Nucile sunt un adevarat elixir pentru sanatate pe care il poti consuma pe tot parcursul anului. Daca te-ai gandit sa plantezi nuci la tine in gradina sau in livada, sunt multe aspecte de care trebuie sa tii cont. Afla in continuare ce nevoi are cultura de nuci la plantare si cum se intretine.

Cateva generalitati despre nuc

Farmbee - Infiintarea unei livezi de nuci

Cunoscut sub denumirea stiintifica de Juglans regia, nucul creste in zonele cu climat temperat si mediteranean, atat in culturi, cat si ca parte a florei spontane. Initial, nucul a crescut pe teritoriul Asiei Centrale, de unde s-a raspandit mai tarziu in Europa.

Acest pom fructifer se distinge prin tulpina sa viguroasa si prin frunzele de dimensiuni mari. Coroana larga si globuloasa a nucului este un alt element distinctiv, dar fructele sale sunt cu siguranta motivul popularitatii acestei specii. Nucile au un miez cu gust placut si un continut bogat de grasimi, vitamine si proteine.

Pe teritoriul tarii noastre, acesti pomi nuciferi au parte de conditii prielnice de crestere si rodire in toate zonele. Nucii intra pe rod in general la 5-8 ani de la plantare. Acesti pomi pot produce fructe timp de 30, pana la 100 de ani, fiind cea mai longeviva specie pomicola autohtona. Anul cu productie maxima de fructe este de regula cel de-al 10-lea de la plantare.

Soiuri de nuc

Farmbee - Infiintarea unei livezi de nuci

Cateva soiuri de nuc care se pot planta cu succes pe teritoriul tarii noastre includ:

  • Geoagiu 65 – nucii din aceasta specie sunt semi-vigurosi. Fructul acestora are o greutate de aproximativ 14 g, un gust placut si un procent de aproximativ 70% de grasimi si 18% de proteine.
  • Jupanesti – acest soi are o buna rezistenta la temperaturi reduse si la boli. Totodata, are o buna capacitate productiva. Nucile obtinute din acest soi au o greutate de circa 11 g , sunt galbui si au o coaja maronie.
  • Germisara – fructele acestei specii de nuc au dimensiuni semnificative, greutatea lor ajungand la aproximativ 15 g. Varful acestora e ascutit si forma ovala. Germisara este o specie rezistenta la boli.
  • Sibisel 44 – acesti pomi au o vigoare medie spre mijlocie. Fructele pe care le produc au dimensiuni mari, forma ovala, varf ascutit si tegument alb-galbui. Gustul acestora e dulceag si continutul de proteine este unul relativ mare, de peste 18%.
  • Sibisel 252 – nucii de acest tip au vigoare mijlocie. Rezistenta lor la frig si la boli este una destul de ridicata. Fructele cantaresc aproximativ 13 g si sunt aromate. 
  • Susita – si aceasta specie este una rezistenta la temperaturile reduse de peste iarna. Fructele pe care le produce cantaresc circa 12 g, au forma ovoida, culoare alba, un continut crocant si gust dulce.

Infiintarea unei livezi de nuci

Farmbee - Infiintarea unei livezi de nuci

Anumite conditii de mediu trebuie indeplinite pentru ca nucul sa poata creste cu succes. Acestea includ un sol lutos-nisipos cu o fertilitate ridicata si un pH care sa se situeze in intervalul 6 – 6,5. In ceea ce priveste temperatura ideala pentru reusita unei  livezi de nuci, aceasta ar trebui sa aiba o valoare medie anuala de circa 9-10 °C. O ultima conditie esentiala este umiditatea. Cultura de nuc are nevoie constanta de apa, fiind sensibila la seceta. Atat temperaturile foarte ridicate, cat si cele foarte reduse (sub -20°C) pot afecta nucii.

Plantarea nucilor are loc, de regula, toamna incepand cu a doua jumatate a lunii octombrie sau primavara, in luna martie - inceput de aprilie. Toamna, puietii sunt deja in repaus vegetativ, lucru care ii face mai putin sensibili la socul plantarii si permite vindecarea radacinilor pana la primavara, cand pomul intra in perioada de vegetatie. Daca iarna este un blanda si solul inca nu a inghetat, plantarea se poate face si dupa luna noiembrie. Umiditatea ridicata a solului din timpul perioadei de toamna – iarna favorizeaza dezvoltarea nucilor. 

La alegerea puietilor, ar trebui optat pentru specimene de 2 sau 3 ani deoarece sunt cele mai rezistente. Acestia ar trebui luati doar din pepiniere sau din zone pomicole autorizate pentru a te asigura ca au calitatea pe care o doresti.

Inainte de a planta nuci, solul trebuie pregatit printr-o serie de operatiuni. Una dintre acestea e mobilizarea in adancime, operatiune cunoscuta si sub denumirea de desfundare. Aceasta este practic o aratura care se realizeaza cu plugul, la adancime de aproximativ 50-60 cm.

Ulterior, se mai aplica o aratura la o adancime mai mica, de aproximati 30 cm si solul se niveleaza prin discuire. In cele din urma, pentru facilitarea plantarii, se va picheta suprafata in baza distantei de plantare prestabilite.

Inainte de a planta puietii, trebuie fasonate radacinile acestora astfel incat sa se inlature oricare parti vatamate sau moarte. Acestea se vor scurta pana la o lungime de circa 30 cm (radacinile principale) si 10 cm (cele secundare). Ulterior, se face mocirlirea radacinilor folosind un amestec de gunoi de grajd, apa si pamant galben. Prin aceasta operatiune, radacinile se vor mentine hidratate, ranile se vor vindeca mai repede si contactul cu solul va fi mai bun.

La plantarea prin puieti trebuie, de asemenea, sapate gropile de plantare. Poti alege sa le sapi manual sau utilizand mijloace mecanice, cum ar fi motoburghiul. Adancimea gropilor trebuie sa fie de aproximativ 70 cm, iar lungimea, cat si latimea acestora, de minim 60 cm. In cazul in care infiintezi cultura de nuci pe un sol argilos, aceste dimensiuni pot fi mai mari, de pana la circa 120 cm lungime si latime.

La plantarea in gropi, coletul puietilor trebuie sa se afle la minim 4 cm deasupra solului. Dupa ce radacinile se aseaza pe fundul gropii si se acopera cu pamant, acesta trebuie tasat usor. Ulterior, se toarna doua galeti de apa in groapa si se umple restul cu pamant. La final, se taseaza din nou suprafata si se construieste la baza fiecarui pom un musuroi de circa 30 cm.

Puietii de nuc se pot obtine si prin seminte. Se folosesc nuci luate direct din livada pentru a fi sigur ca viitorul nuc va fi adaptat la conditiile din zona in care te afli. Inainte de plantare, ele trebuie tinute intr-un loc rece si umed, cu temperaturi de maxim 4°C, pentru circa 90-120 de zile. Indata ce mici lastari vor creste din acestea, se poate face plantarea in gauri de aproximativ 6 cm. 

Ingrijirea culturii de nuci

Farmbee - Infiintarea unei livezi de nuci

Livada de nuci necesita cateva lucrari de intretinere. Acestea incep in primavara dupa plantare, cand se face scurtarea pomului taind tulpina la circa 30 cm deasupra de punctul de altoire. Acest tip de taiere se aplica doar la specimenele care masoara cel putin jumatate de metru. In al doilea an de viata, se elimina lastarii, cu exceptia celui aflat in prelungirea axului principal.

Tot primavara, dupa ce pomul incepe sa intre pe rod, se realizeaza lucrarile de taiere a ramurilor pentru a da forma coroanei pomilor si a echilibra dezvoltarea acestora.

Irigarea livezii de nuci este foarte importanta pentru a asigura o recolta buna si a mentine pomii sanatosi. Necesarul de apa e de aproximativ 20-30 l la fiecare pom.

Aplicarea de ingrasaminte este un alt pas esential in intretinerea culturii de nuc, mai ales in cazul livezilor tinere. Acesti pomi au nevoie de ingrasaminte minerale, dar si de produse care sa stimuleze cresterea, cele din urma aplicandu-se foliar. Ingrasamintele se pot aplica de trei ori pe an in cazul pomilor care dau rod: la inceput de primavara, dupa ce fructele s-au format si toamna. Circa 300-400 kg de ingrasamant complex per hecar e necesarul pomilor intrati pe rod.

La capitolul boli si daunatori, nucul are parte de dusmanii sai, cei mai comuni fiind antracnoza si arsura bacteriana, boli care pot distruge cultura sau afecta in mod drastic productia de nuci. Ca tratament, produsele comerciale care contin cupru sunt solutia cea mai eficienta.

Ca oricare alta specie de pom fructifer, nucul necesita o serie de lucrari de intretinere, insa recolta pe care o poti obtine iti va rasplati efortul. Pentru mai multe sfaturi despre ce pomi poti planta in gradina, dar si seminte sau ustensile de calitate, iti stam mereu la dispozitie.