Bolile si daunatorii sunt inamicii numarul unu ai culturilor noastre. In natura, acestia sunt inevitabili, insa avem la dispozitie diferite metode de a-i tine la distanta si de a trata plantele care au fost deja afectate. Pentru a te bucura de rezultatul efortului depus in gradina, trebuie sa actionezi imediat in cazul in care culturile tale sunt afectate de boli sau daunatori. In acest articol, iti vom spune mai multe despre cum poti combate bolile si daunatorii speciilor semintoase, urmand ca in articolul urmator sa dezbatem acelasi subiect, insa in raport cu speciile samburoase.

Despre speciile semintoase de pomi fructiferi 

In tara noastra, speciile semintoase detin un loc de cinste, fiind printre cei mai cultivati pomi fructiferi. Le numim specii semintoase deoarece fructele acestora contin seminte. Pomii fructiferi cu seminte fac parte din familia Rosaceae. Acestia au cateva caracteristici similare: intra intr-o perioada lunga de repaus in sezonul rece, au mugurii de rod dispusi in varful ramurilor.

Cateva exemple de specii semintoase sunt marul, parul, gutuiul, paducelul, scorusul. In acest articol, ne vom concentra pe cele mai comune trei specii de pomi fructiferi de acest gen: marul, parul si gutuiul.

Marul: este cel mai comun pom fructifer din zonele cu climat temperat, fiind totodata specia care ofera cea mai vasta productie de fructe (peste 75 de milioane de tone la nivel mondial). Marul este unul dintre cele mai comune fructe consumate inca din cele mai vechi timpuri. Acesta este satios, nutritiv si poate fi conservat cu succes pe o perioada indelungata. Exista o multitudine de specii de mar, acest pom fiind relativ usor de cultivat in climat temperat.

Parul: este, de asemenea, o specie populara ale carei fructe dulci si zemoase sunt extrem de apreciate. Ca pom fructifer, parul este mai pretentios decat marul, avand cerinte mai mari in ceea ce priveste umiditatea. Totodata, parul are nevoie de temperaturi mai ridicate pentru a se dezvolta optim; in perioada de vegetatie, acesta necesita temperaturi medii de minim 16 grade.

Gutuiul: gutuiul este un alt pom fructifer cultivat cu succes pe teritoriul tarii noastre. Gutuiul este o specie care iubeste caldura, dar demonstreaza totodata o buna capacitate de a se adapta la diferite tipuri de conditii climatice. La fel ca si merele, gutuile se pot pastra pe perioade indelungate de timp. 

Boli care pot aparea la speciile semintoase

Mar

Unele dintre cele mai comune boli care afecteaza aceasta specie sunt:

 • Rapanul marului (Venturia inaequalis): frunzele speciilor atacate vor avea pete mici si rotunde care devin cafenii si au un aspect catifelat, iar apoi se inchid la culoare. Cele puternic afectate vor cadea ducand la defolierea pomului. Fructele afectate vor prezenta pete rotunde, se vor deforma, vor crapa in zona petelor si nu vor avea valoare comerciala sau rezistenta la depozitare. Ca metode de preventie, se taie si se ard ramurile atacate, se aduna frunzele cazute, se ingroapa sau se ard.

 • Fainarea (Podosphaera leucotricha): afecteaza toate partile pomului. Ca semne distinctive, boala apare sub forma unei pasle albe, fainoase, frunzele nu se deschid, se deformeaza. Florile tinere afectate de fainare se usuca, iar fructele tinere se usuca si cad. Ca metoda de preventie, se taie si se ard lastarii care prezinta semnele acestei boli, se dezinfecteaza foarfecile.

 • Moniloza (Monilinia fructigena): pomii afectati vor avea frunze, lastari si flori ofilite. Fructele bolnave vor prezenta pete rotunde cenusii sau albastrui si vor putrezi. Partile afectate ale pomului trebuie indepartate, arse. Se evita producerea de rani pe fructe si ramuri.

Par

Farmbee - Combaterea bolilor si daunatorilor in pomicultura - semintoase

Printre bolile parului, putem regasi:

 • Rapanul parului (Venturia pyrina-pirina): se manifesta prin aparitia unor pete de culoare maslinie la nivelul frunzelor, florilor, lastarilor sau fructelor pomului.

 • Patarea bruna a frunzelor (Diplocarpon maculatum): se poate manifesta pe parcursul intregii perioade de vegetatie, prin aparitia pe frunze a unor pete galbene la inceput, care apoi devin roscate insotite de un punct negru in zona centrala. In timp, aceste pete se unesc, afectand o mare parte din frunza. Frunzele afectate se usuca si cad.

 • Patarea alba a frunzelor (Mycosphaerella sentina): boala se manifesta in lunile aprilie - mai prin aparitia unor pete circulare sau neregulate de culoare bruna care devin apoi albicioase.

 • Monilioza: In timpul infloritului unele ramuri tinere incep sa se vestejeasca, iar florile si frunzele se usuca. Mai tarziu, cand fructele au dimensiunea unei alune, acestea se innegresc si cad. Pe suprafata fructelor ajunse la maturitate apar pete brune care mai apoi se extind si cuprind si pulpa fructului. Pe timp secetos fructele afectate se deshidrateaza, se mumifiaza si raman atarnate de pomi si in timpul iernii.   

Gutui

Cele mai comune boli care afecteaza aceasta specie sunt:

 • Patarea bruna a frunzelor si fructelor de gutui: ataca frunzele, lastarii tineri si fructele. Pe frunze apar pete galbene care mai apoi devin roscate cu un punct in centru, La un atac puternic, pomul poate fi defoliat si fructele pot cadea prematur.

 • Fainarea gutuiului: primele semne se pot observa la scurt timp dupa inflorire. Frunzele si lastarii tineri au un aspect fainos, zonele atacate se ingalbenesc la inceput, apoi se brunifica. Ataca si fructele tinere, care pot crapa si putrezi.

 • Monilioza gutuiului: Fructele afectate raman atarnate de ramuri, florile se brunifica si se usuca iar ramurile se indoaie, Fructele ramase in pom se mumifica, boala afecteaza fructele si dupa recoltare si depozitare.

O alta boala comuna care afecteaza toate aceste trei specii este focul bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora). Un atac puternic poate duce rapid la uscarea pomului sau a intregii livezi. Simptomele timpurii ale atacului sunt aspectul ars sau palit al inflorescentelor, apoi se extinde catre frunze si lastari unde apar ulceratii de la alb-galbene la rosu inchis sau brun. Se poate observa si prezenta unui mucus bacterian la nivelul scoartei, Pe fructele verzi apar zone necrozate. Ca metode de combatere amintim taierea si arderea ramurilor afectate, combaterea insectelor care ar putea transmite boala, sterilizarea instrumentelor de taiat, respectarea distantelor de plantare in livezi, evitarea fertilizarii cu azot in exces, aplicarea tratamentelor corespunzatoare.

Daunatori care pot afecta speciile semintoase

Mar 

Cei mai comuni daunatori ai marului sunt:

Viermele marului: ataca fructele acestor pomi si sapa galerii in interiorul acestora, depunand oua in interiorul lor.

Farmbee - Combaterea bolilor si daunatorilor in pomicultura - semintoase

Molia pielitelor fructelor (Adoxophyes orana): este un tip de omida care ataca frunzele, mugurii si florile pomului de mar. Acest daunator consuma pielita frunzelor.

Minatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella): afecteaza frunzele pomilor care devin subtiri si curbate

Gargarita florilor de mar (Anthonomus pomorum): consuma interiorul florilor, care nu se vor mai deschide. Tratamentele specifice se aplica la inceputul perioadei de dezmugurire.

Paduchele lanos (Erisoma lanigerum): ataca ramurile, lastarii, radacinile, aparand tumori asemanatoare cu cele produse de cancerul bacterian.

Afide: ataca partea inferioara a frunzelor si varfurile de crestere astfel incat pomii atacati vor avea cresteri mici, muguri nediferentiati, productii mici.

Acarieni: se hranesc cu sucul celular, frunzele au aspect pergamentos, florile avorteaza, cresterile stagneaza.

Par

Parul se confrunta cu urmatorii daunatori:

Viermele perelor (Cydia pomonella): Aceasta insecta daunatoare ierneaza sub scoarta perilor, iar in sezonul in care pomul inrodeste, se hraneste cu fructele acestuia in interiorul carora sapa galerii.

Farmbee - Combaterea bolilor si daunatorilor in pomicultura - semintoase

Puricele melifer al parului (Psylla pyri): este o alta insecta care poate ierna pe suprafata pomilor. Acesta ataca specimenele mai slabe si reduce semnificativ cresterea si dezvoltarea acestora.

Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana): aceasta insecta este o omida care ataca diverse parti ale pomului (florile, frunzele, mugurii). Ea actioneaza primavara si prezenta sa este semnalizata de firele de matase pe care le lasa pe flori. Cand ataca fructele, consuma pielita acestora.

Gutui

Cei mai comuni daunatori ai gutuiului sunt:

Paduchele de San Jose: poate aparea in lunile iunie-august, se hraneste cu sucul fructelor si duce la uscarea pomilor. Acest daunator poate fi combatut cu insecticide pe baza de tiacloprid.

Molia orientala a fructelor (Cydia molesta): pomilor afectati le cad frunzele sau se usuca. Lastarii atacati ar trebui eliminati.

Paduchele verde (Aphis pomi): ataca pomii in perioadele lipsite de precipitatii in lunile mai-iulie, acest daunator extrage sucul celular al fructelor care vor ramane mici, iar frunzele vor fi rasucite la varf.

Farmbee - Combaterea bolilor si daunatorilor in pomicultura - semintoase

Tratamente-cheie la pomii speciilor semintoase

Fiecare tip de boala a pomilor fructiferi cu seminte se poate trata cu pesticide sau insecticide specifice. Farmbee iti sta la dispozitie cu tratamente de calitate, dar si cu pompe si pulverizatoare pentru aplicarea acestora. Pentru a te ajuta sa intelegi cum trebuie aplicate tratamentele specifice in cazul daunatorilor marului, parului sau gutuiului, ia in considerare urmatoarele informatii.

Numarul de stropiri

Perioada in care se face aplicarea

Boli/daunatori vizati

Substanta utilizata

1

repaus vegetativ

rapan

-in 10 l apa se adauga 30 g Champ 77 WG

2

perioada de dezmugurire

 • paduchele de San Jose

 • acarieni

 • afide

 • gargarita florilor

 • paduchele lanos

- 50ml Toil si 3 g Mospilan se adauga la 10 litri de apa

3

perioada de scuturare a petalelor (ultimele doua saptamani din mai)

 • rapan

 • fainare

 • monolia

 • arsura bacteriana

 • molia miniera

 • afide

 • acarieni

 • viermele merelor

- in 10 l de apa se adauga urmatoarele tratamente:

1,8 ml Calypso 480 SC

1,5 ml Score 250 EC

4

perioada in care fructele au aproximativ dimensiunea unei alune

 • rapan

 • fainare

 • arsura bacteriana

 • viermele merelor

 • paduchele lanos

 • afide

 • molii miniere

 • acarieni

- in 10 l de apa se adauga :


2 ml Systhane Plus

1,5 ml Karate Zeon

2 ml Decis

5

perioada in care fructele au diametrul de aproximativ 3 cm

 • rapan

 • fainare

 • arsura bacteriana

 • monolia

 • paduchele de San Jose

 • paduchele lanos

 • afide

 • insecte defoliatoare

- in 10 l de apa se adauga:

7,5 ml Luna Experience

3 g Mospilan

6

perioada in care fructele au atins 2/3 din dimensiunea normala

 • rapan

 • fainare

 • viermele merelor

- in 10 l de apa se adauga:

10 g Topsin

2 ml Decis

7

perioada in care fructele aproape au atins dimensiunea normala

 • rapan

 • fainare

 • arsura bacteriana

 • boli de depozit

- in 10 l de apa se adauga:

2 ml Score 

3 g Mospilan 20

Speciile semintoase de pomi fructiferi reprezinta o sursa importanta de fructe pe care le consumam pe perioade indelungate si pe care le putem folosi si in diverse preparate culinare sau produse comerciale. Nu lasa ca daunatorii sau bolile sa iti afecteze aceste culturi valoroase.