soiurile mai vechi, a caror pastaie se putea valorifica doar sub 2 cm lungime, la aceste soiuri mai actuale, pastaile se valorifica pana la 7-8 cm.

Cand si cum se seamana bamele

Primul lucru care trebuie luat in considerare inainte sa semeni bame este sa fii sigur ca orice risc de inghet a trecut. Bamele nu au absolut nicio toleranta la inghet.

Pentru a grabi germinatia, poti scufunda peste noapte semintele in apa calduta inainte de a le semana.

Cand solul are constant 15 °C la adancimea de 4-5 cm, e momentul optim sa semeni bamele. Aceasta coincide cu a doua decada a lunii mai.

Pregatirea terenului incepe prin aplicarea a 30-40 t/ha gunoi de grajd si 60-70 kg substanta activa/ha oxid de fosfor - P2O5 sub aratura de toamna. Primavara se marunteste bine pamantul si se aplica 200 kg/ha azotat de amoniu.

Bamele pot fi folosite ca si culturi succesive dupa verdeturi sau alte legume timpurii, care elibereaza terenul la sfarsitul lunii aprilie.

Cantitatea de samanta necesara pentru 1 ha este de 10-12 kg.

Bamele se seamana la distante de 15-22 cm intre plante pe rand si 60-90 cm intre randuri. Cultura se poate infiinta si prin rasaduri care se planteaza in camp in luna mai, cand temperatura depaseste 14-15 °C.

Lucrari de intretinere

Pentru a evita imburuienarea culturii, la semanat, bamele se pot amesteca cu seminte de plante indicator (ridichi de luna), care rasar mai repede decat bamele, permitand executarea unei prasile pe rand inainte de rasarirea bamelor. Prasilele se mai executa dupa rasarire, la rarirea plantelor si ori de cate ori e nevoie in perioada de vegetatie pentru a controla aparitia buruienilor.

Rarirea plantelor se face cand acestea au cateva frunze adevarate, lasand 15-22 cm intre ele.

Fertilizarea faziala trebuie facuta inainte de inflorit si in perioada de fructificare cu ingrasaminte complexe.

Pentru a obtine productii bune ar trebui sa cultivi bamele in sistem irigat, iar in perioada infloririi si legarii fructelor, irigarea devine obligatorie.

inflorire bame

Fiind o planta iubitoare de caldura, are nevoie de 2 luni cu temperaturi ridicate pentru a creste bine, fiind astfel predispusa la atacul unor boli si daunatori care se dezvolta in aceste perioade calduroase. Dintre boli amintim antracnoza, fainarea si bacterioza, iar daunatori - afide, omizi, acarieni. La magazinele de specialitate gasesti o serie de insecticide si fungicide care te pot ajuta la nevoie, atat chimice cat si biologice.

Recoltarea bamelor

Bamele se recolteaza incepand cu luna iulie si pana in octombrie. Pastaile trebuie culese cand sunt tinere si fragede, deoarece pe masura ce imbatranesc, devin fibroase si lemnificate si nu mai au valoare alimentara.

La inceput, recoltarea se face la 2-3 zile, apoi pastaile se culeg zilnic.

Productivitatea si rentabilitatea culturii de bame

Chiar daca investitia initiala intr-o cultura de bame pe suprafete mari e consistenta, mai ales datorita costului cu samanta, se poate obtine o productie de 3-6 t/ha pe care o poti valorifica in stare proaspata, deshidratata sau procesata. In plus, de pe 1 ha mai poti obtine si seminte, aproximativ 500-700 kg.

Speram ca iti sunt de folos informatiile cuprinse in acest articol. Te simti pregatit sa demarezi lucrarile pentru propria ta cultura de bame?