“Timpul petrecut pentru a ingriji un trandafir face ca trandafirul sa fie important” (Antoine de Saint-Exupery)

Oferta producatorilor de trandafiri este extrem de variata, colorata si parfumata: trandafiri sau hibrizi de Thea, Polyantha, Floribunda, trandafiri botanici, acoperitori de sol (taratori), remontanti (cu inflorire continua, pana toamna tarziu), urcatori sau semiurcatori, trandafiri cu trunchi (tip copacel sau pletosi) ori trandafiri miniatur pentru ghivece... trandafiri de dulceata, trandafiri de Damasc pentru extragerea esentei de trandafir, trandafiri cu parfum de mosc... De altfel, trandafirii sunt plantele cu cel mai mare numar de soiuri si varietati, neegalat la nici o alta specie decorativa si in continua crestere, ca urmare a interesului deosebit de care se bucura din partea iubitorilor de flori. Plante cu flori fascinante, capabile sa starneasca adevarate pasiuni, transformandu-si admiratorii in colectionari impatimiti. Daca si tu te numeri printre admiratori sau esti la inceput de drum intr-ale gradinaritului, te invit sa descifram impreuna cateva din tainele ingrijirii trandafirilor, astfel incat sa te bucuri din plin de prezenta lor in gradina ta.

Unde plantam trandafirii?

Pentru inceput, trebuie sa stii ca soarta trandafirilor tai va depinde de locul unde vor fi plantati. Deci, atunci cand le alegi locul in gradina, tine cont ca toti trandafirii:

  • sunt iubitori de lumina, plantarea in locuri insorite fiind o conditie a cresterii normale, a infloririi frumoase si a coacerii lemnului (lucru care le va spori rezistenta la inghet peste iarna); rezerva-le in gradina ta un loc cu minim 5-6 ore/zi de lumina directa. Iar daca locuiesti intr-o zona cu vant puternic, e bine sa-i plantezi la adapostul unui zid sau gard. 
  • prefera un sol usor, bogat in humus, reavan. Solurile indicate sunt cele lutoase sau luto-argiloase, permeabile, cu pH 5,5-7,5, de fertilitate mijlocie. Nu te speria si nu renunta daca solul din gradina ta nu corespunde descrierii de mai sus. Specialistii s-au gandit si la aceasta posibilitate si au creat substraturi speciale pentru trandafiri. Va fi suficient sa inlocuiesti pamantul scos din groapa de plantare cu cel dedicat trandafirilor.
  • au cerinte moderate fata de apa, ceva mai mari in timpul cresterii lastarilor si formarii bobocilor. Ai grija daca ai aspersoare montate in apropierea lor. Umiditatea in exces pe frunze favorizeaza aparitia bolilor si depreciaza calitatea florilor. Daca este seceta, uda bine inainte de primul si al doilea val de inflorire, iar in restul perioadei de vegetatie, de cate ori e nevoie (20-30 l/mp).
  • necesita fertilizare periodica – fie cu gunoi de grajd bine descompus (toamna, anual sau la doi ani, 2-4 kg/mp, prin incorporare la sapare adanca a solului), fie cu ingrasaminte chimice (toamna, primavara si dupa primul val de inflorire). Fertilizarea chimica se face cu ingrasaminte complexe de tip NPK (11:22:22, toamna si 27:13:13 vara). La trei ani se recomanda administrarea de sulfat de magneziu 3-4 g/mp si borax 4-5 g/mp. Solurile acide se amendeaza din trei in trei ani cu 200 g praf de var/mp. Daca tot ce am scris mai sus pare complicat si seamana cu o lectie de chimie, nu renunta, exista si varianta mai simpla, respectiv ingrasamintele speciale pentru trandafiri, care contin toate elementele necesare, atentie doar la dozele si modul de aplicare recomandate de producatori.
  • necesita protectie de iarna prin musuroire (la jumatatea lunii noiembrie) pentru soiurile si speciile sensibile la ger si inghet: trandafirii si hibrizii Thea, soiuri si hibrizi de Polyantha, Floribunda, miniatur, Rosa moschata, Rosa wichuriana. Trandafirii cu coroana si trandafirii urcatori (cei sensibili) se protejeaza prin invelirea cu diferite materiale.
  • necesita protectie fito-sanitara despre care poti afla mai multe intr-un articol viitor. 

Cand si cum se planteaza trandafirii?

Acum, dupa ce ti-ai ales soiurile preferate din magazinul nostru online, iar curierul tocmai ce a ajuns cu ei la usa ta, sa vedem cand si cum ii plantezi. Pentru ca sunt butasi de trandafiri cu radacina nuda, se vor planta in timpul repausului vegetativ, respectiv toamna (octombrie, noiembrie) si primavara, dupa trecerea pericolului de inghet (martie, aprilie). Daca solul in care urmeaza sa plantezi este umed din cauza ploilor sau topirii zapezilor, asteapta cateva zile pana se zvanta. La stabilirea distantelor intre trandafiri tine cont de vigoarea acestora: de la 25/25 cm pentru trandafirii miniatur si pana la 70/70 cm in cazul trandafirilor foarte vigurosi; trandafirii urcatori la minimum 1,5 m distanta unul de altul. Echipeaza-te corespunzator si hai in gradina:

  • Sapa gropi de aprox. 40/40/40 cm. Nu te chinui sa masori cu precizie. Trebuie sa lasi pe fiecare parte, intre planta si marginea gropii un spatiu de cca. o palma. Iar pentru a beneficia de fertilitatea naturala a solului, pune separat pamantul scos din prima jumatate a gropii (de la suprafata), de cel scos de la baza gropii. Cand vei planta trandafirii, inverseaza straturile, adauga mai intai solul de la suprafata si apoi pe cel din profunzime, mai bogat in elemente nutritive. 
  • Indeparteaza folia de pe radacinile trandafirilor, lasa sa cada surplusul de rumegus si tine trandafirii timp de cateva ore, in apa, pentru a compensa o eventuala deshidratare. Daca exista radacini vatamate, taie deasupra ranii si scurteaza usor radacinile sanatoase, pentru a stimula cresterea si ramificarea lor.
  • Amesteca intr-o galeata pamant galben sau sol argilos, balega proaspata de vaca (contine auxine, substante cu rol in stimularea cresterii si inradacinarii plantelor) si apa in raport de 1:1:3 pana obtii un amestec de consistenta smantanii. Introdu butasii in aceasta mocirla pana la colet (portiunea dintre radacina si tulpina), pentru a cicatriza taieturile si pentru a asigura un contact mai bun cu solul.
  • Aseaza trandafirul in groapa cat mai drept posibil, astfel incat punctul de altoire sa fie ingropat la cca 5 cm (pentru a stimula drajonarea). Acopera radacinile rasfirate cu pamant maruntit si reavan si taseaza bine, sa nu ramana spatii goale. Poti adauga in groapa de plantare mranita, in cazul solurilor mai putin fertile. Nu adauga turba si ai grija ca iarba (gazonul) de la suprafata gropii sa nu ajunga in groapa, acestea favorizand putrezirea radacinilor. Uda abundent (8-10 l de apa/planta). 
  • Dupa plantare, scurteaza ramurile la 4-5 muguri (aprox. 20 cm). Musuroieste cu cca. 15 cm de pamant, astfel incat doar 1-2 muguri sa ramana afara. La trandafirii plantati toamna, musuroiul se indeparteaza in aprilie, anul urmator. La plantarea de primavara, musuroiul se indeparteaza in a opta saptamana de la plantare sau cand lastarii noi au aprox. 5-10 cm. Rolul musuroiului este de a proteja de frigul de peste iarna dar si impotriva deshidratarii plantelor, mai ales primavara, cand vantul bate mai puternic (la fel si ceara verde de pe ramuri, care se va topi pe masura ce temperaturile vor creste). Se recomanda mulcirea solului dupa descoperirea plantelor. Atentie! Daca trandafirii plantati sunt urcatori sau semiurcatori, ramurile se scurteaza la 45 de cm, iar pe masura ce tulpinile cresc, leaga-le de un suport. In anii urmatori, ai grija ca noii lastari sa creasca ordonat, de la inceput, cand sunt mai maleabili si usor de manevrat.

Pe parcursul anului mentine solul curat de buruieni, elimina lastarii dati din radacina portaltoiului, elimina florile vestejite (pentru a stimula un nou val de inflorire), iar daca vrei sa recoltezi flori pentru vaze (flori taiate), taie astfel incat la baza lastarului sa ramana 2-4 muguri din care se vor forma noi lastari cu flori. Nu uita sa te bucuri cat poti de mult de florile lor si de munca ta! De altfel, se spune ca florile plantelor sunt expresia recunostintei pentru atentia primita de la cel care le ingrijeste.

Taierea trandafirilor

Stiu ca mai ai intrebari. Despre taierile la trandafiri. Despre ce mai ai de facut in anii urmatori. Dar de ce taiem trandafirii? Pentru a le da o forma, pentru a le controla cresterea, pentru a-i ajuta sa ramana sanatosi si pentru a stimula inflorirea. Nimic complicat. Ai nevoie de o foarfeca bine ascutita, o pereche de manusi groase pentru a te proteja de spini si un strop de cunoastere de care ne vom ocupa impreuna.

Ce taiem? Scurtam ramurile sanatoase, viguroase, pentru a incuraja cresterea unor lastari laterali. Eliminam ramurile mai batrane de trei ani, ramurile uscate sau bolnave, ramurile mai slabe sau care se suprapun ori cresc spre interior, drajonii. Centrul tufei trebuie sa ramana aerisit, astfel incat lastarii noi sa aiba lumina si spatiu pentru a creste si a inflori abundent. Nu uita! Regula general valabila, taie intotdeauna deasupra unui mugure indreptat spre exterior, astfel incat lastarul nou aparut sa nu creasca in interiorul tufei. Cand si cum taiem? Stabilim impreuna, in functie de tipul trandafirilor din gradina ta.

Daca trandafirii tai sunt soiuri tip tufa, cu flori mari (theahibrida) sau cu flori grupate in inflorescente (floribunda), ei necesita tunderi anuale, scopul fiind aparitia unor lastari noi care sa infloreasca succesiv toata vara. Cand? Primavara, cat sunt inca in repaus si pericolul gerurilor a trecut. Cum?

  • la trandafirii theahibrida scurteaza ramurile sanatoase cam jumatate, maxim doua treimi din lungimea lor, adica pana pe la 20-25 cm de sol. Daca ai varietati foarte viguroase, scurteaza mai putin (daca tai prea mult, vor face mai multe frunze si mai putine flori). 
  • la trandafirii floribunda taie mai putin - o treime, maxim jumatate din lungimea tulpinilor, adica pana pe la 25-30 cm de sol. Lastarii mai batrani, taie-i aproape pana la nivelul solului, pentru o inflorire mai abundenta in vara viitoare. Retine ca la acest tip de trandafir, cu cat vei taia mai mult cu atat florile vor fi mai mari, dar mai putine.

Daca trandafirii tai sunt urcatori, ei necesita taieri pentru a obtine un echilibru intre crestere si inflorire. Trandafirii urcatori, atunci cand sunt infloriti, produc multi lastari care pornesc de la baza plantei. Nu-i taia, pentru ca ei vor deveni tulpinile pe care vor creste florile in anul urmator. Leaga-i de un suport si lasa-i sa creasca pe orizontala. Cu cat mai „orizontala” este o tulpina, cu atat mai multe flori va produce. Si pentru ca trandafirii urcatori infloresc pe lastarii din anul anterior, ei trebuie scurtati imediat dupa inflorire (sfarsit de vara, toamna) la 50-150 de cm, in functie de pozitia lor. Tot acum elimina pana la nivelul solului o treime din tulpinile mai vechi de doi ani (sau mai multi) si care au produs flori.

La urcatorii remontanti hibrizi, care produc ramuri noi catre partea superioara a plantei, se executa taieri scurte (cepi) catre baza plantei, pentru a stimula formarea de ramuri noi, taierea usoara a ramurilor lungi (etajat la cei palisati vertical) si scurtarea lastarilor laterali floriferi inserati pe acestea.

Speciile spontane si trandafirii de parc nu au nevoie de lucrari speciale de taiere. Primavara devreme, inlatura doar ramurile uscate si pe cele care indesesc prea mult tufa.
Toamna, poti scurta usor doar ramurile prea lungi, astfel incat sa eviti ruperea lor peste iarna din cauza vantului. Nu mai mult, altfel frigul impiedica cicatrizarea ranilor cauzate de taieri, iar trandafirii vor avea de suferit.

Cu siguranta mai sunt multe, multe lucruri de spus despre trandafiri. Le vom afla si invata impreuna, astfel incat trandafirii din gradina ta sa arate minunat. Te asteptam in magazinul nostru online pentru a-ti completa colectia de soiuri sau pentru a-ti achizitiona produsele necesare plantarii si ingrijirii lor. Si, bineinteles, te invitam sa te alaturi comunitatii FarmBee de pe pagina noastra de facebook pentru a-ti raspunde la intrebari.

Consultant FarmBee,

Inginer horticol Ileana Cantaragiu