Obisnuit sa plantezi si sa ingrijesti trandafiri? Dar ce faci atunci cand spatiul in care i-ai plantat nu mai este unul potrivit? Singura varianta este sa ii muti in alt loc mai prielnic. Acest proces se numeste transplantare, iar in cele ce urmeaza, iti vom spune cand si cum il poti realiza.

Transplantarea trandafirilor in perioada de dormanta

Transplantarea trandafirilor se poate realiza atat in perioada dormanta, cat si in perioada de vegetatie. Haide sa le luam pe rand si sa iti explicam ce trebuie sa faci in fiecare dintre aceste doua cazuri.

Ce este dormanta?

Dormanta presupune starea de repaus a plantelor. Aceasta anticipa perioada de crestere vegetativa. Perioada dormanta este si cel mai bun moment pentru a transplanta trandafirii deoarece, fiind inca in repaus, planta sufera mult mai putin in urma impactului mutarii.

Momentul optim de transplantare

Momentul optim pentru transplantare este atunci cand pamantul nu mai ingheata, iar temperaturile pozitive se instaleaza pe deplin.

Pasii care asigura o mutare corecta in timpul dormantei

Scurtarea tufelor

Inainte de transplantare, tulpinile trandafirilor se taie pana la o inaltime de 25 – 30 cm. In cazul in care exista frunze, acestea trebuie indepartate.

Pregatirea gropilor

Trandafirul se planteaza intr-o noua groapa care trebuie sa asigure un drenaj bun. Pentru a verifica acest aspect, poti sa umpli groapa cu apa si sa revii peste o ora. Daca apa s-a absorbit in pamant in acest interval, drenajul e bun. Daca nu, ar trebui sa cauti un alt loc. Nu uita ca prea multa apa nu este benefica pentru radacinile trandafirilor, impiedicand cresterea.

Amesteca intr-o galeata pamant cu ingrasamant organic. Groapa se va umple cu acest amestec pentru ca trandafirul proaspat mutat sa beneficieze de suficiente substante nutritive necesare cresterii.  

Transplantarea propriu-zisa

Pentru mutarea tufelor de trandafiri sapa suficient de departe de radacini, astfel incat acestea sa nu fie deteriorate. Pentru a le proteja, poti scoate radacina cu mai mult pamant. Scopul este sa scoti cat mai multe radacini posibil. Muta incet planta in noua groapa. In cazul în care planta este prea mare, aceasta poate fi transportata pe o prelata.

Umple apoi groapa cu amestecul de pamant si ingrasamant. Cand groapa este pe jumatate plina, trebuie adaugata apa, iar apoi trebuie sa astepti pana ce apa este absorbita. Apoi, completeaza groapa cu restul amestecului si uda din nou la final.

Udarea trandafirilor dupa transplantare

Dupa transplantare, se uda trandafirii in fiecare zi timp de o saptamana sau doua, adaptand cantitatea de apa in functie de vreme.

Fertilizatori si pesticide nu ar trebui folositi pana cand planta nu intra in procesul de crestere si dezvoltare normale.

Transplantarea in timpul perioadei de vegetatie

Acest tip de transplantare se realizeaza in perioada in care planta este activa. In sezonul cald, indicat este sa facem transplantarea dupa asfintit.

Pregatirea trandafirilor pentru mutare

Pentru a ajuta trandafirii sa se adapteze usor la transplantare, se poate folosi un fertilizator. Ideal este un produs care contine vitamina B1.

Udarea inainte de mutare

Inainte de a-i muta, trandafirii trebuie udati. E nevoie ca acestia sa absoarba cat mai multa apa pentru a sustine functia radacinilor proaspat transplantate. Cu o saptamana inainte de transplantare, trandafirii se uda zilnic.

Scurtarea tufelor

Inainte de transplantare, trebuie taiate toate partile uscate ale plantei. Tulpinile pot fi taiate pana la o inaltime de circa 30 cm pentru a replanta trandafirii cat mai usor.

Pregatirea gropilor

Un amestec de compost si pamant se va folosi pentru a umple groapa in care mutam trandafirii. Ingrasamantul este necesar pentru a asigura un sol fertil. Groapa trebuie sa aiba circa 35 – 40 cm adancime si minim 30 cm latime.

Transplantarea propriu-zisa

In jurul trandafirilor, sapa o groapa de aproximativ 35 cm adancime si 30 cm latime. Scoate apoi trandafirii cu mare atentie din pamant. Scutura incet radacinile de pamant. Planta se introduce in noul loc cu radacinile intinse, fara a le forta. Umple apoi groapa pana la jumatate si uda cu o cantitate generoasa de apa. Dupa ce apa a fost absorbita, umple restul gropii, apoi taseaza pamantul pentru a evita golurile de aer. La final, uda din nou pamantul.  

Dupa mutare, trandafirul trebuie sa se afle la aceeasi adancime ca si in locatia precedenta.

Sfaturi de care trebuie sa tii cont pentru reusita transplantarii

  • radacina trandafirilor nu trebuie sa fie imbibata in apa

  • daca planta este uscata in momentul transplantarii, s-ar putea sa nu supravietuiasca

  • inainte si dupa utilizarea fertilizatorilor, se uda trandafirii din belsug pentru ca altfel riscam sa ardem radacinile acestora

  • foarfecile utilizate la taierea trandafirilor trebuie sa fie curatate pentru a preveni raspandirea daunatorilor si a bolilor, principiu care trebuie respectat si in cazul celorlalte accesorii de gradina

  • trandafirii ar trebui transplantati cam pana in al 8-lea an, cei mai batrani fiind sensibili la mutare

  • locul in care transplantam trandafirii trebuie sa asigure suficienta lumina – aceste flori iubesc soarele

De la plantarea butasilor de trandafiri, pana la cresterea si transplantarea acestor flori, trandafirii necesita atentie si ingrijire continua. Noi iti vom fi alaturi pas cu pas oferindu-ti sfaturi utile. Asadar, te simti pregatit pentru a transplanta trandafirii anul acesta?