Vrei o productie bogata de prune anul acesta? Atunci trebuie sa te asiguri ca livada ta de pruni nu este afectata de daunatori. Iar cand spunem daunatori, in cazul acestui pom fructifer, cel mai temut dusman este viespea neagra a prunului. Afla mai multe despre cum poti recunoaste si combate atacul acestui daunator.

Recunoasterea daunatorului

Denumire stiintifica

Viespea neagra a prunului se regaseste si sub denumirile stiintifice de Hoplocampa minuta sau Hoplocampa fulvicornis. In limba engleza, o gasim sub denumirea de Black Plum Sawfly.

Descrierea daunatorului

Acest daunator poate fi recunoscut dupa urmatoarele trasaturi:

  • corpul are culoare neagra, cu aspect lucios
  • lungime de circa 4-5 mm in cazul unei viespii adult
  • aripi transparente care prezinta nervuri de culoare maro
  • picioare de culoare galben-maroniu
  • antene negre
  • miros tipic de plosnita datorat faptului ca secreta benzol-aldehida

Biologia si ecologia

Viespea neagra a prunului foloseste ca sursa de hrana florile, consumand polenul si nectarul acestora. Totodata, in procesul de inmultire, femelele depun ouale in interiorul florilor. In medie, un astfel de daunator traieste cam 2 saptamani. Femelele din aceasta specie pot depune chiar si 60 de oua, cu circa 1 sau 2 oua depuse la o floare. Perioada de incubatie dureaza intre 5 si 12 zile.

In stare de larva, viespea neagra a prunului are o lungime de circa 10 mm. Corpul este albicios, iar capul are culoare maronie. In stadiul de pupa, viespea neagra a prunului are o culoare alb-galbuie, fiind protejata de un cocon fin.

Recunoasterea atacului produs de viespe

Modul de atac - cum afecteaza fructele

Dupa cum putem deduce din numele acesteia, viespea neagra este un daunator specific prunului. Larvele de viespe neagra intra cu usurinta in fructele prunului, hranindu-se cu samburii cruzi ai acestuia.

Viespea neagra a prunului se hraneste, de asemenea, cu fructul, indata ce samburii devin prea tari. In pulpa fructelor atacate, putem observa galerii facute de acesti daunatori. Totodata, fructele afectate se recunosc si dupa resturile de excremente lasate in urma de acestia.

O unica larva poate produce pagube la mai mult de 5 fructe. Dupa ce prunele au fost invadate de acesti daunatori, vor cadea la pamant.

Perioada in care apare daunatorul

Viespea neagra a prunului este un daunator foarte des intalnit pe continentul european. Ea isi face aparitia in zonele cu climat temperat-continental. La noi in tara, viespea neagra a prunului se intalneste in toate zonele, cu predilectie insa in cele deluroase si submontane, fiind unul dintre cei mai temuti dusmani ai livezilor de prun.

La inceputul primaverii, in martie, are loc trecerea acestor insecte de la stadiul de larva la stadiul de pupa. Daunatorii apar apoi imediat dupa caderea petalelor si legarea fructelor, in lunile aprilie-mai. Atunci cand nu ploua suficient, viespea neagra gaseste cel mai bun prilej de inmultire. Are o capacitate mare de a distruge pana la 90% din cultura. Prin urmare, viespea neagra trebuie tinuta la distanta prin ingrijirea livezii si aplicarea insecticidelor specifice.

Metode de prevenire a aparitiei daunatorului

Efectuarea araturilor adanci de toamna si primavara

O metoda prin care putem tine la distanta acest tip de daunator este sa aram pamantul. Araturile se efectueaza atat primavara, cat si toamna, in adancime. Prin intermediul acestora, se vor distruge coconii prezenti in sol.

Eliminarea fructelor infestate

Un alt pas important in combaterea viespii negre este eliminarea fructelor infestate. Acestea trebuie adunate de pe jos si distruse. Este important sa facem acest lucru inainte ca larvele sa apuce sa iasa din fruct.

Metode de combatere

Insecticide folosite

Viespea neagra a prunului poate fi combatuta pe cale chimica cu ajutorul insecticidelor disponibile in comert. Exista o varietate destul de larga de produse pe care le poti achizitiona. Important este sa te asiguri ca produsul se preteaza acestui tip de daunator si ca urmezi cu rigoare instructiunile de utilizare mentionate.

Momentul aplicarii lor

Insecticidele pentru combaterea viespii negre a prunului se aplica in mai multe etape. In majoritatea cazurilor, este nevoie de trei sau patru aplicari. Intre aplicari, lasam sa treaca circa o saptamana.

Primul tratament impotriva acestui daunator are loc odata cu scuturarea petalelor pomului. Nu asteptam mult, astfel ca atunci cand s-au scuturat aproximativ o zecime sau doua zecimi din petalele pomului, putem aplica tratamentul cu insecticid. Celelalte aplicari succesive vor avea loc dupa ce au cazut aproximativ ¾ din petalele pomului. Totodata, tine minte ca se folosesc in mod alternativ mai multe insecticide specifice.

FarmBee iti vine in ajutor cu suficiente solutii de combatere a daunatorilor pomilor fructiferi. Iti stam la dispozitie cu numeroase insecticide pentru a-ti proteja gradina. Tot ce trebuie sa faci pentru a gasi solutia potrivita este sa accesezi portofoliul nostru de produse.

Viespea neagra a prunului este un inamic de temut pentru livada ta. Insa pe cat de agresiv poate fi acest daunator, pe atat de eficient poti fi tu in combaterea sa. Esti gata sa incepi lupta impotriva viespii negre a prunului?